Pandemi şartlarına bağlı olarak şahıslarda oluşan stres ve buna bağlı uyku kumpası ile duygusal vaziyetin bozulması ise bir hayli şahsın sağlıksız beslenmesine neden olabiliyor. Bu süreçte iyi sezdiren sağlıklı gıdaların harcanması ve D vitamini başta olmak üzere vitamin -mineral takviyeyi alınarak bağışıklığın güçlü yakalanması ehemmiyet taşıyor. Dyt. Ceyda Nur Çakın, koronavirüs sürecinde bağışıklığın kuvvetlendirilmesi için […]
Pandemi şartlarına bağlı olarak şahıslarda oluşan stres ve buna bağlı uyku kumpası ile duygusal vaziyetin bozulması ise bir hayli şahsın sağlıksız beslenmesine neden olabiliyor. Bu süreçte iyi sezdiren sağlıklı gıdaların harcanması ve D vitamini başta olmak üzere vitamin -mineral takviyeyi alınarak bağışıklığın güçlü yakalanması ehemmiyet taşıyor. Dyt. Ceyda Nur Çakın, koronavirüs sürecinde bağışıklığın kuvvetlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Hem fiziksel hem de psikolojik olarak koronavirüsten korunun
Beslenmenin sağlıklı hale getirilmesi fiziksel sağlık sıhhati de desteklemekte ve şahısların Covid- 19’un neden olduğu kaygı, bilinmeyenlik ve psikolojik stresle başa çıkmalarında ehemmiyetli rol oynamaktadır. Uyku bozuklukları ve stres ile gayrette vazife üstlenen melatonin ve serotonin hormonları ile triptofan ismi verilen aminoasit seviyelerini bazı gıdalar ile artırmak muhtemel olabilmektedir. Beslenme programında özellikle yumurta, badem, yulaf, bütün hububatlı gıdalar, muz ve kırmızı meyvelere günlük olarak yer verilmesi gerekmektedir. Bununla beraber haftada en az iki gün ızgara veya fırınlanmış biçimde Omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar seçim edilmelidir. Süt ve süt mahsullerini kumpaslı olarak harcayarak uykuya geçmeyi sağlayan triptofan aminoasidinin imalinin artırılmasını sağlamak da büyük fayda sağlamaktadır.
Obezite Covid- 19’un negatif tesirlerini artırıyor
Son bilimsel araştırmalar Covid-19 ve beslenme arasındaki ilişkiye dikkat toplamaktadır. İyi beslenme, kriz zamanlarında dayanıklılığın temel direği olarak görülürken, besleyici besin noksanlığı, fertleri koronavirüsü önlemek ve onunla savaşmak için dezavantajlı konuma getirmektedir. Sağlıksız beslenme obeziteye yol açarken; obezite ise diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların yanı gizeme Covid-19’a tutulma vaziyetinde ciddi karmaşıklık tehlikesini de artırmaktadır. Ayrıca obezite, bedende yaygın iltihaplanma ve hipoventilasyon ile beraber hastalık ile savaşmayı güçleştirebilmektedir.
Bağışıklığınızı kuvvetlendirin
Beslenmenin bağışıklık sistemi ve hastalığa yatkınlık üzerinde ehemmiyetli bir tesiri bulunmaktadır. Spesifik yiyeceklerin veya yiyecek bileşenlerinin, hücrelerin aktivasyonu, sinyal moleküllerinin yapımında modifikasyon ve gen ekspresyonu yoluyla bağışıklık sistemini etkileyebileceği kanıtlanmıştır.Bununla beraber harcanan yiyecekler ehemmiyetli bir bağışıklık sistemi uzvu olan bağırsaktaki verimli bakteri varlığını tanımlamaktadır. Yeterli makro ve mikro yiyecek tüketimi, özellikle demir, çinko ve B6, B12, A,C ve E vitaminleri, bağışıklık işlevini artırarak enfeksiyonu önlemeye ve bunlarla savaşmaya destekçi olabilmektedir.
D vitamini seviyesinin Covid-19’un şiddetinde tanımlayıcı rolü vardır
En ehemmiyetli vitaminlerden biri olan D vitamini seviyesinin Covid-19 şiddeti ve Covid-19’a bağlı vefatlar ile ilişkisi üzerine yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıca solumun yolu hastalıklarının bozulmuş D vitamini metabolizması ile ilişkili olduğu; akciğer enfeksiyonu sonrası D vitamini seviyesinin eksildiği de yapılan çalışmalarda tanımlanmıştır.
Vitamin ve mineraller öncelikle natürel yollardan alınmalı
Bağışıklık sistemi için lüzumlu olan bu vitamin ve minerallerin başlıca kaynakları yumurta, süt ve süt mahsuller, kırmızı et, hindi ve balık gibi hayvansal protein kaynakları olmaktadır. Ay çekirdeği, fıstık, badem ve avokado yeniden bağışıklık için ehemmiyetli olan sağlıklı yağ asitleri ve E vitamini kapsamaktadır. Bedenimizin korunma mekanizması için ehemmiyetli olan antioksidan yiyecek öğeleri ise narenciye ve kivi, pancar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile karnabahar, brokoli, sarımsak ve soğan gibi sülfürlü sebzelerde yüksek ölçüde bulunmaktadır. Öncelikli olarak balanslı bir beslenme biçimi ile bu vitamin ve mineralleri natürel yollardan alınmalı, gereksinim vaziyetinde ise doktora danışılarak dayanak kullanımına gidilmelidir.
Balanslı beslenme için bu kaidelere uyun
Harcadığınız sebze ve meyvelerin değişik renkte olmasına özen gösterin. Tabaklarınız ne kadar renkliyse o kadar çok antioksidan vitamin-mineral alırsınız.Haftada en az iki gün ızgara veya fırında pişmiş biçimde hamsi, uskumru, sardalya, palamut ve çinekop gibi omega 3 zengini balıkları tüketin.Sıvı tüketiminize özen gösterin. Beden ağırlığınız başına 30 ml. su tüketimi sağlayın. Kolili atıştırmalıklardan uzak durun. Öğünlerinizin kumpaslı olmasına özen gösterin.Bilimsel dayanağı olmayan yiyecek dayanaklarından, nebatsal karışımlar ve kürlerden uzak durunDüzenli fiziksel etkinlik ve egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmeye çalışın.yku vaktinizin yeterli olmasına özen gösterin.
KAYNAK: MAHMURE
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..