Günümüzde rakamları giderek artan vegan ya da vejetaryen beslenme uygulayan insanları, bu yeme biçiminin getirdiği faydaların yanında hasarlar da bekliyor. Nebatsal mahsulleri harcayan, hayvansal mahsulleri kırmızı et, tavuk, balık, süt ve sütten yapılan mahsuller gibi mahsulleri harcamayan vejetaryenler vitamin yetersizliği, dolaşım problemleri ve kansızlık gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir. İşte vejetaryen beslenme hakkında tüm merak edilenler! […]
Günümüzde rakamları giderek artan vegan ya da vejetaryen beslenme uygulayan insanları, bu yeme biçiminin getirdiği faydaların yanında hasarlar da bekliyor. Nebatsal mahsulleri harcayan, hayvansal mahsulleri kırmızı et, tavuk, balık, süt ve sütten yapılan mahsuller gibi mahsulleri harcamayan vejetaryenler vitamin yetersizliği, dolaşım problemleri ve kansızlık gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir. İşte vejetaryen beslenme hakkında tüm merak edilenler!
Vejetaryen beslenme
Bu beslenme biçiminde tavuk, balık et gibi hayvansal yiyecekleri harcamadan beslenilir. Vejetaryen beslenenler kendi yeme stillerine göre gruplara bölüyorlar.
Veganlar
En zorlayıcı beslenme cinsidir. Tavuk, et ve balık gibi besinlerin yanında süt ve süt mahsulleri, yumurta gibi besinleri de harcamazlar. Hatta annesi ile gözü olan hiç bir canlı ile beslenmezler.
Lakto-ovo vejetaryenler
Bu vejetaryenler ise et harcamayı seçim etmezler fakat süt mahsulleri ve yumurta yerler.
Lakto vejetaryenler
Bu cins vejetaryenler veganlar ile lakto-ovo arasında kalırlar ve lakto-ovo vejetaryenlere göre daha katı bir grupturlar. Et, balık ve yumurta yemezler fakat süt ürünlerini harcarlar.
Ovo vejetaryenler
Bu grup ise et, balık ve süt mahsulleri yemezler; yumurta tüketirler.
Pesko vejetaryenler
Bu vejetaryen grubu gıdalara daha ılımlı yanaşan ve kaideleri azıcık daha rahatlatan insanlardan oluşur. Bu cins vejetaryenler et ve tavuk yemezler fakat balık, yumurta, süt ve süt ürünlerini harcarlar.
Yarı vejetaryenler
Bu gruptaki vejetaryenler yalnızca kırmızı et harcamazlar. Onun haricinde her şeyi yerler.
Fruiyarianlar
Bu grup vejetaryenler yalnızca meyve ile beslenirler.
Vejetaryen beslenme sıhhatli mi?
Vejetaryenliğin sıhhatli olduğuyla alakalı bir hayli araştırma yapılmış fakat bütün olarak ispatlanamamıştır. Ama kesin olarak söylenebilir ki bu beslenme şeklinin bedene hem faydaları hem de hasarları vardır.
Vejetaryenler kolesterol ve kalp hastalıklarından korunuyor
Faydaları sayılırsa vejetaryenler et yemiyorlar; bu surattan da hayvansal yiyeceklerden gelen doymuş yağı harcamamış oluyorlar. Bu biçimde kolesterol ve kalp-damar rahatsızlıklarından korunmuş oluyorlar.
Vitamin yetersizliği ve kansızlığa neden oluyor
Vegan beslenmenin hasarları ise hayvansal hiçbir yiyeceği harcamadıkları için demir ve B12 vitaminin noksanlığına bağlı olarak kansızlık ve dolaşım problemi gibi muhtelif rahatsızlıkların oluşabilmesidir. Bu surattan vejetaryenlerin çok sıkı bir beslenme programıyla beslenmesi ve bedenin gereksinimi olan ve hayvansal yiyeceklerden alamadıkları yiyecek kıymetlerini sebze ve meyvelerden karşılamaları gerekmektedir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..