Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,25
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %0,25
  • BIST
    %0,50
Sabahları neden bitkin uyanırız günde iki litre su için!

Sabahları neden bitkin uyanırız günde iki litre su için!

Sabahları uyandığınızda kendinizi çok bitkin sezdiğiniz oluyor mu? Ya da günü tamamlayacak enerjiyi kendinizde bulamadığınız? Ne kadar erken yatarsak yatalım sabahları enerjimiz bitik ve bitkin uyanabiliyoruz. Bu vaziyete günlük etkin yaşam, uzun çalışma saatleri ya da stres gibi etmenler neden olabilir. Ama bunun yanı gizeme sabahları aralıksız bitkin uyanmak rastgele bir hastalığın habericisi de olabilir. […]

Sabahları uyandığınızda kendinizi çok bitkin sezdiğiniz oluyor mu? Ya da günü tamamlayacak enerjiyi kendinizde bulamadığınız? Ne kadar erken yatarsak yatalım sabahları enerjimiz bitik ve bitkin uyanabiliyoruz. Bu vaziyete günlük etkin yaşam, uzun çalışma saatleri ya da stres gibi etmenler neden olabilir. Ama bunun yanı gizeme sabahları aralıksız bitkin uyanmak rastgele bir hastalığın habericisi de olabilir. Sabah bitkinliği denilen şey bireyin bitkin, yorgun olması ve yataktan dinç olarak kalkamaması durumudur.Bu gidişatın ne kadar zaman yatıldığıyla da ilgisi yoktur. Bazen soluksuz 10 saat dahi yatılsa birey bitkin olabilmektedir. Peki erken yatmamıza karşın neden sabahları bitkin uyanıyoruz? Bu sualin cevabını İç Hastalıkları Uzmanı Belma Yeşilisme Yağbasan’dan bildik. 

Bir Hayli hastalığın bulgusu olabilir

Uzmanlar sabahları bitkin uyanmanın pek çok hastalığın bulgusu olabileceği mevzusunda uyarıyor. “Vitamin noksanlıkları, tiroid hastalıkları, kanser hastalıkları, kalp hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, akciğer problemleri, adale iskelet sistemi hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, uyku bozuklukları, psikolojik nedenler gibi bir hayli hastalık sabaları bitkin uyanma biçiminde belirti verebilir.

Farkında olmadan yaptıklarımız buna neden olabilir

Sabahları bitkin uyanmanın bazı bulguları bulunmaktadır. Bunlar sabah uyanır uyanmaz, ağız kuruluğu, sebepsiz adale sızıları, mide barsak rahatsızlıkları, sabahları tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, gün içinde artan bitkinlik hissi olarak sıralayabiliriz. Gün içerisinde yaşantımızda farkında olmadan yaptığımız yanlış ya da noksan uygulamalar buna neden olabilir. 

Uzmanlar sabahları bitkin uyanmak istemeyenler için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor; 

Elektronik aletleri kullanmayı uyumadan yarım saat evvel vazgeçin

Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik aletlerin kullanımına dikkat etmek gerekir. Elektronik aletlerin ışıkları, uykudan mesul hormon olan melatoninin seviyesini negatif istikamette ciddi oranda tesirler. Bu surattan tüm bu aletleri uyumadan en az yarım saat kadar evvel vazgeçmek de bereketli olabilir.

Sıhhatli besinlerle beslenin

Beslenme kumpası burada ehemmiyet taşıyan bir mevzudur. Bunun yanı gizeme aldığınız gıdalara da umursayın. Sıhhatsiz perhizler; besin, vitamin, mineral ve kalori yetersizliğine yol açarak insanı halsiz ve bitkin kılar.

Günlük uyku kumpasınızı bozmayın

Gece uykusu çok ehemmiyetlidir. Kesinlikle kumpaslı ve yeterli derecede yatın. Erişkin bir insanın günlük uyku gereksinimi 7-9 saat kadardır. Her akşam aynı saatte yatığ aynı saatte kalkmaya özen gösterin böylece bedeniniz daha dinç olacaktır. 

Günlük 2-2,5 litre su için

Yeterli ölçüde su harcamaya özen gösterin. Bir insanın günlük su tüketimi günlük 2-2,5 LT olmalıdır. Bedenin susuz kalması tansiyon düşüklüğüne neden olarak gün içinde yorgun olmamıza neden olabilir.

Spor yapmayı önemsememe etmeyin

Spor yapmak yeni başlayanlar için genellikle bir işkenceye dönüşmektedir. İlk başlarda bedende adale sızılarına neden olan bu etkinlik bir zaman sonra şahsı zinde yakalamaya fayda sağlayacaktır. 

Uyumadan evvel yiyip içtiklerinize dikkat edin

Uyumadan evvel harcanan yiyeceklere kesinlikle dikkat etmelisiniz Çay, kahve gibi gıda içeçekler harcamamaya özen göstermelisiniz. Çay, kahve, yeşil çay gibi meşrubatlar açıkgözlüğümüzü artırır ve niteliksiz uykuya neden olur. Ayrıca şekerli besinlerde bir zaman sonra kilo almanıza neden olacaktır. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN