Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,05
  • EURO
    %0,08
  • ALTIN
    %-0,07
  • BIST
    %0,04
Baş dönmesi neden olur dikkat hastalık habercisi olabilir!

Baş dönmesi neden olur dikkat hastalık habercisi olabilir!

Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir bulgu! Hava farklılığından yanılgılı hareket etmeye, ışıktan yüksek sese maruz kalmaya, stresten öksürüğe kadar pek çok faktör baş dönmesini tetikleyebiliyor. Bu tetikleyici etmenlerin arkasında ise genellikle kulak, bazen de beyinden kaynaklanan hastalıklar yer alıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer altta […]

Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir bulgu! Hava farklılığından yanılgılı hareket etmeye, ışıktan yüksek sese maruz kalmaya, stresten öksürüğe kadar pek çok faktör baş dönmesini tetikleyebiliyor. Bu tetikleyici etmenlerin arkasında ise genellikle kulak, bazen de beyinden kaynaklanan hastalıklar yer alıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer altta uyuyan hastalığa bağlı olarak baş dönmesine pek çok şikayetin de eşlik edebildiğine dikkat toplayarak, mevzu hakkında bilgi verdi.

Kulak kristallerinin yerinden oynaması BPPV 

Baş dönmesine en sık yol açan hastalıklar arasında pozisyonel vertigo BPPV yer alıyor. Millet arasında kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak öğrenilen pozisyonel vertigo, baş hareketlerine bağlı olarak, genelde saniyeler süren şiddetli ve kısa süreli baş dönmesine neden oluyor.Sıklıkla raftan bir şey almak veya pabuç bağlamak gibi hareketler bu hastalıkta baş dönmesini tetikliyor. Pozisyonel vertigonun yaş ilerledikçe görülme tehlikeyi çoğalıyor. Bu hastalığın D vitamini beceriksiz olan hastalarda daha sık görüldüğüne dair ehemmiyetli çalışmalar mevcut.

Denge asabında cerahat Vestibüler nörit 

Denge asabında cerahat olarak belirlenen vestibüler nörit hastalığı da sık görülen vertigo sebeplerinden birini oluşturuyor. Hastaların genellikle evvelinde bir üst solunum yolu enfeksiyonunun varlığından bahsediyor. Vestibüler nörit oldukça şiddetli ve 7-10 gün süresince aralıksız izleyen, ancak şiddeti eksilerek devam eden baş dönmesine yol açıyor. Hastalarda şiddetli bulantı ile kusma da görülüyor ve ağızdan beslenme olası olmayabiliyor. Bu sebeple hastaların bir kısmında sağlık kurumunda takip gerekebiliyor.

Meniere hastalığı 

İç kulak akışkanlarında endolenf genişleme neticeyi oluşan meniere hastalığı ehemmiyetli bir baş dönmesi etmeni olarak belirtiliyor. Hücumlar halinde ortaya çıkan baş dönmesi tipik özelliğini oluşturuyor.Baş dönmesinin yanı gizeme hamle sırasında duyma kaybı, çınlama ve kulakta dolgunluk hissi, değişen sıklıklarda görülüyor. Perhiz farklılığı, ilaç rehabilitasyonu ve kulak içine yapılan enjeksiyonlarla hastalık hakimiyet altına alınabiliyor.

İç kulak iltihaplanmaları Labirentit 

İç kulağın iltihaplanması olarak öğrenilen labirentit varlığında baş dönmesine duyma kaybı ve bulantı/kusma eşlik ediyor. Labirentit enfeksiyonlar veya enfeksiyon dışı etmenlere bağlı olarak gelişebiliyor.Genelde şiddetli baş dönmesine yol açan labirentit varlığında sağlık kurumunda yatış gerekebiliyor. Hücumlar halinde olmayan ve aralıksız devam eden baş dönmesi haftalarca sürebiliyor ve sonrasında özellikle bazı hareketlerle ortaya çıkan balanssızlık ile duyma kaybı gibi sekeller bırakabiliyor.

Vestibüler migren 

Migren tanısı olan bir hayli hastada olağan migren saldırıları dışında bağımsız vertigo saldırıları görülebiliyor. Migren tanısı varlığında hücumlar halinde ortaya çıkabilen baş dönmesi veya balanssızlık ve baş sızısı ile denge bozukluğu arasında bir ilişkinin tespit edilmesiyle tanı konuluyor.Baş dönmesi saldırıyı sırasında sıklıkla baş sızısı görülmemesi ve tetikleyicilerin varlığı ehemmiyetli özellikler arasında yer alıyor. Rehabilitasyonu genel olarak migren rehabilitasyonuna eşlik gösteriyor.

 Beyin damar hastalıkları 

Baş dönmesine de yol açan damar hastalıklarının ehemmiyetli bir oranı tıkanıklık neticeyi oluşuyor. Damar hastalıkları, etkilenen alana göre bir hayli ek şikayetlere de neden olabiliyor. Tehlike etkenleri arasında sigara içmek, yüksek tansiyon ve diyabet yer alıyor.

KAYNAK:PEMBENAR

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN