Şiddeti şahıstan bireye değişmekle birlikte gaz sancıları, yaşamı çekilmez hale getirebiliyor. Gaz problemlerinin arkasında genellikle stres, fazla hassasiyet, yanlış beslenme gibi faktörler uyuyor. Tıbbi veya natürel rehabilitasyon uygulamadan evvel gaz sancısına neden olan gıdalar nelerdir? Gaz sancısı nasıl geçer? Bu suallerin cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. Gaz sancısı nedir? Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin solunum sırasında yutulan hava […]
Şiddeti şahıstan bireye değişmekle birlikte gaz sancıları, yaşamı çekilmez hale getirebiliyor. Gaz problemlerinin arkasında genellikle stres, fazla hassasiyet, yanlış beslenme gibi faktörler uyuyor. Tıbbi veya natürel rehabilitasyon uygulamadan evvel gaz sancısına neden olan gıdalar nelerdir? Gaz sancısı nasıl geçer? Bu suallerin cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.
Gaz sancısı nedir?
Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin solunum sırasında yutulan hava ile beslenme sırasında harcanan gıdaların fermente edilmesi neticeyi, midede ve bağırsaklarda gaz yaradılışı asıllaşır. Midede ve bağırsaklarda oluşan gaz sağlıklı bir biçimde dışarı atılamadığında birikir ve gaz sancılarına neden olur. Biriken gaz ölçüsüne göre sancının şiddeti de farklılık gösterir. Uzun süreli gaz çıkarma meselelerinde oldukça şiddetli sancılar görülür. Erişkinlerde gaz yapan yiyecekler arasında soğan, sarımsak, asitli meşrubatlar, narenciye vb. sayılabilir.
Gaz sancısı neden olur?
Bakteriyel hastalıklar, bedende değişen hormonal balanslardan dolayı sindirim sisteminin süratinin değişmesi gaz yaradılışına ve gaz sancısına neden olur. Gaz sancısının en yaygın sebepleri şöyle sıralanabilir:
– Rastgele bir gıda maddesine bedenin gösterdiği hassasiyet veya alerji,
– Çağdaş hayatın getirmiş olduğu hareketsizlik,
– Beslenirken veya soluk alırken isteyerek ya da istemeyerek hava yutma,
– Lifli gıdaların gereğinden fazla harcanması,
– Yiyeceklerin büyük lokmalar halinde ve yeterince çiğnenmeden yutulması,
– Sindirim sisteminin rastgele bir basamağında alana gelmiş olan sağlık meseleleri,
– Kış günlerinde karın bölgesi ile ayakların soğukta kalması dolayısıyla üşütme,
– Gereğinden fazla yağlı veya baharatlı mahsuller harcama,
– Süt veya süt mahsullerinin gereğinden fazla harcanması,
– Asitli ve şekerli içeceklerin fazla ölçüde harcanması ile içki, sigara gibi sağlıksız alışkanlıklar.
– Fazla gaz, bazı gidişatlarda divertikülit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıklarının bir bulgusu olabilir. Ayrıca ince bağırsaktaki bakteri ölçüsünün farklılığı da gaz sancısını tetikler.
Gaz sancısına ne iyi kazanç?
Yüksek lifli yiyecekler genellikle sindirim açısından oldukça verimli olsa da bazı fertlerde gaz yaradılışına ve gaz sancısına neden olabilir. Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, bütün buğday ve kepek oldukça fazla lif kapsar ve fazla harcanması gaz yaradılışına neden olur.
Süt ve süt mahsullerinin gereğinden fazla harcanması gaz oluşmasına neden olur. Kızarmış ve yağlı gıdalar sindirimi güç olduğundan gaz oluşumunu çoğaldırır, gazlı meşrubatları aşırıca harcamak gaz sancısına neden olur. Bu gıdaların perhizden çıkartılması gaz sancısının önüne geçebilir. Ayrıca sindirimi basitleştireceğinden bolca su harcamak gaz sancısının önüne geçer.
Yemekleri yavaş yemeye gayret edin
Kabarıklık oluşmaması için öcelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız.Yemekleri yavaş yemek çok ehemmiyetli, süratli yediğimizde çok hava yutulması kaçınılmazdır. Ehemmiyetli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır,konuştukça hava yutulur.
Stresten uzak durun
Dikkat edilmesi gereken çok ehemmiyetli bir nokta stres. Öğreniyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da fazla kasılmalara neden olabilir. Yeniden kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..