Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,04
  • EURO
    %0,10
  • ALTIN
    %0,01
  • BIST
    %-1,12
Orta kulak iltihaplanması nedir uzmanlar açıklıyor!

Orta kulak iltihaplanması nedir uzmanlar açıklıyor!

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, orta kulak enfeksiyonları ile alakalı muhtelif ayrıntılar verdi. Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Mevsim itibariyle artık kışa girdik. Her ne kadar bu yıl kış suratını göstermese de soğuklar kapımızda. Havalar soğudukça üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar arkasıydı. Bununla irtibatlı olarak özellikle çocuklarımızda orta kulak irinlerini çok sıklıkla görmeye başladık. Orta […]

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, orta kulak enfeksiyonları ile alakalı muhtelif ayrıntılar verdi.

Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Mevsim itibariyle artık kışa girdik. Her ne kadar bu yıl kış suratını göstermese de soğuklar kapımızda. Havalar soğudukça üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar arkasıydı. Bununla irtibatlı olarak özellikle çocuklarımızda orta kulak irinlerini çok sıklıkla görmeye başladık. Orta kulak irinleri, genel olarak hem yetişkinlerde hem çocuklarda görülebilen, kulak çeperinin ve orta kulağın cerahatleridir. “Akut Orta Kulak İrinleri” ve “Kronik  Kulak İrinleri” olmak üzere 2’ye parçaladığını söyleyebiliriz. Kronik orta kulak irinleri, daha ziyade yetişkinlerde görülebilen, müzminleşmiş iyileşmeyen iltihaplanma cinsini anlatmak için kullanılır.” dedi.

Peki Akut Orta Kulak İltihaplanması Nedir?

Sezen, “Akut orta kulak iltihaplanması, özellikle çocuk yaş grubunda çok fazla
görülen ve aileleri kaygıya sevk eden bir hastalıktır.
Orta kulak irinleri, kulak çeperini ve orta kulağı ilgilendiren bir cerahat cinsidir.
Genelde çocuklarda “çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi” bu problemi tetikler. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da takip eden yarıyıllarda, genzimizde bulunan mikrobik civar öksürük veya başka usullerle östaki tüpümüzden orta kulağa doğru ilerleyerek, orta kulakta enfeksiyon yaratabilir. ” dedi.

Orta Kulak İltihaplanmasının Belirtileri Nelerdir?

Ozan Seymen Sezen, “Orta kulak iltihaplanması, çok tez ve aniden büyüyebilen bir enfeksiyon cinsidir. Sabah sıhhatli bir biçimde mektebe yolladığınız çocuğunuz, öğlene doğru kulak ağrısı yaşayabilir ve hocayı arayıp sizi gidişattan haberdar edebilir. Başka Bir Deyişle çok kısa saatler içerisinde belirtiler büyüyebilir. Hastaların şikayetleri genellikle; Kulak ağrısı, kulakta tazyik ve dolgunluk hissi, yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluk olabilir. Bu problem bizim açımızdan ehemmiyetlidir. Zira orta kulak irinleri ciddi ağrı yapar ve çocuğun gerçekten çok rahatsız olmasına neden olabilir. ” dedi.

Rehabilitasyonda Hemen Antibiyotiğe Müracaat Etmiyoruz

Sezen; “Bu hastalığın rehabilitasyonu ile alakalı son senelerde biz hekimler, artık hemen
antibiyotik vermek gibi bir usule müracaat etmiyoruz. Ancak bunun için ailenin şuurlu olması, hekimine basitçe erişebiliyor olması gerekir. Hasta ağrı kesici ve ateş düşürücülerle 2 gün takip edilmelidir. 2 günden sonra ağrıda ve ateşte eksilme olmuyorsa, o zaman antibiyotiğe başlanabilir. Diyelim ki hekime erişme ihtimaliniz, günlük hayat temponuz sebebiyle çok müsait değil. Bu gidişatta çocukta bu problem görülür görülmez antibiyotiğe başlanabilir. Bu sizin ve hekiminizin seçimi ile tanımlanacak bir gidişattır.” dedi.

Ağrı Geçtikten Sonra, Cerahat Gerilemeyebilir

Seymen Sezen, “Orta kulak irini ağrı geçtikten sonra hemen gerilemeyebilir. Orta kulakta bir akışkan kalabilir ve bu akışkan belli bir müddet sonra kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı çocuklarda bu müddet uzayabilir. 3 aya kadar bu akışkanlar gerilemeyebilir. Şayet 3 aya kadar bu akışkanlar gerilemezse ve daha uzun sürerse çocukta bir duyma eksilmesi yaşanabilir. Bu duyma eksilmesi akışkana bağlıdır. Akışkan alındığı ya da kaybolduğu taktirde duyma eksilmesi gidişatı düzelecektir. Bu gibi vaziyetlerde şayet çok ciddi bir duyma kaybı yoksa veya kulak çeperinde geriye doğru çökmeler, kulak çeperinin yapısını bozacak gidişatlar yoksa 3 aylık bir müddet beklenir. Fakat 3 aydan daha uzun bir müddet bu akışkanlar kaybolmuyorsa, o zaman kulak çeperinin arttaki bu akışkan boşaltılarak, kulağa tüp diye deyim ettiğimiz daha sonra kendiliğinden atılacak, geçici minik takmalar konulabilir. Ancak bu belirttiğim vaziyet hastalarda çok ender görülür. Başka Bir Deyişle her orta kulak irini probleminden sonra kesin yaşanacak diye bir kural yoktur. Orta kulak irini problemlerinin takribî %1’inde görülecek bir gidişattır.” dedi.

Çocukların %90’ında Yaşanıyor

Sezen, “Orta kulak iltihaplanması çocuklarda çok sık görülür. Çocukların neredeyse % 90’ında, 7-8 yaşına gelene kadar çok sıklıkla kollanabilir. “ yorumunu yaptı.

Tehlike Etmenleri Nelerdir?

Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Bu problem; Çok sık hasta olan bağışıklığı düşük çocuklarda sıkça yaşanabilir. Bunun dışında çocukların anaokuluna gitmesi bir tehlike etmenidir diyebiliriz. Sigara dumanına maruz kalmak ve hava lekeliliği de tehlike etmenleri arasındadır.” dedi.

Alınacak İhtiyatlar

Sezen, “Çocukların gribe tutulmasını önleyici ne kadar önlem varsa, benzerleri bu
problem için de bir tedbir olabilir. Çocukların yanında sigara içilmemelidir. Yeniden çocuklar olası olduğu kadar natürel ve katkısız besinlerle beslenmelidir.
Her ne kadar münazaralı gibi görünse de tıbbi açıdan hala çok büyük ehemmiyeti olan grip aşıları ve pnömokok aşıları, çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu mevsimlerde yapılırsa, gripleri önlediği gibi orta kulak enfeksiyonlarını da önleyebilir.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN