Kadın erkek, ünlü şöhretsiz ayırt etmeyen bir hastalıktır tırnak yeme, genelde psikolojik vaziyetler neticeyi ortaya çıkar. Bazı insanlar stresli olduğu zamanlarda ellerini ağızlarına götürmeye başlarlar ve bu biçimde alışkanlık kazanırlar. Tırnak yeme hastalığı olan şahıslarda uzmanlar tutum bozukluğu olduğunu belirtiyor. Tırnak yeme alışkanlığı, ‘beden odaklı tekrarlayan davranışlar’ da denilen parmak emme, saç koparma ve yeme, […]
Kadın erkek, ünlü şöhretsiz ayırt etmeyen bir hastalıktır tırnak yeme, genelde psikolojik vaziyetler neticeyi ortaya çıkar. Bazı insanlar stresli olduğu zamanlarda ellerini ağızlarına götürmeye başlarlar ve bu biçimde alışkanlık kazanırlar. Tırnak yeme hastalığı olan şahıslarda uzmanlar tutum bozukluğu olduğunu belirtiyor. Tırnak yeme alışkanlığı, ‘beden odaklı tekrarlayan davranışlar’ da denilen parmak emme, saç koparma ve yeme, diş gıcırdatma gibi strese bağlı alışkanlıkların başında geliyor. Stres, kasvet, coşku anında ya da boş kalınca tırnak yeme faaliyeti ortaya çıkabilir. Bu bireyler genellikle ne yaptıklarının farkında olmadan, başka bir işle uğraşırken tırnaklarını yer ve bu sırada tırnak kenarındaki teni ya da tırnağın kendisini kemirirler.
10-18 yaş arasındaki gençlerin yüzde 50’si, arada sırada da olsa tırnaklarını yiyor. Tırnak yeme alışkanlığı, sıklıkla ergenlik yarıyılına girerken yaşanan keşmekeş sırasında başlıyor. Yaşları 18-23 arasında değişen genç yetişkinlerin ise yüzde 23’ü aynı tasadan mustarip. Yaş ilerledikçe bu oran eksiliyor. 30 yaşından sonra hâlâ tırnaklarını yiyenlerin oranı yüzde 10. Erkeklerde kızlara göre daha fazla görülüyor.
TIRNAK YEMEMEK İÇİN TEKLİFLER
Tırnak bozuklukları, tırnak yatağı enfeksiyonları ve dişlerde eğrilikler, tırnak yemeye bağlı en sık tesadüfülen fiziksel meseleler. Aynı zamanda şahısta saç yeme alışkanlığı da varsa, bağırsak tıkanıklığına kadar giden sorunlara seyrek de olsa tesadüfülebiliyor. Obsesif-kompulsif bozukluğun bir bulgusu olarak değerlendirilirse, tırnak yemenin rehabilitasyonunda ilaçlar da kullanılabiliyor. Fakat rehabilitasyonda iki temel yöntem var. Birincisi tavırları tertip etmeyi hedefliyor; ikincisi, tırnak yemeyi yasaklamayı.
Tırnaklarınızı her zaman kısa kesin ve törpüleyin. Ellerinizin bakımına dikkat etmek, tırnak yeme alışkanlığını eksilterek sizi hoş ve bakımlı tırnaklara sahip olma mevzusunda cesaretlendirecek. Oje sürmek bu mevzuda destekçi. Erkekler renksiz parlatıcılar kullanabilir. Stresli ya da evhamlı olduğunuz zaman tırnaklarınızı yiyorsanız çözümün temeli stresi yönet etmekte uyuyordur.
Tırnak yemenin yerine başka bir şey koymayı sınamak, usluca bir fikir. Bunun yerine daha az kozmetik ve ruhsal meseleye yol kalemtıraş stres topuyla oynamak, tespih sürüklemek gibi başka bir tekrarlayan hareket, tırnak yemekten kurtulmanıza dayanak edecektir. Tırnak yemekten bıraktığınızı kendinize anımsatmak için elinizden ne geliyorsa yapmakta fayda var. Eldiven giyin, parmaklarınıza renkli bantlar sarın, çevreye anekdotlar asın; daha evvel tırnak yemek suratından yaşadığınız kasveti kendinize anımsatın.
Her tırnağınızı yediğinizde kendinize vücutsal bir ceza verin; misalin yanağınıza fiskeyle vurun. Böylece tırnak yeme hazzının yanına güzel olmayan bir duygu ilave edilir. Tüm bu tekliflerin belirli bir kararlılık ve disiplinle uygulanması gerekir. Bu da evvel karar vermeyi gerektirir. Uygulamada zaman zaman güçlükler yaşanabilir; baktınız ki işler istediğiniz gibi gitmiyor, tıp hekimlerinden, muayenehane psikologlardan dayanak istemeye çekinmeyin.
ÜNLÜLERDE TIRNAK YİYOR
Tırnak yiyen şahısların sayısı reelinde sandığınızdan oldukça fazla. Hatta beyaz ekranda o çok ‘yanılgısız’ gibi görünen adlar arasında da bu alışkanlıktan mustarip olanlar var. Bunlardan biri çocukluğundan beri tıraklarını yiyen Cem Yılmaz. Artık ellerini ağzına götürmekten çok rahatsız olan Cem Yılmaz geçen ay bir bakım merkezinde tırnaklarını özel acı ojeyle kaplatmış. Bu rehabilitasyon henüz faydalı oldu mu belirsiz ama ünlü komedyen “Bir daha tırnak yemeyeceğim,” diye kendine söz vermiş…
Bu alışkanlığından rahatsız olan bir öbür ad ise Naz Elmas. Hoş oyuncunun ellerinin görüntüsü izleyenlerin dahi dikkatini sürüklemiş vaziyette. Öyle ki Ekşi Sözlük’te ondan ‘takma tırnak taktırması gereken birey’ diye bahsediliyor. Bu gidişat Naz Elmas’ı rahatsız etmiş olmalı ki, o da vazgeçmek için elinden geleni yapıyormuş. Bunun yanı gizeme Ayşe Hatun Önal, Deniz Akkaya, Serdar Ortaç, Ebru Gündeş de tırnaklarını yediği öğrenilen adlar.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..