Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,00
  • EURO
    %0,01
  • ALTIN
    %-0,05
  • BIST
    %-2,49
Filizlenen patatesin hasarları neler baş sızısı başladıysa…

Filizlenen patatesin hasarları neler baş sızısı başladıysa…

İnsan sıhhatine oldukça bereketi bulunan patatesin doğru şartlarda saklanmadığı zaman vefata yol açtığını biliyor muydunuz? Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça riskli bir hal alan filizlenmiş patatesin ne gibi hasarlarının olduğunu Diyetisyen Beyza Köse’den bildik. İşte filizlenmiş patatesi harcamanın bilinmeyen  hasarları! Yanlış tüketimi hayati ehemmiyet taşıyor  Sofraların bırakılmaz sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine […]

İnsan sıhhatine oldukça bereketi bulunan patatesin doğru şartlarda saklanmadığı zaman vefata yol açtığını biliyor muydunuz? Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça riskli bir hal alan filizlenmiş patatesin ne gibi hasarlarının olduğunu Diyetisyen Beyza Köse’den bildik. İşte filizlenmiş patatesi harcamanın bilinmeyen  hasarları!

Yanlış tüketimi hayati ehemmiyet taşıyor 

Sofraların bırakılmaz sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemini dayanaklar; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin bereketleri kadar yanlış tüketiminin hasarları da hayati ehemmiyet taşıyor. Mevzuyla alakalı tehlikelere dikkati sürükleyen Diyetisyen Beyza Köse, “İnsan sıhhati üzerinde birçok pozitif tesirleri olan patates, hasadından evvel ve sonra depolanma sırasında yapılan yanılgılar sebebiyle besin zehirlenmelerine hatta bunlara bağlı vefatlara yol açabilir. Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış etkenlerden kendilerini gözetmek için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan kusurlarda depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve hasarlı böcekler bu toksik maddelerin çoğalmasına sebep olur ve insan yaşamını riske sokar. Patates içeriğinde de bu kimyevilerden solanin bulunur” dedi.

Baş dönmesi ve baş sızısı varsa… 

Depolama ve hasat sırasındaki yanılgılardan dolayı solanin ölçüsünün artabildiği vurgusunu da yapan diyetisyen Köse, şunları söyledi: ”Güneş altında ya da yüksek neme sahip etrafta bilave ettirilen patateste solanin ölçüyü çoğalır. Solaninin çoğalması, klorofil birleşimini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin ölçüyü çoğaldıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme tesiri de oluşur. Bu surattan üzerinde yeşil kirler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden sakınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş sızısı ve baş dönmesidir.”

Ciddi zehirlenmeler vefatla sonuçlanabilir 

“Ciddi zehirlenmeler, vefatla sonuçlanabilir. Bu sebeple patatesleri güneş altında çok uzun vakit bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde harcamamaya, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek hakimiyet edip yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz. Şayet farkında olmadan yeşillenmiş patates harcadıysanız ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen hekime başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin vasati 3-4 günden fazla harcanmaması ehemmiyet talep ediyor.”

İHA

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN