Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,21
  • EURO
    %0,37
  • ALTIN
    %-0,48
  • BIST
    %0,76
Ispanak zehirlenmesi neden olur üzerindeki kimyasallardan arındırılmazsa…

Ispanak zehirlenmesi neden olur üzerindeki kimyasallardan arındırılmazsa…

Ispanak, mevsim sebzeleri içerisinde en verimli sebzelerin başında geliyor. Son günlerde görülen ıspanak zehirlenmesi olayları sebebiyle ıspanak harcamaktan korkulduğunun altını çizen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ıspanak zehirlenmelerine ait merak edilen sualleri cevapladı. İstanbul ve Tekirdağ’da görülen ıspanak zehirlenme hadiselerinin ardından uzmanlar sık sık ihtarlar yapıyor. Mevzu ile alakalı bilgiler […]

Ispanak, mevsim sebzeleri içerisinde en verimli sebzelerin başında geliyor. Son günlerde görülen ıspanak zehirlenmesi olayları sebebiyle ıspanak harcamaktan korkulduğunun altını çizen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ıspanak zehirlenmelerine ait merak edilen sualleri cevapladı.

İstanbul ve Tekirdağ’da görülen ıspanak zehirlenme hadiselerinin ardından uzmanlar sık sık ihtarlar yapıyor. Mevzu ile alakalı bilgiler veren İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ıspanağın nasıl yıkanması gerektiğinden kaç gün saklanması gerektiğine kadar merak edilenleri anlattı.

Ispanağı harcamadan evvel nelere dikkat etmeli? Üzerindeki kimyevilerden temizlemesi için nasıl yıkamalı? 

Ispanak satın alırken yapraklarının diri olmasına, yapraklarının sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde kirler-benekler bulunmamasına ve yaprak tamlığının bozulmamış olmasına dikkat edilmeli. Eldiven giyerek akan suda yaprakları tek tek yıkamak, araya karışmış yabancı otları da kesinlikle ayıklamak gerekir.

Sirkeli ve tuzlu su gibi bir karışımın içinde bekletmek bir çözüm mü? 

Sebzeler yetiştirilme esnasında tarım ilaçlarına, gözeticilere, toprakta yaşayan böceklerin yumurtalarına maruz kalabilir. Ayrıca yağmurla gelen kimyeviler, topraktaki bakteriler taze meyve ve sebzelerin üzerinde yer alabilirler.
Satın alınmış olan sebzelerin akan ve pak olduğu öğrenilen bir suda iyi bir biçimde yıkanması yeterli olabilmekle beraber, sirkeli suda bekletmek sebzedeki kalmış olan bakterilerin arınılması için iyi bir çözümdür. Ayrıca ıspanak gibi kökü ile beraber satın alınabilen sebzelerin kökünden böldükten sonra yıkanması uygun olur. Ellerimizden de sebzelere bakteriler geçebileceği için sebzeyi deviremeden evvel ve sonra ellerin de yıkanması gerekir.

Ispanak yemeğini ne kadar müddet içinde harcamak gerekir? 2 gün buzdolabında kalır mı?

Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda yakalanmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda yakalanmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki defa ısıtılmalı. Başka Bir Deyişle ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.

Ispanak salatası veya yemeğinin bozulduğu nasıl anlaşılır? 

Yemekte ekşili veya makûs bir kokunun olması, suyunun kıvamını yitirmesi bozulma işaretleri olarak kabul edilebilir.

Ispanak nasıl zehirler? Hangi toksik zehirli maddeler ortaya çıkar? 

Ispanak, yapısında yer alan “histamin” isimli maddeye karşı hassasiyeti olan şahıslarda rahatsızlık oluşturabilir. Ayrıca ıspanağın yetiştirilme, bir araya gelme, nakliye, saklanma süreçlerinde yapraklarına bulaşmış olabilen bakteriler, asalaklar, hasarlı otlar veya kimyevi maddelerin tesiri ile zehirlenme bulguları ortaya çıkabilir.

Ispanak zehirlenmesinin bulguları nelerdir? Ne zaman hekime müracaat etmeli? 

Histamin duyarlılığı olan bireyler ıspanak yediğinde midede kramp stilinde ağrı, ciltte kaşıntı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi bulgular ortaya çıkabilir.
Ispanak yapraklarına bulaşan bakteri, kimyevi maddeler veya hasarlı otların bulunması halinde ise bulantı, kusma, ateş, ishal, genel gidişat bozukluğu büyüyebilir. Kanlı dışkılama, şiddetli kusma, düşmeyen ateş, şuur farklılıkları gibi bulgular varsa hemen hekime başvuru edilmeli.

 

Kaynak: Lafçı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN