Beslenme kaideleri ve teklifleri şahıstan bireye değişiklik gösterse de, bazı muhakkak başlı noktalar herkes için ortak ehemmiyete sahip. DoktorTakvimi.com abonelerinden Diyetisyen Nilhan Esim ve Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Seniha Selen Acar, Ramazanda sıhhatli beslenme ile alakalı, herkesin dikkat etmesi gereken tekliflerde bulundu. Banal şartlarda günlük beslenmemiz, ara öğünlerle birlikte 4-6 öğüne kadar çıkabilirken Ramazan ayında […]
Beslenme kaideleri ve teklifleri şahıstan bireye değişiklik gösterse de, bazı muhakkak başlı noktalar herkes için ortak ehemmiyete sahip. DoktorTakvimi.com abonelerinden Diyetisyen Nilhan Esim ve Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Seniha Selen Acar, Ramazanda sıhhatli beslenme ile alakalı, herkesin dikkat etmesi gereken tekliflerde bulundu.
Banal şartlarda günlük beslenmemiz, ara öğünlerle birlikte 4-6 öğüne kadar çıkabilirken Ramazan ayında bu, 2 ana öğüne düşüyor. Öğün rakamının azlığı göz önüne alındığında, özellikle Ramazan ayında yanlış yiyecekler harcandığı zaman metabolizma yavaşlıyor ve kilo almak da kaçınılmaz oluyor. Beslenme Uzmanları Nilhan Esim ve Seniha Selen Acar, metabolizmayı yavaşlatmadan oruç ve beslenmeyi idareyebilmek için; neyi, ne zaman ve hangi miktarda yemeniz gerektiğine dair ehemmiyetli bilgiler paylaştı.
Sahura kesinlikle kalkın
Sahura uyanmak çok ehemmiyetli. Sahurda gün içindeki enerjiyi düşürmeden, verdiği tokluk süresi yüksek olan süt, yoğurt, yumurta, tuzsuz peynirler, bütün hububatlar, lifli meyve ve sebzeler, ceviz-badem-fındık gibi yiyecekler harcanabilir. Salatalık gibi su içeriği yüksek olan ham sebzeler yoğunlukta olmak üzere, tuz içeriği düşük olan lor peyniri ve misal bir protein olan yumurtayı harcamak, sizi gün içerisinde daha zinde yakalayacaktır. Diyetisyen Nilhan Esim’e göre, sahur öğünü harcanır harcanmaz hemen uyku haline geçilmemeli, en azından 30 dakika kadar kurnaz kalınmalı. Ezan okunmadan 15 dakika evvel ise küçük bir ara öğün yapmak, metabolizmayı canlı yakalamaya yarıyor.
Sahurda bir kadeh süt ağız kuruluğunu önler
Sahurda içilmesi gereken su ölçüyü mevzusunda uzmanlar, bedeninizin sesini dinleyerek midede kabarıklık hissi yaratmayacak doğru ölçüyü ayarlamanızı öneriyor. Akışkanların öğünler sırasında değil de öğün aralarında harcanması, sindirim enzimlerinizin daha faal çalışabilmesini sağlıyor. Beslenme Uzmanı Seniha Selen Acar, şekersiz olmak kaydıyla 3 kadeh sarih çay veya 1 fincan yeşil çay içmenin, özellikle kilo vermek isteyenler için metabolizmanın çalışmasını pozitif istikamette etkilediğini dikkat topluyor. Ek olaraksa, bayağıda süt içtiğinizde size rastgele bir rahatsızlık yaşatmıyorsa, sahurda meşrubatınız 1 kadeh süt, sizi ertesi gün yaşayacağınız ağız kuruluğundan büyük oranda gözetiyor.
Orucunuzu su ile açıp üzerine hurma yiyebilirsiniz
İftarda, uzun zaman aç kalan midenin yükünü çoğaldırmamak için oruç, su ve bir kaç hurmayla açılabilir. Daha sonrasında ise çorba, yoğurt, salata gibi midede yer kaplayan yiyecekler öneriliyor. Orucu açtıktan 15-20 dakika sonra başlanması öneri edilen ana yemekte ise; kırmızı/beyaz et ya da etli kurubaklagil/sebze yemekleri gibi proteinden zengin yemekler, yanında bol salata, yoğurt veya ayranla harcanabilir. Arzu edenler, bir dilim ramazan pidesi de yiyebilir.
Haftada 1-2 kere güllaç ya da sütlü tatlı
İftarla sahur arasındaki zamanı ara öğünlere ufalamak metabolizma açısından son derece verimli. Bu ara öğünlerde meyve, nebat çayları, kuru yemişler, kefir gibi metabolizmaya verimli, antioksidan tesire sahip gıdaların alınması öneri ediliyor. Tabi ki iftar sofralarının bırakılmazı tatlıları da unutmamak gerek. Tatlı ve/veya meyvenin iftardan 2 saat sonra harcanması öneriliyor. Meyve yerken yanına süt/ yoğurt ya da ceviz/fındık/badem gibi kan şekerini yavaş yükselten yiyecekler ilave edilebilir. Tatlıya gelince… Uzmanlar, Ramazanda genellikle sütlü tatlıların seçim edilmesini öneriyor. Porsiyon hakimiyetini sağlamak kaydı ile haftada 1-2 kere güllaç veya değişik sütlü tatlıları afiyetle yiyebilirsiniz.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..