Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,27
  • EURO
    %-0,07
  • ALTIN
    %0,40
  • BIST
    %1,46
Bağışıklık sistemi nasıl kuvvetlendirilir bol kefir harcayın!

Bağışıklık sistemi nasıl kuvvetlendirilir bol kefir harcayın!

Tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs riskinden korunmak için bağışıklık sistemine her zamankinden daha fazla ehemmiyet göstermemiz gereken bir zamandan geçiyoruz. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmedeki en temel nokta ise sağlıklı beslenmeye dikkat etmek. Bunun için bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yiyecekleri harcamak gerekiyor. İşte bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yolları! Bağışıklık sistemi nasıl kuvvetlenir? Bağışıklık sistemi tam öteki beden sistemleri […]

Tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs riskinden korunmak için bağışıklık sistemine her zamankinden daha fazla ehemmiyet göstermemiz gereken bir zamandan geçiyoruz. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmedeki en temel nokta ise sağlıklı beslenmeye dikkat etmek. Bunun için bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yiyecekleri harcamak gerekiyor. İşte bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yolları!

Bağışıklık sistemi nasıl kuvvetlenir?

Bağışıklık sistemi tam öteki beden sistemleri ile koordineli çalıştığından yalnızca beslenmeye değil, tam sağlık tekliflerine ve hijyene dikkat edilmesi ehemmiyetlidir. Alttaki yaşam stili taktikleri bir bireyin bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirebilir:

Sigara içmemek,
Kumpaslı egzersiz yapmak,
Sağlıklı kiloyu gözetmek,
İçkiden sakınmak veya fazlaya kaçmamak,
Yeterince yatmak,
Stresi en aza indirmek,
Doğru el devireme ve ağız hijyeni uygulamak.

Balanslı beslenmek, sağlıklı kalmakta hayati bir rol oynar. Alttaki yiyecekler bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye destekçi olabilir:

Zerdeçal

2017 yapılan bir tahlile göre; zerdeçal, kapsadığı kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar tesirlere sahiptir. Bu sebeple, zerdeçal harcamak bir bireyin bağışıklık yanıtını artırabilir. Zerdeçal harcarken kurkumin aktifliğini artırmak için karabiber ve zeytinyağı da kullanmak gerekir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, bazı nebatsal destek mahsullerinde de kullanılır.

Brokoli

Brokoli, ehemmiyetli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, sülforafan gibi güçlü antioksidanlar kapsar. Bu sebeplerden dolayı, bağışıklık sistemi sıhhatini desteklemek için kumpaslı olarak yemek listesine ilave etmek faydalı olacaktır. Brokoli haşlanarak salata biçiminde harcanabileceği gibi çorba olarak da harcanabilir. Hazırlayacağınız brokoli çorbasının içerisine krema ilave etmek, çocukların brokoliye has kokusundan rahatsız olmasını yasaklayabilir.

Tatlı patates

Patates ülkemizde bolca yetişen ve çok harcanan bir sebze olsa da, tatlı patates hala çok olarak yaygınlaşmamıştır. Özellikle gurme marketlerden alınabilen 1 orta boy tatlı patates, takribî 100 kalori kapsamasına karşın, bireyin A vitamini gereksiniminin %120’sini ve günlük C vitamini gereksiniminin %30’unu karşılar. Tatlı patates ne kadar turuncu olursa o kadar beta karoten kapsar. Beta karotenler ayrıca cildin sağlıklı olmasına destekçi olur ve ultraviyole UV ışınlarından kaynaklanan cilt zararına karşı koruma sağlayabilir.

Ispanak

Ispanak, flavonoidler, karotenoidler, C vitamini, E vitamini dahil olmak üzere bir hayli temel gıda ve antioksidan kapsadığından bağışıklık sistemi kuvvetlendirme için seçim edilebilir. Bunun haricinde ıspanak kapsadığı yiyeceklerle hücre ufalanmasına ve Deoksirübo Nükleik Asit onarımına destekçi olur.

Zencefil

Zencefil muhtelif yemeklerde baharat olarak harcanabilir, ayrıca tatlılarda kullanılabilir ya da çay olarak içilebilir. Yapılan çalışmalar zencefilin hastalıkları önlemeye destekçi olan antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, zencefil üzerinde yapılan çalışmalar halen kısıtlıdır ve hastalıkları tesirli bir biçimde önleyip önleyemeyeceğini doğrulamak için daha fazla araştırma lüzumludur.

Sarımsak

Sarımsak, soğuk algınlığı ve öteki hastalıkların önlenmesi için daha öncekinden beri yaygın olarak kullanılır. Bir derleme çalışmasında, allisin kapsayan sarımsak destekleri almanın soğuk algınlığı tehlikesini eksiltip eksiltmediği araştırılmıştır. Yapılan araştırmada bir grup hiçbir tesiri olmayan plaseboları kullanırken öteki grup sarımsak destekleri almıştır. Çalışmalar neticesinde plasebo alan katılımcı grubunda sarımsak destekleri alan gruptan iki kat daha fazla soğuk algınlığı kollanmıştır. Ancak tahlilciler, sarımsağın soğuk algınlığını önlemeye destekçi olup olamayacağını tanımlamak için daha fazla araştırmanın lüzumlu olduğunu belirtmektedir. Yeniden de sarımsak lezzetli olması sebebiyle yemeklere kolayca ilave edilebilecek bir gıdadır.

Yeşil çay

Yeşil çay yalnızca az ölçüde kafein kapsar, bu sebeple siyah çay veya kahveye seçenek olarak harcanabilir. Yaban mersini gibi yeşil çay da, soğuk algınlığı tehlikesini eksiltebilen flavonoidler kapsar. Dahası yeşil çay içmek, kan lipitlerini pozitif doğrultuda tesirler, iyi kolesterolü artırır ve makûs kolesterolü, trigliseritleri ve toplam kolesterolü eksiltir.

Kefir

Kefir, sağlık için bereketli olan canlı bakteri kültürlerini kapsayan fermente bir meşrubattır. 2017 senesinde yapılan bir araştırmada, kumpaslı kefir tüketiminin bakteriyle savaşma, enflamasyonu eksiltme, antioksidan etkinliğin çoğaldırılması gibi gidişatlara destekçi olabileceğini göstermektedir. Bu araştırmaların büyük kısmı hayvanlar üzerinde ya da laboratuvarda hücre kültürleri üzerinde asıllaştırılsa da günümüzde probiyotiklerin bağırsak sıhhatini ve dolayısıyla bağışıklık sistemini etkilediğine dair kuramlar giderek çoğalmaktadır.

Ay çekirdeği

Ay çekirdekleri zengin E vitamini kaynaklarıdır. E vitamini öteki antioksidanlar gibi hür radikallerle savaşarak bağışıklık işlevini iyileştirir. Ay çekirdeğini atıştırmalık olarak harcayabileceğiniz gibi salatalara veya kahvaltılık gevreklere ilave edebilirsiniz. Ay çekirdeğini fazla harcamak kilo alımına neden olabileceği için ölçü mevzusunda dikkatli olunmalıdır.

Badem

Badem de ay çekirdeği gibi bol ölçüde E vitamini kapsar. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif açısından da zengindir. Minik bir avuç veya dörtte bir kadeh badem, bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Portakal ve asitli meyveler

Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi asitli meyveler iyi C vitamini kaynaklarıdır. C vitaminin soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarıyla nasıl çaba ettiğinin mekanizması hala bütün olarak belirli değildir. Bununla birlikte, soğuk algınlıklarında bedendeki C vitamini ölçüsünün büyük miktarda eksildiği kollandığı için C vitaminin bu virüslerle savaşmada ehemmiyetli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Netice olarak C vitamini yaygın soğuk algınlığı semptomlarının zamanını eksiltebilir ve insan bağışıklık sisteminin işlevini geliştirebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN