Op. Dr. Osman Lapçın, bir sporcunun rehabilitasyon veya rehabilitasyonu bitirilmeden, yarışmaya devam etmesinin uzun yarıyılda ciddi meselelere yol açabileceğini özellikle vurguladı. Lapçın, menüsküs yırtığı veya ön çapraz bağ yaralanması olan bir sporcunun bunu önemsememe etmesi neticesinde oluşacak kalıcı zararlar sebebiyle kariyerine son vermek zorunda kalacağının altını çizdi. SAKATLIK MESELEYİ YAŞADIĞI HALDE SPOR YAPARSA KARİYERİNE HASAR […]
Op. Dr. Osman Lapçın, bir sporcunun rehabilitasyon veya rehabilitasyonu bitirilmeden, yarışmaya devam etmesinin uzun yarıyılda ciddi meselelere yol açabileceğini özellikle vurguladı. Lapçın, menüsküs yırtığı veya ön çapraz bağ yaralanması olan bir sporcunun bunu önemsememe etmesi neticesinde oluşacak kalıcı zararlar sebebiyle kariyerine son vermek zorunda kalacağının altını çizdi.
SAKATLIK MESELEYİ YAŞADIĞI HALDE SPOR YAPARSA KARİYERİNE HASAR VEREBİLİR
Her spor dalının kendine has olarak fiziksel hazırlık etkinlikleri gerektirdiğini ifade eden Op. Dr. Osman Lapçın, bir sporcunun sakatlık meseleyi yaşadığı halde spor yapmaya devam ederse kariyerine hasar vereceğini ifade etti.
Yarışma evvelinde kondisyon ve fiziksel egzersizlerle hazırlık yapmış olmanın mümkün sakatlık tehlikelerine karşı bir temkin olacağına değinen Osman Lapçın, “Kazanma veya kaybetmenin söz mevzusu olabileceğini kabullenmek vücudun hudutlarını zorlayarak yaralanmaya yol açılmasını yasaklayacaktır.” diye konuştu.
SINIRLARI ZORLAMAMAK YARALANMALARI ÖNLER
Sporu kaidelerine uygun olarak yapmak özellikle yarışma sporlarında ikili sert çabalardan kaynaklanan yaralanmaları eksilteceğinin altını çizen Lapçın, “Sporu tekniğine uygun olarak yapmak vücudun hudutlarını fazla zorlamadan aynı neticeye eriştireceği için yaralanmaları önleyebilecektir.” açıklamasında bulundu.
Makûs bir tabanda ya da uygun olmayan aksesuarla çabaya çıkmanın sakatlık tehlikesini çoğaldıracağını ifade eden Osman Lapçın, yaş ve cinsiyetin de bazı yaralanmalar için tehlike artırıcı bir faktör olduğuna değindi. Lapçın şöyle devam etti: “Atletik faaliyetler esnasında kaidelere uyulmaması, tanımlanan tekniklerin dışına çıkılması, müsabaka kapsadığı için vücudun hudutlarının zorlanması, zorunlu fiziksel hazırlığın yapılmadan yarışmaya çıkılması, psikolojik olarak hazır olmamak veya aşırıca şartlanmak, sosyal ve ekonomik temenniler sebebiyle yeniden vücudun hudutlarını zorlamak veya sağlık meselelerini önemsememe etmek spor yaralanmalarına yol açabilir.”
HALI SAHA MAÇLARI YARALANMALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Hiçbir fiziksel hazırlık yapmadan yalnızca cümbüş için belirli aralıklarla halı sahada maç yapmak gibi atletik etkinliklerin spor yaralanmalarına davetiye çıkarttığını özellikle vurgulayan Lapçın kondisyon ve adale eforu olarak hazırlıksız senede 1 kere kayak yapmanın da aynı biçimde ciddi sakatlıklara yol açabileceğine dikkat çekti.
Rastgele bir sakatlık yaşanmaması için atletik faaliyetler evvelinde kesinlikle kondisyon, adale eforu ve elastiklik açısından hazırlık yapılmasının ehemmiyetine değinen Osman Lapçın, “Özellikle profesyonel sporcuların beslenme, uyku, alışkanlıklar ve sosyal hayatlarının hem atletik zafer için hem de sakatlanmaların önlenmesi için ehemmiyet taşıdığını öğrenmeleri gerekir.” diye konuştu.
SPORCU SAKATLIĞI FUTBOL KADAR ÖBÜR DALLARDA DA YAŞANIYOR
Spor yaralanmaları her ne kadar çok göz önünde olduğu için futbolda daha sık oluyor gibi gözükse de basketbol, tekvando, hentbol, voleybol, judo, atletizm gibi dallarda daha sıklıkla ortaya çıktığının altını çizen Op. Dr. Osman Lapçın sözlerini şöyle sürdürdü: “Spor yaralanması alana geldiği an müdahale edilmesi gereken bir gidişattır. Gerekirse yarışma vazgeçilmeli ve rehabilitasyonu hassasiyetle yapılmalıdır. Rehabilitasyon sonrası spora dönüş için rehabilitasyon ve o spor dalının gerektirdiği fiziksel hazırlık bitirilene kadar sabırla ve disiplinle çalışılmalıdır. Bu hem sporcunusporcunun sıhhati için zorunlu hem de bununla ilintili olarak uzun yarıyılda aynı performansı, galibiyeti ortaya koyması için zorunludur.”
Sakatlanma yaşayan bir sporcunun sakatlanmaya karşın yarışmaya devam etmesinin yanlış olduğunu özellikle belirten Lapçın sözlerini şöyle bitirdi: “Sporcu rehabilitasyonu veya rehabilitasyonu bitirilmeden, kondisyon veya fiziksek olarak hazır hale gelmeden yarışmaya çıkması yanlıştır. Belki o yarışma için iyi bir sonuç alacaktır, ancak uzun yarıyılda sürdürülebilir bir zafer olmayacaktır. Misalin menüsküs yırtığı veya ön çapraz bağ yaralanması olan bir sporcunun bu meselelerine karşın rehabilitasyonunu ertelemesi menüsküs yırtığının gelişmesine, daha kompleks hale gelmesine yol açacaktır, ya da ön çapraz bağı yırtık olan sporcu bunu önemsememe ederse ek olarak menüsküs ve kıkırdak zararları oluşmasına yol açacaktır. Bu gidişatta çok daha uzun seneler zaferli olabileceği bir alanda performansı düşecek. Hatta bu spora, oluşan kalıcı zararlar sebebiyle son vermek zorunda kalabilecektir.”
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..