Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %1,37
  • ALTIN
    %1,94
  • BIST
    %-0,84
Gaz sancısına ne iyi gelir bol bol su tüketin!

Gaz sancısına ne iyi gelir bol bol su tüketin!

Bağırsaklardaki gazın dışarı atılamaması gaz sancılarını doğuruyor. Gaz sancısına kimi zaman yediğimiz soğan, sarımsak, narenciye gibi besinler neden olurken kimi zaman da alerji, hareketsizlik, sindirim problemleri neden olur. Gaz sancısı kabarıklık, ishal veya kabızlık ile daha da şiddetlenme meyli gösterebiliyor. Gaz sancısı nedir? Rehabilitasyonu nasıl olur? Cevapları haberimizde… Gaz sancısı nedir? Bağırsakta bulunan bereketli bakterilerin solunum sırasında […]

Bağırsaklardaki gazın dışarı atılamaması gaz sancılarını doğuruyor. Gaz sancısına kimi zaman yediğimiz soğan, sarımsak, narenciye gibi besinler neden olurken kimi zaman da alerji, hareketsizlik, sindirim problemleri neden olur. Gaz sancısı kabarıklık, ishal veya kabızlık ile daha da şiddetlenme meyli gösterebiliyor. Gaz sancısı nedir? Rehabilitasyonu nasıl olur? Cevapları haberimizde…

Gaz sancısı nedir?

Bağırsakta bulunan bereketli bakterilerin solunum sırasında yutulan hava ile beslenme sırasında harcanan besinlerin fermente edilmesi neticeyi, midede ve bağırsaklarda gaz yaradılışı asıllaşır. Midede ve bağırsaklarda oluşan gaz sağlıklı bir biçimde dışarı atılamadığında birikir ve gaz sancılarına neden olur. Biriken gaz ölçüsüne göre sancının şiddeti de farklılık gösterir. Uzun süreli gaz çıkarma meselelerinde oldukça şiddetli sancılar görülür. Erişkinlerde gaz yapan besinler arasında soğan, sarımsak, asitli meşrubatlar, narenciye vb. sayılabilir.

Gaz sancısı neden olur?

Cemiyet içinde sadece beslenmeden kaynaklandığı düşünülse de gaz sancısının birden fazla sebebi olabilmektedir. Bakteriyel hastalıklar, bedende değişen hormonal balanslardan dolayı sindirim sisteminin süratinin değişmesi gaz yaradılışına ve gaz sancısına neden olur. Gaz sancısının en yaygın sebepleri şöyle sıralanabilir:

– Rastgele bir yiyecek maddesine bedenin gösterdiği hassasiyet veya alerji,
– Çağdaş hayatın getirmiş olduğu hareketsizlik,
– Beslenirken veya soluk alırken isteyerek ya da istemeyerek hava yutma,
– Lifli besinlerin gereğinden fazla harcanması,
– Yiyeceklerin büyük lokmalar halinde ve yeterince çiğnenmeden yutulması,
– Sindirim sisteminin rastgele bir basamağında alana gelmiş olan sağlık meseleleri,
– Kış günlerinde karın bölgesi ile ayakların soğukta kalması dolayısıyla üşütme,
– Gereğinden fazla yağlı veya baharatlı mahsuller harcama,
– Süt veya süt mahsullerinin gereğinden fazla harcanması,
– Asitli ve şekerli içeceklerin fazla ölçüde harcanması ile içki, sigara gibi sağlıksız alışkanlıklar. 
– Fazla gaz, bazı gidişatlarda divertikülit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıklarının bir bulgusu olabilir. Ayrıca ince bağırsaktaki bakteri ölçüsünün farklılığı da gaz sancısını tetikler. 

Gaz sancısına ne iyi kazanç?

Yüksek lifli besinler genellikle sindirim açısından oldukça yararlı olsa da bazı fertlerde gaz yaradılışına ve gaz sancısına neden olabilir. Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, bütün buğday ve kepek oldukça fazla lif kapsar ve fazla harcanması gaz yaradılışına neden olur.

Fert kendi beslenmesini test ederek bu besinlerden hangisinin kendisine gaz yaptığını tespit edebilir ve perhizini buna göre tertip edebilir. Süt ve süt mahsullerinin gereğinden fazla harcanması gaz oluşmasına neden olur. Bu sebeple gaz sancısı sürükleyen fertler süt mahsullerini eksiltebilir veya laktozsuz süt seçim edebilir. Kızarmış ve yağlı gıdalar sindirimi güç olduğundan gaz oluşumunu çoğaldırır, gazlı meşrubatları aşırıca harcamak gaz sancısına neden olur. Bu besinlerin perhizden çıkartılması gaz sancısının önüne geçebilir. Ayrıca sindirimi basitleştireceğinden bolca su harcamak gaz sancısının önüne geçer. 

Yemekleri yavaş yemeye gayret edin

Kabarıklık oluşmaması için öcelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız.Yemekleri yavaş yemek çok ehemmiyetli, süratli yediğimizde çok hava yutulması kaçınılmazdır. Ehemmiyetli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır,konuştukça hava yutulur.

Stresten uzak durun

Dikkat edilmesi gereken çok ehemmiyetli bir nokta stres. Öğreniyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da fazla kasılmalara neden olabilir. Yeniden kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN