Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %-0,61
  • EURO
    %-0,29
  • ALTIN
    %-0,56
  • BIST
    %-0,60
Menisküs nedir nasıl rehabilitasyon edilir uzmanlar açıklıyor!

Menisküs nedir nasıl rehabilitasyon edilir uzmanlar açıklıyor!

“Sporun yaygınlaşmasıyla, menisküs yaralanma ve yırtıklarında çok ciddi çoğalış yaşanıyor. Prof. Dr. Mahmut Mutlu menisküs probleminin sebeplerine ve rehabilitasyonuna dair ehemmiyetli açıklamalarda bulundu” Adale iskelet sisteminde eklemler ve işlevler ehemmiyetli özellikler talep eder. Bu yapılar içerisinde diz eklemi yapı ve işlevi değişik bir kategoride yer alır. Diz ekleminde farklı kemik ve yumuşak doku yapıları vardır. […]

“Sporun yaygınlaşmasıyla, menisküs yaralanma ve yırtıklarında çok ciddi çoğalış yaşanıyor. Prof. Dr. Mahmut Mutlu menisküs probleminin sebeplerine ve rehabilitasyonuna dair ehemmiyetli açıklamalarda bulundu”

Adale iskelet sisteminde eklemler ve işlevler ehemmiyetli özellikler talep eder. Bu yapılar içerisinde diz eklemi yapı ve işlevi değişik bir kategoride yer alır. Diz ekleminde farklı kemik ve yumuşak doku yapıları vardır. Her birinin görev ve işlevleri değişiktir. Diz eklemindeki menisküs dediğimiz yaradılışlar, yumuşak doku ve kıkırdak yapı arasında bir özelliğe sahiptir. Son senelerde, insanların spor yapma alışkanlıkları giderek çoğaldığı için spor yaralanmaları içerisinde özellikle doruğa erişen menisküs yaralanmaları ve yırtıkları sık görülmeye başlanmıştır.

Yaş gruplarına göre değişiyor

Menisküs yaralanmaları, yaş guruplarına göre iki ana başlık altında araştırılır. ‘Bunlardan ilki; genç yaş guruplarında özellikle spor yaralanmaları neticesinde alana gelen menisküs yırtıklarıdır. İkinci ana başlık altında gördüğümüz menisküs problemleri ise ileri yaş gurubunda görülen dejeneratif menisküs yırtıkları dediğimiz, menisküsün zaman içerisinde aşınması sonrası alana gelen menisküs yırtıkları olarak tarif edilebilir.

İlk muayenehane belirti: Dizde ağrı

 Genelde hastalar dizde ağrı şikâyeti ile müracaat etirler. Bunun yanında diz hareketlerinde diz açıp kapama, merdiven inip çıkma, günlük işlerini görme, yol yürüme kendini emin eden güvensizlik bütün veya kısmi hareket kısıtlanması ağrıya eşlik edebilir. Ayrıca yırtığın tipine göre dizde kilitlenme, klik sesi, takılma gibi şikâyetler de görülebilir. Bu belirtilere dizde şişlik eşlik edebilir. Neticede; dizde ağrı, şişlik ve kilitlenme şikâyetleri ile hastalar hekime müracaat etebilmektedir.

Eşlik eden problemler olabilir

Menisküs şikâyetlerinin teşhis ve rehabilitasyonunda, çoğu ortopedist bütün tanı ve rehabilitasyona erişebilmek için tetkikin yanında bazı muayeneler de ister. Öncelikle sıradan iki istikametli diz grafileri menisküs yaralanmalarını değişik bazı diz problemlerinden ayırmak için bazı kemik hastalıkları ve mekanik diz problemleri gibi kesinlikle çekilmelidir. Ayrıca daha ayrıntılı bilgi edinmek için MRI magnetic resonance imaging tetkikine müracaat etilebilir. Menisküs yırtığı teşhisi konulmaya çalışılırken diz yan bağları, çapraz bağlar, kıkırdak ve kemik yapılar da ayrıca dikkatle araştırılmalıdır. Zira menisküs yaralanmalarına eşlik eden öbür problemler gözden kaçabilir. Buna özellikle dikkat edilmelidir.

Tek takat cerrahi rehabilitasyon midir?

 Usumuza ilk gelen, tek takat cerrahi rehabilitasyon, endoskopik yöntem başka bir deyişle artroskopi midir? Bunun yanıtı ‘hayır’ olacaktır. Sebebi de bazı yırtık tipleri, yalnızca konservatif dediğimiz adale kuvvetlendirme egzersizleri ile başka bir deyişle diz rehabilitasyonu ile rehabilitasyon edilebilir. Bunun özellikle altını çizerek vurgulamak isterim. Cerrahi rehabilitasyonda sarih cerrahi artık neredeyse uygulanmamaktadır. Cerrahide en çok müracaat etilen yöntem diz artroskopisidir. Bu yöntem ile evvel yırtığın tipi, ebatları tanımlanır. Kısmi menisektomi ile menisküsün bir kısmı dize hasar vermeyecek biçimde alınabilir. Dikilebilecek menisküs yırtıkları ise tamir edilebilir. Netice olarak, menisküs rehabilitasyonunda adale kuvvetlendirme egzersizlerine öncelik verilmeli diz rehabilitasyonu. Şikâyetler geçmediği takdirde cerrahi rehabilitasyon yöntemleri düşünülmelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN