Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,20
  • EURO
    %0,11
  • ALTIN
    %0,46
  • BIST
    %2,06
Hangi besinler alerjiye daha çok neden olur bunlara dikkat!

Hangi besinler alerjiye daha çok neden olur bunlara dikkat!

Hangi gıdalar alerjiye daha çok neden olur ? Gıda alerjileri hangi şikayetlere yol açar? Gıda alerjisi tanısı nasıl konur? Gıda alerjisi nasıl rehabilitasyon edilir ? Gıda alerjilerinin natürel seyri nasıldır? Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Sakine IŞIK mevzu hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi. Surat yetmiş kadar besinin alerjiye neden olduğu öğrenilmektedir  Gıda alerjisinde şikayetler bağışıklık […]

Hangi gıdalar alerjiye daha çok neden olur ? Gıda alerjileri hangi şikayetlere yol açar? Gıda alerjisi tanısı nasıl konur? Gıda alerjisi nasıl rehabilitasyon edilir ? Gıda alerjilerinin natürel seyri nasıldır? Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Sakine IŞIK mevzu hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.

Surat yetmiş kadar besinin alerjiye neden olduğu öğrenilmektedir 

Gıda alerjisinde şikayetler bağışıklık sistemimizin gıdalardaki proteini “risk” olarak algılayıp, anormal tepki vermesi neticeyi ortaya çıkmaktadır. Gıda alerjisi sıklıkla bebeklik ve çocukluk çağında görülmekle beraber yetişkin yarıyılda da ortaya çıkabilir. Gıda alerjisi görülme sıklığı tüm dünyada çoğalmaktadır ve bir millet sıhhati meseleyi olarak görülmektedir. Araştırmaların neticesine göre gıda alerjisi yetişkinlerde %3, çocuklarda %6 sıklıkta görülmektedir. Surat yetmiş kadar besinin  alerjiye neden olduğu öğrenilmektedir. Ülkemizde gıda alerjisine en sık neden olan yiyeceklerin başında; inek sütü,  yumurta, fındık, ceviz gibi kuruyemişler, yer fıstığı,  soya, buğday, balık, kabuklu deniz mahsulleri ve  daha ender olarak da mercimek, susam,  kırmızı et gelmektedir.

Gıda alerjileri iki biçimde belirti vermektedir. Daha sık görülen “erken tip gıda alerji” sinde şikayetler gıda harcandıktan sonra ilk iki saatte ortaya çıkar ve ciltte yaygın kaşıntı, kızarıklık, dil ve dudakda şişme, ses kısıklığı, soluk darlığı, öksürük, morarma, bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü ve bayılma gibi şikayetlere neden olur.  Gıda alerjilerin de görülen en ciddi tepkin ise ölümcül olabilen “Alerjik şok” tablosudur. Gıda alerjilerinde görülen ikinci tablo ise “Geç tip gıda alerjisi” dir. Geç tip gıda alerjisinde sıklıkla gördüğümüz şikayetler özellikle 6 ay altı anne sütü ile beslenen bebeklerde görülen kanlı, mukuslu sümüksü ve yeşil renkli dışkılama, şiddetli gaz sancıları, makat etrafında kızarıklık  yanısıra kol içleri, diz arkaları, yanaklar,kulak arkaları, boyun  ve göğüs ön suratında ortaya çıkan kaşıntılı, kuru, kızarıklıklar ile giden alerjik egzema ve rehabilitasyona cevap vermeyen reflü’dür.

Hastanın şikayetlerinin hikayesi ehemmiyetlidir

Gıda alerjisi tanısını koymada hastanın şikayetlerinin hikayesi en ehemmiyetli basamaktır. Hikayeden sonra ciltten ve kandan bakılan alerji testleri ve” gıda karşılaşma testleri” tanıda kullanılan usullerdir. Ciltten yapılan alerji testleri ve gıda karşılaşma testleri “alerjik şok” a neden olabildiğinden tehlikeli operasyonlar olup alerji uzmanları tarafından yapılması gereken testlerdir. Hastanın alerjik olduğu gıdalardan sakınması alerjik tepkinleri önlemenin ve rehabilitasyonun tek yoludur. Gıda alerjisi olan hastalarda ortaya çıkan hafif tepkinlerde alerji şurupları, alerjik şok gibi ağır tepkinlerde adrenalin iğneleri kullanılmalıdır. 

Bazı yiyeceklere karşı büyüyen alerjiler zaman içerisinde düzelme meylindedir. İnek sütü, yumurta gibi yiyeceklere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz mahsulleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun seneler hatta yaşam boyu devam edebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN