Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,17
  • EURO
    %0,31
  • ALTIN
    %0,46
  • BIST
    %1,73
Noksan diş rehabilitasyon usulleri 20’li yaşlardan sonra yapılması daha sıhhatli!

Noksan diş rehabilitasyon usulleri 20’li yaşlardan sonra yapılması daha sıhhatli!

Ağızda çürümeye bağlı veya doğuştan olmayan noksan dişler yüzde çökme veya cildin kırışmasına neden oluyor. Yanaklarda çökmeye neden olan noksan dişler 20 yaşından sonra daha sıhhatli rehabilitasyon usulleri yapılmaktadır. Suratın yanlarında buruşuklukların olduğunu belirten Bahçeşehir Üniversitesi BAU Diş Doktorluğu Fakültesi Öğr. Azası Doç. Dr. Yeliz Çavuşoğlu Yüce, diş sıhhati ve tasarımı hakkında bilgiler verdi. Arka dişler […]

Ağızda çürümeye bağlı veya doğuştan olmayan noksan dişler yüzde çökme veya cildin kırışmasına neden oluyor. Yanaklarda çökmeye neden olan noksan dişler 20 yaşından sonra daha sıhhatli rehabilitasyon usulleri yapılmaktadır. Suratın yanlarında buruşuklukların olduğunu belirten Bahçeşehir Üniversitesi BAU Diş Doktorluğu Fakültesi Öğr. Azası Doç. Dr. Yeliz Çavuşoğlu Yüce, diş sıhhati ve tasarımı hakkında bilgiler verdi.

Arka dişler kaybedildiği zaman, hem yanaklarda bir çökme oluyor hem de burun ile çene arasındaki mesafede bir küçülme oluyor. Son zamanların popüler estetik cinsi olan ‘dijital tebessümme tasarımı’ ya da ‘gülüş tasarımı’ surata apayrı bir ifade katmaya destekçi oluyor. Ağız içindeki dişlerin yapısının büyük rol oynadığı tebessümme, diş beceriksizliğinde ise yüzde buruşukluğa da neden oluyor. Dijitalleşmenin çoğalmasıyla ismini gülüş tasarımı olarak dinlediğimiz uygulama hakkında bilgi veren 

Noksan Dişler Buruşukluğa Neden Oluyor!

Tebessümme tasarımının her zaman kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Yeliz Çavuşoğlu Yüce, “Diş rehabilitasyonunda rastgele bir uygulama yapılacaksa zati bu yüzdeki tebessümmeyi de etkileyeceği için emel görüntüyü düzenlemek. Önceden de tasarım harekâtı vardı. Yalnızca bunun ismine tebessümme tasarımı denmiyordu. Buradaki yenilik, daha öncekinden teknisyen bunu eliyle tek tek yapar hastaya çok müdahale ettiremezdi. Şimdi ise daha en baştan ‘yuvarlak formlu’, ‘kenarları üçgenli’, ‘uçları tırtıklı’ dişler istiyorum gibi bir ifade de bulunabiliyor hasta. Biz onu birebir seçip ya da dijital kütüphaneden suratlarca alternatif arasından hastanın güzeline giden modeli seçerek, kendisinin resmi üzerinde gösterebiliyoruz. Hasta birebir kendi seçmeye başladığı için daha çok hastaya erişmeye başladı bu uygulama” biçiminde ifade etti.

Arka Dişlerdeki Kayıp Suratın Çökmesine Neden Oluyor!

Ağız içindeki dişlerin formu yüzdeki ifade üzerindeki tesiri büyük. Arka dişleri yalnızca işlev diye düşünüyoruz zira estetiği görünmezdir bizim. ‘Julia Roberts’ gülüşü dediğimiz bir gülüş vardır. Şayet öyle bir gülüşünüz yoksa klasik koşullarda arka dişleriniz, estetik bölge değildir. İşlev görür, nedir bu işlev? Çiğnemenizi sağlar mesela. Ama arka dişler kaybedildiği zaman, hem yanaklarda bir çökme oluyor hem de burun ile çene arasındaki mesafede bir küçülme oluyor. Dolayısıyla yanlarda buruşukluklar ortaya çıkıyor ve dişler noksan olduğunda surat çöküyor. Bu vaziyet devam ederse, başka bir deyişle hasta ön dişleriyle çiğneme devam ederse, dişlerde açılmalar alana geliyor. Bu sefer de hastanın dikey ebat kaybı dediğimiz, alt üst yüksekliği kayboluyor. Başka Bir Deyişle burun ile çene arasındaki mesafe gibi. Bu da otomatikmen suratı değiştiriyor.

Oysa arka dişleri sabit takmalarla muntazamlaştırdığımız zaman hastanın çene ebatları yine sıradana geliyor. Bu da surata yansıyor. Ön bölgede ise otomatikman dudakların takviyeyi dişler zati. Burada dişler kaybolduğu anda çene kemiklerinde de küçülme olur. Misalin, dişiniz çekildiği zaman çekim yerine baktığınızda bir çukur görürsünüz. Zira, kemikte erime olur. Dudak takviyeyi dişlerden geldiği için diş gittiği zaman dudak da içeri çökeceği için yeniden makûs bir görüntü olacaktır. Ağız içindeki küçük tefek dolgular hariç, çoğu resterasyon hastanın estetiğine doğrudan tesiri var.

Noksan Diş Rehabilitasyonu Nasıl-Ne Zaman Yapılır?

Gülüş tasarımı uygulamasının muhakkak bir yaştan sonra yapılmasının daha doğru olacağını söyleyen Doç. Dr. Yeliz Çavuşoğlu Yüce, “Gülüş tasarımı için öncelikle ayrıntılı bir tetkik gerekli. Zira, dişlerin kesilmesini biz asgari yapmak isteriz. Asgari yapabilmek için de dişin muhakkak bir diziliminin olması gerekir. Diş doğru pozisyonda değilse evvelinde ortodonti nasihat ediyoruz. Kanal rehabilitasyonu etkiliyor bizi. Genelde 20 yaş evveline nasihat etmiyoruz.

Zira hem gelişmesi devam ediyor hem dişleri çok yeni oluyor, zamanla surat yapısı değişiyor. Tabi böyle bir kural yok. Diş beceriksizliğinde hangi dişin noksan olduğu ehemmiyetli. Dişlerin yapısını ve yerini tanımlarken iki etken var. Birincisi, çene kemiğinizin ebadı ve sizin dişlerinizin toplam miktarı ve ebadı.

Bunlar anne ve babadan genetik olarak alınır. Diyelim ki babadan büyük çene, anneden minik dişler isminiz. Dolayısı ile sizin dişleriniz aralıklı ufalar. Bunların arasında diş yetersizliği olduğunda otomatikman dişlerde daha büyük bir boşluk olur ve sizi daha fazla tesirler. Ama bütün tersi olduğunda, hasta o kadar eksikliğini sezemeyebiliyor. Bedene yüzde 100 hasarlıdır denilemez. Her diş yetersizliği için hasta genç yaşta tedbir almak için kesinlikle diş doktoruna müracaat etmeli.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN