Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %-0,61
  • EURO
    %-0,29
  • ALTIN
    %-0,56
  • BIST
    %-0,60
Tekrarlayan omuz çıkığı neden olur daha çok gençlerde görülüyor!

Tekrarlayan omuz çıkığı neden olur daha çok gençlerde görülüyor!

Op. Dr. Osman Lapçın tekrarlayan omuz çıkıklarının yaşlılara mukayeseyle daha çok gençlerde görüldüğünü söyledi. 20 yaş evveli travma neticeyi oluşan bir çıkığın yüksek oranda tekrarlayacağını ön gördüklerine vurgu yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Osman Lapçın, “İlerleyen yaşlarda bu tehlike giderek eksiliyor. 45-50 yaşlarından sonra ilk çıkık sonrası tekrarlayan çıkık oluşma tehlikeyi ilk çıkığın erken yaşlarda […]

Op. Dr. Osman Lapçın tekrarlayan omuz çıkıklarının yaşlılara mukayeseyle daha çok gençlerde görüldüğünü söyledi. 20 yaş evveli travma neticeyi oluşan bir çıkığın yüksek oranda tekrarlayacağını ön gördüklerine vurgu yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Osman Lapçın, “İlerleyen yaşlarda bu tehlike giderek eksiliyor. 45-50 yaşlarından sonra ilk çıkık sonrası tekrarlayan çıkık oluşma tehlikeyi ilk çıkığın erken yaşlarda alana gelmiş olmasına oranla düşük oluyor.” diye konuştu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Osman Lapçın, tekrarlayan omuz çıkığı problemiyle alakalı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Çıkık hastaları çok ağrılı bir biçimde, omuzun da çıkığın istikametine göre bir pozisyonda takılı kalarak kendilerine geldiklerini belirten Osman Lapçın, bu şikayetlerle beraber çekilen röntgenle omuz çıkığı tanısı konulduğunu ifade etti. Op. Dr. Osman Lapçın, ilk büyüyen çıkıkta genellikle kapalı olarak omzu yerine oturttuktan sonra, kol askısında 1 ay kadar takip ederek rehabilitasyon yaptıklarına sözlerine ilave etti.

Tekrarlayan omuz çıkıklarında hastalara cerrahi ve kapalı operasyonla rehabilitasyon önerdiklerinin altını çizen Lapçın, “20 yaş evveli travmatik omuz çıkıklarında kapalı olarak redükte edip bir çıkığın yerine oturtulması için ya da kaymış kırık uçlarının yine karşı karşıya getirilebilmesi için yapılan manevra takip etmeye başlıyoruz ve yineleme tehlikesinin çok yüksek olduğunu belirtiyoruz. Hastaya rehabilitasyon süreci bitirildikten sonra bu kapsüldeki yırtığı onaracak bir artroskopik bir santimetrelik ufak kesiler kullanılarak, eklem içinin bir kamera ile görüntülenmesi ve onarılması rehabilitasyonu öneriyoruz.” diye konuştu.

Omuz çıkığında yaşın ehemmiyetini vurgulayan Osman Lapçın, “20 yaş evveli travma neticeyi oluşan bir omuz çıkığının yüksek oranda tekrarlayacağını öngörebiliyoruz. İlerleyen yaşlarda tehlike giderek eksiliyor. 45-50 yaşlarından sonra ilk çıkık sonrası tekrarlayan çıkık oluşma tehlikeyi ilk çıkığın erken yaşlarda alana gelmiş olmasına oranla düşük oluyor. Ancak rastgele bir yaş grubunda ikinci kere çıkık büyüdükten sonra, çıkık oluşma ihtimali yükseliyor ve bu gidişatlarda hastalara cerrahi müdahaleyi öneriyoruz.” açıklamasında bulundu.

En sık görülen omuz çıkığını öne doğru olan omuz çıkığı olarak belirten Op. Dr. Osman Lapçın, “Bu biçimde tekerrür omuzun zorlanmasıyla çıkık tekrarlayabilir. O surattan zorlayıcı hareketi iyileştikten sonra zorlayarak tekerrür yapmak tehlikeyi çoğaldıracaktır.” dedi.

Çıkık esnasında aynı zamanda asapların yaralanması neticeyi kalıcı asap zararları oluşabileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Osman Lapçın, “Omuzda çıkıkla beraber aynı zamanda kırıkta büyüyebiliyor. Bu gidişatta çıkıkla birlikte kırık rehabilitasyonu da yapılmaktadır.” diye konuştu.

Rehabilitasyon çok hassas ve dikkatli bir biçimde yapmalı

Omuz çıkığı rehabilitasyonu duyarlı bir biçimde yeterli zamanda tespit yapılmadan vazgeçilirse, omuzdaki çıkık esnasında oluşan kapsüldeki yırtığın iyileşmeyeceğini veya gevşek olarak iyileşeceğine dikkat toplayan Lapçın, bu vaziyetin de tekrarlayan omuz çıkığına neden olabileceğini ifade etti.

Operasyonu dikkatli bir biçimde yapılmış, egzersizleri ve kuvvetlendirici egzersizleri uygun zamanda yapan, rehabilitasyona yeterince hassasiyet gösteren şahıslarda omuz çıkığı tehlikesinin eksileceğini belirten Lapçın, operasyon sürecini ise şu biçimde anlattı: “Yırtığın biçimine ve güçlük seviyesine göre takribî 1 saat sürebilmektedir. Omzu operasyondan çıktıktan sonra bir ay vakitle kol askısında takip ediyoruz. Bu vakit sonunda hareket sarihliğini tekerrür kazanmak üzere omuz hareket egzersizlerine

başlıyoruz. Üçüncü ayda ise kuvvetlendirici egzersizlere geçiyoruz. Hastalar birinci ayın sonunda omuz kol askısını çıkarıp omuz hareketlerine başladıktan sonra günlük hayatlarını idame ettirebilirler.”

Bayanlara göre erkeklerde daha sık görülüyor

Tekrarlayan omuz çıkığının bayanlara göre erkeklerde daha fazla yaşandığını söyleyen Osman Lapçın, “Spor bu mevzuda tehlike etmenidir. Ağır atletik etkinlikler ve kontak spor yapanlarda daha sıklıkla yineliyor. Aynı zamanda kırıkla beraber olan çıkıklar da daha fazla tekerrür edebiliyor. Hiperlaksite dediğimiz gidişatta bağ dokuları bir ölçü daha gevşek olan şahıslarda yeniden çıkık rehabilitasyonuna geçimsizlik gösterildiği zaman bu tehlike çoğalır. Rehabilitasyon programına yeterince riayet edilmemesi ve omuz etrafındaki rotator manşet grubu adalelerin yırtığı da eşlik ediyorsa tehlike fazladır.” diye konuştu.

Harekât sonrası hastaların ertesi günde taburcu olabileceğini ama hastaların ağrı vaziyetine göre 2-3 gün daha sağlık kurumunda kalabileceklerini ifade eden Lapçın, “Hasta ağrısını tolere edebildiği zaman taburcu olabilir.” dedi.

Op. Dr. Osman Lapçın, tekrarlayan omuz çıkığı operasyonu sonrası rehabilitasyon süreciyle alakalı ise şöyle konuştu: “Hastanın bu onardığımız bölgesinin yapışmasını, kaynamasını bekleriz. Bir vakit sonra öncelikle eklem hareket sarihliğini kazanarak egzersizlere başlanır. Üçüncü ayda da artık omuz etrafı adalelerini kuvvetlendirecek egzersizlere başlanır. Bu vakit içerisinde hasta, özellikle çıkığı tekrarlayacak mekanizmayı tetiklememesi gerekir. Tekerrür eş biçimde travmaya uğrayacağı etkinliklerden uzak durmalıdır.”

Sporcuların iyileşme süreci daha süratli oluyor

,Operasyon bölgesinde bir kızarıklık, ısı çoğalışı ya da ani büyüyen ağrılı gidişatlarda hastaların operasyonlarını yapan hekimlere zaman kaybetmeden müracaat etmeleri gerektiğini belirten Osman Lapçın laflarını şöyle bitirdi: “Spor, omuz çıkığında tehlike çoğaldırıcı bir etmen. Omuz çıkığı özellikle kontak sporlarda daha sıklıkla karşılaşılabiliyor. Misalin voleybol, basketbol, futbol ve kayak gibi ağır ve kontak sporlar tehlike etmenidir. İyileşme süreci ise sporcuların azıcık daha süratli oluyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN