Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,27
  • EURO
    %-0,07
  • ALTIN
    %0,40
  • BIST
    %1,46
Hiperhidrozis nedir tedavisi ve ameliyatı nasıl yapılır Prof. Dr. Erdal Okur elmaelma.com’a anlattı.

Hiperhidrozis nedir tedavisi ve ameliyatı nasıl yapılır Prof. Dr. Erdal Okur elmaelma.com’a anlattı.

Efor sarf ettiğimizde, stresli olduğumuzda veya sıcak havalarda hemen hepimiz terliyoruz şüphesiz. Terleme, bedenin sıcaklığını sabit yakalamak için alana gelen fizyolojik bir olay. Mesela koştuğumuzda bedenimiz ısısını düşürmek için terleyecektir ki bu faydalı bir vaziyet ancak rastgele bir neden yokken, dinlenme halinde terliyorsak işte o zaman “fazla terleme” meseleyi yaşıyoruz demektir. Bedenin ısı regülasyonu için […]

Efor sarf ettiğimizde, stresli olduğumuzda veya sıcak havalarda hemen hepimiz terliyoruz şüphesiz. Terleme, bedenin sıcaklığını sabit yakalamak için alana gelen fizyolojik bir olay. Mesela koştuğumuzda bedenimiz ısısını düşürmek için terleyecektir ki bu faydalı bir vaziyet ancak rastgele bir neden yokken, dinlenme halinde terliyorsak işte o zaman “fazla terleme” meseleyi yaşıyoruz demektir. Bedenin ısı regülasyonu için zorunlu olan ölçüden daha fazla terlemesi olarak nitelendirilen, tıp dilindeki ismiyle hiperhidrozis bireyi sosyal ve iş hayatında oldukça güç gidişatta vazgeçebilen ehemmiyetli bir problem. 

Acıbadem Bakırköy Sağlık Kurumu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Okur bu meseleye günümüzde geçici ve kalıcı yöntemlerle çözüm sağlanabildiğini belirterek, “Fazla el ve koltukaltı terlemesi rehabilitasyonunda bu bölgelere giden sempatik asapların bloke edilmesi kastediliyor. Bu sayede ter bezlerine giden fazla uyaran ortadan kalkacağı için el ve koltukaltında terleme kesiliyor. Üstelik cerrahi yöntemle kalıcı çözüm sağlanabiliyor” diyor.

HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR!

Fazla terleme tüm bedende veya yerel olarak görülebiliyor. Şayet genel bir fazla terleme varsa altında uyuyan neden çoğunlukla metabolik ya da hormonal bir hastalık veya kullanılan ilaçlar oluyor. El avuç içi, koltukaltı, surat ile ayak tabanında büyüyen bölgesel fazla terlemenin altında ise genellikle rastgele faktör uyumuyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Okur ancak tüm bedende olan yaygın terlemenin enfeksiyon hastalıklarından hipertroidiye, kalp hastalıklarından akciğer meselelerine kadar bir hayli hastalığın da habercisi olabileceği için öncelikle bir hekime müracaat eterek altta uyuyan etmenin tanımlanması gerektiği ihtarında bulunuyor.

HİPERHİDROZİS BOTOKS TERLEMEYİ 6 AY DURDURABİLİR 

Sıradan ilaç rehabilitasyonları, bazı tablet ve kremler fazla el ile koltukaltı terlemesinde müracaat etilen yöntemlerden kimileri. “Ancak gerek yan tesirlerinin fazla olması, gerek kullanım güçlükleri ve gerekse çok az tesirli olmaları sebebiyle bu yöntemler genelde beceriksiz kalıyorlar” diyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Okur laflarına şöyle devam ediyor:

“Daha kalıcı ve tesirli rehabilitasyon için uygulanan botoks tesirli olmakla beraber geçici çözüm sunuyor. Bu sebeple senede 2-3 kere tekerrür edilmesi gerekiyor. Ayrıca az da görülse, ciltte döküntü, kaşıntı, ellerde halsizlik gibi bazı yan tesirlere yol açabiliyor.”

HİPERHİDROZİS’DE KALICI REHABİLİTASYON CERRAHİ MÜDAHALE

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Okur fazla el ve koltukaltı terlemesi meselesinde tesirli ve kalıcı rehabilitasyonun ise cerrahi yöntem olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor:

“Endoskopik Torakal Sempatektomi ETS ismi verilen ve genel anestezi altında uygulanan bu ameliyat her iki koltukaltından yapılan 1 cm’lik ufak kesilerde hakikatleştiriliyor. Video-endoskopla girilerek, göğüs boşluğu içinde, kol ve koltukaltındaki ter bezlerini uyarmaktan mesul olan ve sempatik ganglionlar denilen asaplar kesiliyor veya klipsle ezilerek bloklanıyor. Her iki taraf için toplamda 1 saatten daha kısa süren bu operasyon sırasında ve sonrasında hasta ağrı dinlemiyor, eforsuzluk ve miskinlik gibi problemler yaşamıyor.”

AMELİYAT TESİRİNİ HEMEN GÖSTERİR

Kesilen veya bloklanan asaplar yalnızca koltuk altı ile ellerdeki terleme ve ısı tertip etmesinden mesul oluyorlar. Prof. Dr. Erdal Okur bu sebeple ameliyat sonrasında kalıcı olarak ellerde müesseseye ve ısınma olduğunu, koltukaltındaki terlemenin durduğunu vurgulayarak “Hasta ameliyat sonrasında hemen ellerini ve kollarını istediği biçimde kullanabiliyor, sağlık kurumunda yalnızca bir gün kaldıktan sonra hemen işine ve banal hayatına dönebiliyor” diyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN