Sık görülen problemlerden biri olan topuk dikeni yaşamı negatif doğrultuda etkiliyor. Peki topuk dikeni bulguları neler? Topuk dikeni nasıl rehabilitasyon edilir? Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır mevzu hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi. Topuk Dikeni Nedir ? Nasıl oluşur ? Topuğunuzun altında can sıkıcı bir ağrı mı var ? Yürümek sizin için bir işkence mi ? Sabah kalktığınızda topuğunuzun üzerine basamıyor musunuz ? O zaman büyük […]
Sık görülen problemlerden biri olan topuk dikeni yaşamı negatif doğrultuda etkiliyor. Peki topuk dikeni bulguları neler? Topuk dikeni nasıl rehabilitasyon edilir? Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır mevzu hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.
Topuk Dikeni Nedir ? Nasıl oluşur ?
Topuğunuzun altında can sıkıcı bir ağrı mı var ? Yürümek sizin için bir işkence mi ? Sabah kalktığınızda topuğunuzun üzerine basamıyor musunuz ? O zaman büyük olasılıkla sizde topuk dikeni var demektir denilse de bu ağrı palntar fisitisdenen gidişata bağlıdır. Topuk dikeni oluşmasının nedeni ayak tabanında bulunan ve kemikleri örten kalın çeperin plantarfasia banalden fazla gerilmesi sebebiyledir. Sıklıkla adale ve bağ dokusunda görülen uzun süreli gerginliğin neticeyidir. Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan yineleyici stres, fazla kilo topuk dikeninin yaygın bir nedenidir.Topuk dikeni, ayak ayak tabanında bulunan plantar fasia isimli çeperin kronik olarak yaralanması neticeyi oluşan bir sağlık meseleyidir. Bir kemik hastalığı değildir. Ayağın iç kısmında bulunan ve ayağın uzun arkı denilen çukurluk sayesinde ayağa gelen yükler balanslı bir biçimde dağıtılarak yumuşak dokular ve kemiklere fazla yük gelmesi yasaklanır. Fazla ayakta durma, ayağın arkının çökmesi, uzun uzun yürüyüşler, makûs ve yanlış pabuç kullanımı sebebiyle bu arkı destekleyen plantar fasiaadlı taban çeperi fazla gerginleşir. Bu yaralanma neticesinde kronik yaralanma plantar fasiada kalınlaşma ve özellikle topuk kemiğine yapıştığı yerde yumuşak doku ödemi alana kazanç. Ayak tabanında oluşan bu romatizmal gidişata plantarfa siit denir.Hastalık ilerlemeye başladıkça bu çeper kalınlaşmaya başlar ve topuk kemiğine yapıştığı noktada kronik yaralanmalar ilerlemeye başlar. Bedende bu kısımda yeni kemik oluşturarak stresi en aza indirmeye çalışır. Oluşan kemik yapısı sivri bir biçim oluşturduğunda buna topuk dikeni denir.
Doç.Dr.Ahmet İnanır laflarına şöyle devam ediyor;
Topuk dikeni bulguları nelerdir ?
En ehemmiyetli bulgusu ayakta oluşan ağrıdır. Bu ağrı özellikle sabahları daha da apaçık hale kazanç. Sabah yataktan kalkınca bu ağrı sebebiyle birey bir zaman topuğunun üzerine basmakta zorlanır. Hastalık ilerleme gösterince sabah görülen ağrılar tüm gün kendini göstermeye başlar. Topuklu ve sert tabana sahip kunduraların giyilmesi güçleşir. Daha da ağır hastalarda bu ağrılar dinlenme halinde dahi devam edebilir.
Topuk dikeni tanısı nasıl konulur ?
Topuk dikeni ilerlememiş safhasındaysa tetkik ile tanı konulabilir. Ayrıca MR ve bazen Ultrason görüntüleme ile taban çeperindeki ödem ve kalınlaşma tespit görüntülenebilir.Basit bir röntgen ile de tanı koyulabilir. Ancak ehemmiyetli bir nokta var ki ayak altı ağrısı ve topuk dikeni iltahaplı omurga romatizmasının ilk bulgusu de olabilir. Ayrıca Fibromiyaljisendromu olan hastalarda da görülebilir. Özellikle topuk artta da ağrı varsa ve rehabilitasyona mukavemetli ise bu hastalık umursanmalı ve kesinlikle incelenmelidir.
Topuk dikeninde kullanılan rehabilitasyonlar nelerdir ?
Topuk dikeni rehabilitasyonunda emel ayağa binen tazyiki eksiltmek, ağrı ve irini hakimiyet altına almak, doku iyileşmesini teşvik etmek ve yumuşak dokuların elastikliğini artırmaktır. İstirahat. Bol ölçüde istirahat ayağa uygulanan baskıyı eksilterek etkilenen bölgedeki iltihabi gidişat ve ilişkili ağrı ve şişliğin eksiltilmesine takviyeci olabilir.Buz tatbiki. Buz tatbiki irini baskılayarak ağrı ve şişliği eksiltmeye takviyeci olabilir.Halka biçimindeki tabanlıklar topuktaki baskıyı almak için pabucun içine yerleştirilerek kullanılır.Gece ateli, Germe egzersizleri, Fizik rehabilitasyon, Darbe emici spor pabuç,ayaktaki yumuşak dokulara uygulanan tazyiki gevşetmeye ve ağrıyı eksiltmeye takviyeci olabilir.Antienflamatuar ilaçlar, iltihabi süreci baskılayarak şişliği eksiltmeye takviyeci olabilir. Ekstrakorporeal şok dalgası rehabilitasyonu ESWT. Yüksek enerjili ses dalgaları alakalı bölgeye yönlendirilerek plantar fasyad aki zararın iyileşmesine destek edebilir. Radyoferkans uygulanabilir. Proloterapi. Zararlı yumuşak dokuya dekstroz enjekte edilerek iyileşme süreci ne katkı sağlanır. PRP topuk bölgesine enjekte edilerek doku iyileşmesi süratlendirilir. Akupunktur, lazer ışınları bedenin iyileşme ve tamir mekanizmalarını uyarır.Nadir vaziyetlerde, topuk dikenini çıkarmak için operasyon gerekebilir. Çoğu olguda öbür rehabilitasyonlar yeterli olmaktadır ve operasyona gerek kalmamaktır.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..