Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,21
  • ALTIN
    %-0,65
  • BIST
    %-0,53
Fazla dezenfektan kullanımı ciltte meselelere yol açıyor!

Fazla dezenfektan kullanımı ciltte meselelere yol açıyor!

Trakya Üniversitesi TÜ Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Millet Sıhhati Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, fazla dezenfektan kullanımının ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olacağı ihtarında bulundu. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Millet Sıhhati Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yorulmaz, koruma eforu sınırsız olmayan insan teninin hasarlı etmenlere katlanabilecek, bedeni gözetebilecek bir […]

Trakya Üniversitesi TÜ Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Millet Sıhhati Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, fazla dezenfektan kullanımının ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olacağı ihtarında bulundu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Millet Sıhhati Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yorulmaz, koruma eforu sınırsız olmayan insan teninin hasarlı etmenlere katlanabilecek, bedeni gözetebilecek bir halde yakalanmasını sağlamanın, son derece ehemmiyetli olduğunu söyledi.Çevreyle en çok temas kurulan ellerin pakliğinin ehemmiyetli olduğunu belirten Yorulmaz, “Pakliğin birinci koşulu su ve sabunla arınmaktır.

SAPLANTI HALİNE GETİRMEYİN

Bunlara erişemeyecek vaziyetteysek dezenfektan kullanabiliriz. Şüphesiz bu dezenfektan maddeler su ve sabuna göre cilde daha fazla hasar verme potansiyeline sahip.Ellerimizi ve tenimizi arınalım ama bunda da fazlaya kaçmayalım. Bunu bir saplantı haline getirmemek gerekli. Saplantı haline getirildiği zaman başka meselelerle karşılaşabiliyoruz.” dedi.

CİLT SORUNLARINA YOL AÇIYOR

Yorulmaz, insan cildinin yüzde 10-15 su kapsadığını, bu suyun bayağıdan çok ya da az olmasının ten tamlığının bozulması için civar oluşturduğunu belirtti.
El pakliğini abartmanın bazı hasarları olduğunu ifade eden Yorulmaz, şöyle devam etti: “Çok sık kolonya veya dezenfektan kullanmak, bu suyun ya da dezenfektanın tenden uzaklaşması sırasında tenin kapsadığı suyu da birliktesi götürmesi sebebiyle ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olur.O sebeple dezenfektan kullanımında da el hijyeni sağlamada da miktarlı olmak en sıhhatli yoldur. Tenimiz bu yolla incelip, çatlayıp, yaralandığında iki ehemmiyetli mesele ortaya çıkar.Birincisi hijyen için elimizi yıkamak, arınmak, kolonya sürmek eforlaşır. Ağrı sebebiyle hijyenini sağlamada eforluklarla karşılaşırız.

İkincisi bu çatlaklar, incelmiş ve yaralanmış ten, bedenimizi gözetmede eksik kalır. Mikroplarla daha kolay enfekte olarak bedenimize o hasarlı etmenlerin daha kolay girmesiyle sonuçlanabilir. Bu sebeple el hijyenini miktarlı şekilde yapmakta fayda vardır.”Yorulmaz, yapılan çalışmaların el hijyenine yeterli özenin gösterilmediğini ortaya koyduğunu, salgın sürecinde el hijyeninin son derece ehemmiyetli olduğunu aktardı.

“Lekeli civarda çalışmıyorsanız eldiven kullanmayın” 

Yorulmaz, doğru eldiven kullanımının da el sıhhati açısından ehemmiyetli olduğunu belirtti. Lekeli civarda çalışılmıyorsa, deterjanla temas edilen çamaşır ve bulaşık devireme işleri yapılmıyorsa eldiven kullanmanın afaki olduğunu ifade eden Yorulmaz, şunları kaydoldu:
 
“Eldivenin terlettiği eldeki ısı, mikropların artması için en uygun civarı oluşturur. Dolayısıyla böyle bir civarda suyla daha fazla teması hem cildin bu yolla yaralanmasına hem de var olan mikropların artmasına neden olur.
Çok lekeli civarlarda çalışmıyor isek eldiven kullanmak zorunlu değildir. Koronavirüste elle bulaşmanın, elimizi ağzımıza, gözümüze, burnumuza götürmediğimiz sürece çok az olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla sterilize ya da değil, eldiven kullanmak çok lekeli civarlarda çalışmıyor isek zorunlu değildir.”

KAYNAK:PEMBENAR

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN