Omuz ağrıları, hayatı negatif etkileyen sağlık problemlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Günlük yaşamdaki kolay hareketleri yaparken bile eforluk sürüklüyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Sinsi ilerleyen bir rahatsızlık olan mat omuz belirtiyi, kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi, rastgele bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da büyüyebiliyor. Çoğunlukla bayanlarda görülen bu rahatsızlıkta diyabet başka bir deyişle şeker hastalığı en ehemmiyetli tehlike […]
Omuz ağrıları, hayatı negatif etkileyen sağlık problemlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Günlük yaşamdaki kolay hareketleri yaparken bile eforluk sürüklüyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Sinsi ilerleyen bir rahatsızlık olan mat omuz belirtiyi, kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi, rastgele bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da büyüyebiliyor. Çoğunlukla bayanlarda görülen bu rahatsızlıkta diyabet başka bir deyişle şeker hastalığı en ehemmiyetli tehlike etmenleri arasında yer alıyor. Peki omuz ağrısını tetikleyen vaziyetler neler? Omuz ağrısı nasıl rehabilitasyon edilir? Cevaplar haberimizde!
Omuz ağrısı nedir?
Omuz ağrısı, sıklıkla kemikleri çevreleyen ve hareketini sağlayan yumuşak doku yaralanmalarından dolayı ortaya çıkar. Omuz sıkışma belirtiyi olarak öğrenilen subakromial impingement, omuz ağrısı sebepleri arasında en sık görülenidir. Kolun baş seviyesinin üzerine kaldırmasıyla yapılan uzanma ve sırça silme gibi hareketler ile oluşan omuz sıkışması, omuz bölgesinde bulunan tendonların, yeniden bu bölgede bulunan kemik yapılarının arasına sıkışması ile ortaya çıkar.
Omuz ekleminden kaynaklanan ağrıların yanı gizeme değişik bölgelerde oluşan rahatsızlığa ait yakınmaların, bu bölgeye yansımasından dolayı da omuz ağrısı görülebilir. Omuz asaplarında oluşan iltihaplanma, dolaşım bozuklukları, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, boyun fıtıkları, iç uzuvlarda bulunan sistemik hastalıklar, torasik çıkış belirtiyi, ur varlığı, diyabet, verem ve fibromiyaljiye bağlı olarak büyüyen bazı sağlık problemleri de omuz bölgesinde ağrı sezilmesine neden olur.
Omuz ağrısı neden olur?
Omuz ağrısı olarak belirlenen yakınmalara pek çok faktör neden olabilir. Omuz ağrısı, sık görülen eklem ağrıları arasında yer alsa da ağrının yeri, tipi ve şiddeti öteki belirtilerle beraber ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Hastanın hikayesine göre hekim, fiziksel tetkik sonrasında ek muayeneler isteyerek ağrıya neden olan vaziyeti ortaya çıkarır ve uygun rehabilitasyonu kumpaslar. Sıklıkla karşılaşılan omuz ağrısı nedenlerinden kimileri şu biçimde sıralanır:
Bursit: Kesecik cerahati olarak öğrenilen rahatsızlık, kemik ve yumuşak doku arasında bulunan ve sürtünmeyi eksilten, içi akışkan dolu keseciklerin iltihaplanması ile alana kazanç.
Fibrozit: Makûs bir beden pozisyonu ile omuz ekleminin kullanılması neticeyi adalelerin hafifleyememesinden kaynaklanan ağrı ve anlaşma olarak kendini gösterir.
Mat Omuz: Omuz hareketinin kısıtlanması ile ortaya çıkan omuz eklem kapsülünün sertleşmesi ile ağrı ortaya çıkar. Genellikle değişik nedenlerden oluşan omuz ağrıdene bağlı olarak şahsın omzunu uzun zaman ile hareket ettirmemesinden kaynaklanır.
Romatizma: Cerahatli romatizmaların çoğunluğu omuzu etkilemektedir. Romatizma nedeniyle omuzda şiddetli ağrılar oluşur.
Omuz Çıkıkları: Kemik uçlarının zorlanmasına neden olan travmalar neticesinde omuz ekleminde ağrı oluşabilir.
Rehabilitasyonu nasıl olur?
Adale zorlanması ve yanlış harekete bağlı olarak büyüyen omuz ağrıları kısa zaman içinde kendiliğinden iyileşirken, 2 günden fazla süren omuz ağrılarında iyileşme olmaması gidişatında hekime müracaat etmek gerekir. Omuz ağrısı rehabilitasyonunda bazı vaziyetlerde kolay ağrı kesici ilaçlar yeterli olurken, bazı hadiseler multidisipliner bir yaklaşım gerektirir.
Omuz ağrısını önlemek için…
– Omuzu zorlayacak hareketlerden ve ağır yük taşımaktan sakınılmalı.
– Sıcak günlerde özellikle taşıt içinde klimanın üflediği soğuk havanın dolaysız olarak beden üstüne gelmesi yasaklanmalı.
– Yüksekten eşya alma ya da koyma gibi uzun zaman ile kolların baş seviyesinin üstünde yakalanması gereken hareketlerden sakınılmalı.
– Oturma pozisyonunda kollar dirsek bölgesinden desteklenmeli.
– Günde birkaç defa kollar sırt bölgesine ve enseye koyularak egzersiz yapılmalı.
– Siz de omuz ağrısı sürüklüyorsanız, sağlık hakimiyetlerinizi kumpaslı olarak yaptırmayı unutmayın.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..