Boyun fıtığı sebepleri boynu uzun vakit hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun vakit oturmak, ve soğuk klimaların olduğu civarda bulunmak olarak sıralanabilir. Ailede boyun fıtığı olan şahıslarda bu hastalığın görülme oranı yükseliyor. Ayrıca boyun fıtığı, iş hastalığı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ev hizmetlerinde çalışan bayanlarda, sürücülerde, bankacılarda ve uzun vakit bilgisayar ile çalışması […]
Boyun fıtığı sebepleri boynu uzun vakit hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun vakit oturmak, ve soğuk klimaların olduğu civarda bulunmak olarak sıralanabilir. Ailede boyun fıtığı olan şahıslarda bu hastalığın görülme oranı yükseliyor. Ayrıca boyun fıtığı, iş hastalığı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ev hizmetlerinde çalışan bayanlarda, sürücülerde, bankacılarda ve uzun vakit bilgisayar ile çalışması gereken işlerde boyun fıtığı sık görülmektedir.
Boyun fıtığı nedir?
Boyun fıtığı; boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi neticeyi oluşan hastalıktır. Omuriliğe ve kola uzanan asaplarda baskıya neden olur. Omurların arasında boynun hareketi sağlayan diskler; iki kemik dokunun birbirine temas etmesini manilerken aynı zamanda omurga başka bir deyişle kemiklerin üzerine binen yükü de eksiltir.
Dejenere olan disk dokuları boyun fıtığı nedeni
Omurganın boyun kısmı, boyun omuru olarak adlandırılan yedi adet kemikten oluşuyor. Omurların arasında da, boynun hareketlerini sağlayan “disk”ler yer alıyor. Diskler, kapsadığı su ve kollajen yapı sayesinde omurga, başka bir deyişle kemiklerin üzerine binen yükü eksiltiyor. Aynı zamanda, iki kemik dokunun birbirine temas etmesini de yasaklıyor. Boyun yeterince korunmadığı gidişatlarda disk dokusunun suyunu kaybedip sert bir hal alması ise boyun fıtığını alana getiriyor. Dejenere olan disk dokusu boyun fıtığı başlangıcı anlamına geliyor. Disklerin içinde bulunan yumuşak yapının ya da kemiklerin natürel yapısının bozulması ile kola veya omuriliğe giden asapların üzerine binen baskı hastalarda boyun fıtığı bulgularının başlamasına neden oluyor.
Boyun fıtığı neden olur?
Boyun fıtığı, uzun bir zaman aynı yerde oturmak masa başı, televizyon karşısında ve vasıtada uzun vakit oturma gibi, sıhhatsiz oturuş biçimleri, ağır kaldırma, hakimiyetsizce spor yapılması, boynu kütletmek, klima altında uzun vakit kalmak, ıslak saçla durmak, genetik etmenler, ani ve ters hareketlerde bulunup omurlardaki disk yaralanması nedeniyle olur.
Boyun fıtığı bulguları
Ensede ağrı, adale spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık
Enseden kollara bazen de göğse ve sırta dağılabilen ağrı
Kollar ve ellerde anlaşma hissi
Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar
Kol ve ellerde adale eforu eksilmesi
Ağrı özellikle gece uykuda fazla çoğalış gösterir
Boyun fıtığı rehabilitasyonu
Boyun fıtığı bulguları ile karşılaşan şahıs ilk olarak doktoruna gidip gerçekten boyun fıtığı olup olmadığına baktırmalıdır. Boyun fıtığı tanısı konulduktan sonra boyun fıtığı rehabilitasyonuna geçilir. Hastalığın gidişatına bağlı olarak ağrı kesici hap, adale gevşetici krem ve evde egzersiz nasihat edilir. Ağrılar ve elde sezilen eforsuzluk geçmemişse rehabilitasyon sürecine fizik rehabilitasyon dâhil edilebilir. Tüm bu usullerin işe yaramadığı gidişatta ise operasyon devreye girer.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..