Uykuda iken insanların kalkıp yürümelerine neden olan bir rahatsızlık olan uyurgezerlik, genellikle bir şahsın derin uykudan daha hafif bir düzeye veya açıkgöz gidişata geçtiği zaman olur. Uyurgezer faallik süresince yanıt veremez ve genellikle andırmaz. Bazı gidişatlarda, görüşebilir ancak konuştukları anlamlı olmayabilir. Uyurgezerlik çoğunlukla çocuklukta olur, tipik olarak 4 ile 8 yaşları arasındadır. Ancak erişkinler de […]
Uykuda iken insanların kalkıp yürümelerine neden olan bir rahatsızlık olan uyurgezerlik, genellikle bir şahsın derin uykudan daha hafif bir düzeye veya açıkgöz gidişata geçtiği zaman olur. Uyurgezer faallik süresince yanıt veremez ve genellikle andırmaz. Bazı gidişatlarda, görüşebilir ancak konuştukları anlamlı olmayabilir. Uyurgezerlik çoğunlukla çocuklukta olur, tipik olarak 4 ile 8 yaşları arasındadır. Ancak erişkinler de görülebilir. Peki uyurgezerlik neden olur ve nasıl rehabilitasyon edilir? Cevapları haberimizde…
UYURGEZERLİĞİN SEBEPLERİ
Uyurgezerlik sebepleri kesin olarak tespit etilebilmiş değildir. Eskiki yarıyıllarda şahısların rüyalarını dışarıya yansıttıkları, bu sebeple uyurgezerlik meseleyi yaşadıkları düşünülüyordu. Günümüzde ise sualin uykunun ilk safhalarında başka bir deyişle uykunun rüya görülmeyen kısmında alana geldiği öğreniliyor. Ayrıca rastgele bir fizyolojik rahatsızlığa, ilaç kullanımına ya da bağımlılık yaratan maddelerin kullanılmasına bağlı olmadığı da öğreniliyor.
Stresli yarıyıllarda çoğalış gösteriyor
Ama hastaların stresli olduğu yarıyıllarda çoğalış gösterdiği tespit edilmiş. Dolayısıyla stres, fazla bitkinlik gibi meselelerin uyurgezerliği tetiklediği, gece gezintilerini artırdığı söylenebilir. Ayrıca erişkinlik yarıyılında görülen uyurgezerliğin sebepleri arasında bazı nörolojik rahatsızlıklar olabileceği belirtiliyor.
UYURGEZERLİK BULGULARI
Şahsın gözleri bütün sarih ve bakışlar değişmezdir.
Yüzde rastgele bir ifade olmaz.
Kendisine sual sorulduğunda yanıt vermezler ya da anlamsız yanıtlar verirler.
Etrafındaki eşya ve insanlara karşı düşüncesizce bir davranış sergilerler.
Uykuda olduklarında dahi açıkgöz görünmek.
Etrafta gezerler ve etkinliklerle uğraşırlar.
Uyandırılırlarsa kafaları flu olur.
Uykuda yaptıklarını uyandıktan sonra andırmazlar.
UYURGEZERLİK REHABİLİTASYONU
Uyurgezerlik için genellikle belli bir rehabilitasyona gerek yoktur. Yaralanmaları önlemek için güvenlik tedbirleri zorunlu olabilir. Bu, açma ve düşmeyi eksiltmek için elektrik kabloları veya mobilya gibi nesneleri hareket ettirerek etrafı modifiye etmeyi kapsayabilir. Bazı gidişatlarda, kısa tesirli uysallaştırıcılar uyurgezerlik insidansını eksiltmede takviyeci olmuştur. Uyurgezerlik yaşla daha seyrek olabilir veya olmayabilir. Öteki bozuklukların bir bulgusu olabilmesine karşın, genellikle ciddi bir bozukluğa işaret etmez. Uyku döngüsünü iyileştirmek uyurgezerliğin yaradılışını eksiltmeye takviyeci olabilir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..