Nitelikli bir yaşam için bedenin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri natürel yollardan sağlamamız gerekiyor. Ancak her alanda olduğu gibi beslenme de de sıhhatimiz için tehlike etmeni oluşturan bazı yiyecekler bulunuyor. Bunlardan biri de tuzdur. Bedenin ihtyiacı olan sodyumu sağlamak için harcamamız gereken 6 gram tuzda 2.400 mg sodyum bulunuyor. Ancak yapılan araştırmalara göre insanların […]
Nitelikli bir yaşam için bedenin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri natürel yollardan sağlamamız gerekiyor. Ancak her alanda olduğu gibi beslenme de de sıhhatimiz için tehlike etmeni oluşturan bazı yiyecekler bulunuyor. Bunlardan biri de tuzdur. Bedenin ihtyiacı olan sodyumu sağlamak için harcamamız gereken 6 gram tuzda 2.400 mg sodyum bulunuyor. Ancak yapılan araştırmalara göre insanların vasati 7.000 mg ortamı sodyum harcandığını söyleyen Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Y. Birol Saygı, ”Tuz fazla harcandığında düşmana dönüşür. Kronik hastalıklara davetiye çıkarır” dedi. İnsan sıhhati açısından bir çok tehlike oluşturan tuzun hasarları saymakla bitmiyor. İşte tuz tüketimlerinde dikkat edilmesi gerekenler elmaelma.com’da!
Tuz metabolizma için ne kadar ehemmiyetli? Neden tuz tüketimi mevzusunda endişeliyiz? Tuz dost mu, yoksa düşman mı? Tuzun % 40 sodyum, % 60 klordan oluşmaktadır. Tuzda ehemmiyetli olan mineralin sodyum olduğunu söyledi. Tuzdan gelen sodyumun bir elektrolit olduğunu anlatan Saygı, “Elektrolitler; asap kas uyarılabilirliğini sağlar, beden akışkanlarının osmolaritesini devam ettirir, bedende asit – baz balansını kumpaslar, organizmada su hacminin tertip edilmesinde ve dağılımında görev alırlar. Organizmada bölümler arası akışkan dağılımı sağlar, hücre membranının işlevinde tesirlidirler. Biyolojik süreçlerde işlev görürler ve hücre işlevlerinde yer alırlar” dedi.
Tuz ”Sağlık mı-lezzet mi?”
“Sağlık mı, lezzet mi?” suali oldukça ehemmiyetlidir. Sağlık kaybedildiğinde düzenlemek kolay değil ama lezzet seçimlerinde metabolizmanın alışması kolaydır. Lezzet, hiçbir zaman sıhhate seçim edilmemelidir. Metabolizmaya sodyum alımı temel unsuru unutulmadan sağlıklı beslenmek çok ehemmiyetlidir. Metabolizmanın yeteri kadar sodyum alması gerekir. Günlük tuz kullanımı 5 bin yıl evvel 100 mg düzeyinde iken günümüzde, ülkemizde 15, hatta 18 gramın üzerindedir. Türk yiyecek kodeksine göre önerilen günlük tuz alımı 6 gram olup bu da 2 bin 400 mg sodyum alımı demektir.
Biz ise günlük 6 bin – 7 bin 200 mg sodyum almaktayız. Bu da alınması gerekenin iki katından aşırısı demek oluyor. Metabolizma için sodyumun çok ehemmiyetli ve lüzumlu olduğunu ancak aşırısının Gibbs-Donnan balansının zorlanmasına neden olacağını da ifade eden Saygı, olağanda 1 olması gereken bu balansın Türkiye’de 2’nin üzerinde olduğunu açıkladı.
Bedenin İhtiyacı Olan Sodyum Ölçüyü Oldukça Ehemmiyetli!
Sodyumun ihtiyaçtan fazla harcanmasının metabolizmada bir hayli kronik hastalığın tetikleyicisidir. Fazla sodyum ve yetersiz potasyum alımının sağlık üzerine ehemmiyetli tesirleri var. Günümüzde önerilen ‘faydalı tuz’ olgusunun öncelikle sodyum içeriği ile değerlendirilmesi gerekir. ‘Mineral içeriği yüksektir’ ifadesinde bu mineralleri alırken metabolizmaya ne kadar sodyum aldığımız ehemmiyetli. Unutulmaması gerekir ki tuz bedenimiz için mineral kaynağı netlikle değil. Besinlere lezzet veren tuz, günlük kullanım limiti aşıldığında sağlık tehlikeyi kapsayan bir ürün oluyor. Yani tuz hem dost hem de düşmandır.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..