Dünya Sağlık Örgütü’nün DSÖ teşebbüsüyle 24 -30 Nisan tarihleri arasında tertip edilen Dünya Aşı Haftası, cemiyetin aşılama ve aşıyla korunulabilir hastalıklar konusunu bilgilendirilmesine hedefliyor. Dünya genelinde her beş şahıstan birini etkileyen KOAH ise, akciğerde yarattığı tahribat sebebiyle, hastaların pnömokok virüslerine karşı daha korunmasız olmasına neden oluyor. Aşı Haftası vesilesiyle, zatürre aşısının KOAH hastaları için taşıdığı […]
Dünya Sağlık Örgütü’nün DSÖ teşebbüsüyle 24 -30 Nisan tarihleri arasında tertip edilen Dünya Aşı Haftası, cemiyetin aşılama ve aşıyla korunulabilir hastalıklar konusunu bilgilendirilmesine hedefliyor. Dünya genelinde her beş şahıstan birini etkileyen KOAH ise, akciğerde yarattığı tahribat sebebiyle, hastaların pnömokok virüslerine karşı daha korunmasız olmasına neden oluyor. Aşı Haftası vesilesiyle, zatürre aşısının KOAH hastaları için taşıdığı ehemmiyete dikkat toplayan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Azası ve Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Azası Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bu mevzuda ehemmiyetli bilgiler verdi.
SİGARA GİBİ HER TÜRLÜ DUMAN KOAH’A NEDEN OLABİLİR!
KOAH gaz, buğu, duman gibi maddelerin uzun süreli solunması neticesinde hava yollarında ve akciğerin süngersi kısmında ortaya çıkan kalıcı farklılıklar sonrasında oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık ilk sebebi, tütün mamullerinin faal ya da pasif olarak solunmasıdır. Bunun yanında odun, kömür, çalı çırpı, tezek sarih ocakta yakılırsa ve bunların dumanı evin içine girerse de KOAH’ı tetikleyebilir.
Hava lekeliliği çok ehemmiyetli etmenlerden birisidir. Özellikle kış aylarında organik fosil yakıtların kömür, doğalgaz gibi organik yakıtların kullanılmasıyla havanın kirlenmesi ve bunun solunması KOAH’a zemin hazırlıyor. Temel şikayetleri soluk darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu öksürük gelip geçici bir öksürük değildir. Üç haftadan uzun süren öksürükler kuşku uyandırmalıdır. Şayet KOAH erken teşhis edilip müdahale edilmez ve bu faktörlere maruziyet devam ederse, soluk darlığı da tabloya ilave edilerek hastalık ilerleyici bir forma dönüşür.
REHABİLİTASYON İÇİN KOAH’A NEDEN OLAN FAKTÖRLER ORTADAN KALDIRILMALI!
Dünyada ve Türkiye’de her beş şahıstan birinde KOAH olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bu hastalığın rehabilitasyonu hakkında şunları söyledi: “İlk rehabilitasyon ilkeyi, hastalığı oluşturan nedeni ortadan kaldırmaktır. Mesela tütün kullanan birisi ise, sigara kullanmayı vazgeçmesi gerekmektedir. Ya da pasif içicilik var ise bunun yasaklanması çok ehemmiyetlidir. İkinci olarak da KOAH kaynaklı oluşan şikayetlerin eksiltilmesine müteveccih rehabilitasyonlar vardır. Bunun için de soluk yoluyla kullanılan, hava yolundaki darlığı açıp soluk darlığı hissini eksilten tesirli rehabilitasyonlar söz mevzusudur. Ayrıca soluk darlığı sebebiyle hareket güçlüğü yaşayan hastaların günlük yaşamdaki hareketlerini basitleştirmeye müteveccih soluk açıcı ilaçlar da bulunmaktadır.”
AKCİĞERİ İMHA EDEREK ZATÜRREYE KARŞI KORUNMASIZ HALE GETİRİYOR!
KOAH, akciğeri imha ederek zatürreye karşı korunmasız hale getirir
KOAH’ın akciğeri ihtiyarlatan bir hastalıktır. KOAH bedenin korunma mekanizmalarını da olumsuz tesirler. KOAH ağırlaştıkça pnömoni dediğimiz zatürre tehlikeyi çoğalır. Dolayısıyla ne kadar iyi korunursa korunsun bireyler zatürre olmaktan kurtulamaz ve zatürre bazı bireylerde daha ağır izleyerek ölümcül neticelere neden olabilir. Ne kadar iyi rehabilitasyon ederseniz edin, akciğer zararlı olduğu için zatürre beklenenden daha şiddetli yaşandığından, yaşamsal risk oluşturma tehlikeyi daha yüksektir
KOAH HASTALARI ZATÜRRE AŞILARINI ÖNEMSEMEME ETMEMELİ!
KOAH hastaları için reel ehemmiyetli olanın zatürreye hiç tutulmamalarını sağlamaktır. Kalp yetmezliği, astım ve bronşit gibi hastalıklarda olduğu gibi, KOAH hastalarının aşı olması da onların zatürre olma tehlikesini eksiltiyor. Böylece ölümcül, hastaya kasvet verebilecek, yaşam niteliğini bozacak ya da KOAH’ın daha da makûslaşmasına neden olacak zatürrenin oluşmasını yasaklayarak bir gözeticilik ortaya çıkıyor. Bu sebeple biz KOAH’ı olan hastaların hem zatürre pnömokok hem de grip influenza aşılarını olmalarını şiddetle öneriyoruz.
Artık iki yıldır müesseselerde, aile sıhhati merkezlerinde KOAH’lı hastalar ya da hiçbir hastalığı olmamasına karşın 65 yaş üstü bireyler fiyatsız olarak aşılanabiliyor. O sebeple hastaların bunları arz etmeleri neticesinde alakalı hekim onları zorunlu yerlere yönlendirerek aşılanmalarını sağlayabiliyor. Bir de şöyle bir avantajı söz mevzusu: yeni kuşak zatürre aşısı, başka bir deyişle konjuge pnömokok aşısı dediğimiz aşı cinsi, yaşam boyu yalnızca bir kere yapılıyor ve tekerrür tekerrür yapılmasına gerek kalmıyor. Evvelden öbür polisakkarid pnömokok aşılarının beş senede bir yinelenmesi gerekirken, bu yeni aşı bir kere yapıldığında gözeticiliği ömür boyu devam ettir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..