Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %-0,61
  • EURO
    %-0,29
  • ALTIN
    %-0,56
  • BIST
    %-0,60
Yılbaşı yemeğine sakın aç oturmayın!

Yılbaşı yemeğine sakın aç oturmayın!

Yılbaşı, herkesin ailesiyle ve beğendikleriyle bir arada olduğu, eğlendiği, hoş ve lezzetli yemekler yemek istediği, bununla beraber yeme-içme mevzusunda da miktarın kaçtığı zamanlardan biri. Bazı kolay tedbirlerle yılbaşı akşamının rahat geçirilmesinin olası olduğunu belirten Sıhhatli Yaşam İdareyicisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “31 Aralık’ta gün boyu aç kalmamaya, gıdaları yavaş harcamaya, susuz kalmamaya, kuruyemiş ve cipsleri fazla harcamamaya dikkat […]

Yılbaşı, herkesin ailesiyle ve beğendikleriyle bir arada olduğu, eğlendiği, hoş ve lezzetli yemekler yemek istediği, bununla beraber yeme-içme mevzusunda da miktarın kaçtığı zamanlardan biri. Bazı kolay tedbirlerle yılbaşı akşamının rahat geçirilmesinin olası olduğunu belirten Sıhhatli Yaşam İdareyicisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “31 Aralık’ta gün boyu aç kalmamaya, gıdaları yavaş harcamaya, susuz kalmamaya, kuruyemiş ve cipsleri fazla harcamamaya dikkat edilmeli” dedi.

Yılbaşı günü, beslenme kumpasında yapılan kusurların başında ‘nasılsa akşam fazla besinim’ görüşü ile gün boyu aç kalmak, az yemek ya da öğün sıçramanın geldiğini söyleyen Sibel Mumcu, “Uzun saatler aç kalmak, kan şekerinin düşmesine neden olacağı için iştahınızı sorgulamakta da zorlanmanıza neden olur. Sıhhatli beslenmenin bir parçası olarak güne kahvaltı ile başlamak ve öğünlerde yeteri kadar yiyerek günü bitirmek yılbaşısofrasındaki beslenmenizi kolay hakimiyet etmenize destekçi olur” açıklamasında bulundu.

İVEDİ ETMEDEN YAVAŞ YAVAŞ YEMEK YİYİN

Sindirimin ağızda başlayan bir süreç olduğunu anımsatan Sıhhatli Yaşam İdareyicisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Gıdalar ağzımızda ayrılınmaya başlayarak mideye kazanç. Süratli yemek, ağızdaki ayrılınmanın noksan olmasına, sonrasında da midede gaz ve hazımsızlık şikayetlerine neden olur. Doyma hissinin de 20 dakikadan evvel oluşmadığını anımsayarak yemeği yavaş ve iyi çiğneyerek harcamak son derece ehemmiyetli” biçiminde konuştu.

KURUYEMİŞ, CİPS VE MEZELERE DİKKAT 

Kuruyemişlerin besleyici özelliklerinin yanında yüksek enerji kaynağı olduğunu belirten Sibel Mumcu, “Harcanan kuruyemiş ölçüyü çoğaldıkça kalori alımı da çoğalır. Hele içki ile birleştiğinde, masum olmaktan tamamen çıkar. Cips gibi atıştırmalıklar yağ, tuz ve yoğun enerji kaynağıdırlar. Mezeler, özellikle başlangıç tabaklarında yer alan şarküteri mahsulleri, yüksek oranda yağ kapsadıkları için yeniden enerji alımını artırırlar” dedi. Bu sebeple tüm atıştırmalık ve mezelerin tüketiminde fazlaya kaçmamak ve hakimiyeti elden vazgeçmemek gerektiğine değinen Mumcu, “Kuruyemiş ve cipsler yerine taze meyveler, domates, havuç-salatalık çubukları, mezelerden peynir ve yoğurtlu alternatifler seçim edilebilir” teklifinde bulundu.

İÇKİLİ MEŞRUBATLARDA ÖLÇÜYÜ HAKİMİYETİ KOŞUL

İçkinin yüksek enerji veren ve bedende yağ olarak depolanan bir yapı olduğunu söyleyen Mumcu, “İçki kapsayan meşrubatlar ile yanında harcanan meze, kuru yemiş ve öbür atıştırmalıklar, yemekler ve tatlılar da düşünüldüğünde bir yemekte alınan kalori ölçüyü oldukça büyük ebatlara erişir. Bu sebeple tüm tüketimlerde olduğu gibi içkili meşrubatları harcarken de alınan ölçüye dikkat etmek, buz kullanarak içki oranını seyreltmek ehemmiyetli” dedi.

SUSUZ KALMAYIN

Yılbaşı akşamı içkili meşrubatlar harcanıyorsa en büyük sualin susama hissi eksileceği için noksan su içmek ve bedenin susuz kalması olduğunu söyleyen Sibel Mumcu, “Bu sebeple yemek evveli, sırası ve sonrasında su kadehi elinizden düşmemeli. Gece uyurken de kesinlikle su içilmeli” biçiminde konuştu.

Sibel Mumcu, yılbaşının ertesi günü için şu önerilerde bulundu.

– Bol su içmek bereketli olacaktır. Gün boyu 2-2,5 litre su içilmeli.
– Gün sonunda ise erken uyumaya ve dinlenmeye özen gösterilmeli.
– Kahvaltıda sindirimi kolay hafifi gıdalar, yoğurt, meyve iyi gelecektir. Adale sızıları ve bitkinlik için potasyum kaynağı olan muz seçim edilebilir. Çay, kahve ve kolalı meşrubatlar, kapsadıkları kafeinin diüretik tesirleri sebebiyle seçim edilmemeli.
– Gün içinde ağır ve yağlı gıdalar harcamak yerine çorbalar, sebze yemekleri ve salatalar seçim edilmeli.
– Ara öğünlerde portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi C vitamini açısından zengin meyveler seçim edilmeli.
– Sarih havada kısa yürüyüşler yapılmalı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN