Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %0,92
  • ALTIN
    %1,32
  • BIST
    %-0,42
Baş ağrısı neden olur baş ağrısının sebepleri nelerdir?

Baş ağrısı neden olur baş ağrısının sebepleri nelerdir?

Sinüsler surat kemikleri içerisinde bulunan içi hava dolu hücrelerdir. İçlerinde burunu ıslatmaya müteveccih mukus denilen salgılar üretilir. İnce bir kanalla burun içine açılır ve bu salgılar burun içine direne edilir. Nezle gibi burun içinde bir enfeksiyon oluştuğunda burun içi ödemlenir ve şişer. Bu gidişat mukusun burun içine geçişine mani olarak sinüs içinde birikime ve sinüs […]

Sinüsler surat kemikleri içerisinde bulunan içi hava dolu hücrelerdir. İçlerinde burunu ıslatmaya müteveccih mukus denilen salgılar üretilir. İnce bir kanalla burun içine açılır ve bu salgılar burun içine direne edilir. Nezle gibi burun içinde bir enfeksiyon oluştuğunda burun içi ödemlenir ve şişer. Bu gidişat mukusun burun içine geçişine mani olarak sinüs içinde birikime ve sinüs içerisi tazyik çoğalışına yol açar. Sinüs içerisi çoğalmış tazyikin baş sızısına yol açtığını söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç Deniz Kaya sinüs hakkında öğrenilmesi gerekenleri anlattı.

 SİNÜZİTE BAĞLI BAŞ AĞRILARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

Her baş sızısı sinüzit değildir. Bazen migren ve gerilim tipi nörolojik baş sızıları sinüzit sızılarını taklit ederler.

Genellikle suratın ön kısmında Yanaklar, alın ve göz arkalarında hissedilirler.

Sabahları şiddetli olup gün içi eksilme meylindedirler.

Baş hareketleriyle özellikle başı öne eğmekle çoğalış olur.

Isı başkalaşımından Sıcak etraftan soğuk etrafa geçildiğinde şiddetinde farklılık olabilir.

Değişik sinüzit semptomlarıyla Burun akıntısı, tıkanıklık, yüzde tazyik hissi… birlikte görülürler.

Akut sinüzitler rehabilitasyon edilmediğinde daha makûs vaziyetlere yol açabilir. Astım saldırılarını tetikleyebilir. Uygun rehabilitasyon edilmediğinde kronik sinüzite yol açabilir. Enfeksiyon beyin çeperlerine eriştiğinde menenjite neden olabilir. İltihabi gidişat göze eriştiğinde ise görme problemleri, göz hareket bozukluklarına neden olabilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan orta kulak cerahatlerinin en ehemmiyetli etmenlerindendir.

TEKLİFLERE UYUN, SİNÜZİTTEN KORUNUN

Grip ve nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonları eksiltildiğinde sinüzit gelişim tehlikeyi eksilir. Bu surattan gripli insanlarla yakın temastan uzak durmak, el yıkamaya özen göstermek dolayısıyla sinüzit gelişim tehlikesini eksiltir.

Altta uyuyan alerjik problemler varsa rehabilitasyon edilmesi gerekir.

Burun içini tahriş eden sigara gibi irritan kimyevilerden uzak durmak enfeksiyon tehlikesini eksiltir.

Oda havasını buğu makinaları kullanarak ıslatmak sinüzit gelişimini yasaklamada destekçidir.

REHABİLİTASYONU NEDİR?

Rehabilitasyondaki en ehemmiyetli noktalardan birisi burun pakliğidir. Bu kasıtla burun arınma solüsyonları ve okyanus suları kullanılması çok verimlidir. Rehabilitasyona takviyeci olması açısından burun açıcı sprey ve hap biçiminde ilaçlar hekimler tarafından önerilir. Her sinüzit enfeksiyonunda antibiyotik kullanılmaz. Virüs ve mantarlara bağlı sinüzitlerde antibiyotikler tesirsizdir. Bakterilere bağlı büyüyen sinüzitin büyük kısmı antibiyotik kullanmadan beden mukavemeti ile ortadan kalkar. Enfeksiyon şiddetli ve uzun süreli ise antibiyotik kullanımı önerilir. Altta uyuyan alerjik problemler varsa rehabilitasyon edilmelidir. Sinüzit enfeksiyonlarının ilaç rehabilitasyonuna cevap vermediği vaziyette sinüzit operasyonları yapılabilir. Bu operasyonlarda burun içinden genel anestezi altında sinüs sızıları açılarak hastaların şikayetleri düzenlenebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN