Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,28
  • EURO
    %-0,01
  • ALTIN
    %0,91
  • BIST
    %0,62
Fazla harcanan kırmızı etin hasarları neler kanser yapıyor!

Fazla harcanan kırmızı etin hasarları neler kanser yapıyor!

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar neticeyi günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı tehlikeyi artırdığına dikkat toplayarak mevzu hakkında bilgi verdi. Bağırsak sıhhati için ehemmiyetli! Bağırsakta bulunan canlı organizma tamlığına ”bağırsak mikrobiyotası” ismi veriliyor. Bu canlı organizmalar yararlı ve hasarlı cinslerde olabilir. Bağırsak mikrobiyotasını, genetik, beslenme, fiziksel etkinlik ve yaş gibi […]

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar neticeyi günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı tehlikeyi artırdığına dikkat toplayarak mevzu hakkında bilgi verdi.

Bağırsak sıhhati için ehemmiyetli!

Bağırsakta bulunan canlı organizma tamlığına ”bağırsak mikrobiyotası” ismi veriliyor. Bu canlı organizmalar yararlı ve hasarlı cinslerde olabilir. Bağırsak mikrobiyotasını, genetik, beslenme, fiziksel etkinlik ve yaş gibi bir hayli etmen etkileyebilmektedir. Bu etkenlerin başında ise beslenme gelmektedir.
 Bazı yiyecekler ve değişik perhiz tipleri, bağırsaktaki canlı organizmaların rakamını ve sıhhatini etkileyebiliyor. Probiyotikler, prebiyotikler, lif açısından zengin sebze ve meyveler, egzersiz, stresten uzak durmak ve yeterli uyku, bağırsak sıhhati için oldukça ehemmiyetlidir. Tabi, bazı besinlerin fazla tüketimi ise bağırsak hastalıkları için tehlike faktörlerindendir.Rafine, işlenmiş yiyecekler ve yüksek hayvansal protein tüketimi bağırsak sıhhati için negatif neticelere neden olabilmektedir. Bu mevzu ile alakalı yapılan bir çalışmada, ambalajlı yiyeceklerin ve yüksek hayvansal protein kapsayan bir perhiz programının bağırsak sıhhatini oldukça makûs etkilediği, bağırsaktaki hasarlı ve yararlı bakterilerin balansını değiştirdiğini göstermektedir.

Bağırsak kanseri yaradılışında rol oynuyor 

Hayvansal protein kaynağı olan kırmızı etin ve kırmızı etin işlenmiş hallerinin salam, sucuk gibi fazla tüketimi, özellikle kalın bağırsak kanseri yaradılışında rol oynuyor.Bunun ile alakalı yapılan bir çalışmada günde 2 porsiyon kırmızı et harcayan insanlarda bağırsak kanserine tutulma tehlikeyi haftada sadece 1 porsiyon kırmızı et harcayanlarla mukayese etildiğinde yüzde 35 oranında çoğaldığı kollanmıştır.

Azami protein kaynağı 

Kırmızı et yüksek nitelikli protein kaynağıdır. Özellikle çinko ve demir minerallerinden oldukça zengindir. Vitaminlerden B3, B6 ve B12 vitaminlerinden de zengindir.Bu vitaminlerden özellikle B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklarda bulunduğu için kırmızı ette B12 vitamini doğrultusundan oldukça iyi bir kaynaktır.

Fazla harcandığında ciddi sağlık meselelerine yol açıyor!

Tüm bu verimli tesirlerine rağmen kırmızı et harcanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kırmızı etin işlenmesi ile yapılmış sucuk, salam gibi gıdalar sıhhatimiz için ciddi tehlike oluşturabilmektedir.İngiltere’de yapılan bir çalışmada günlük 70 gram ve üzerinde kırmızı et harcayanlarda bağırsak kanseri tehlikesinin çoğalış gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu surattan kırmızı et için günde 70 gramdan az tüketimi önerilmiştir. Günlük harcanması gereken ölçüden fazla kırmızı et harcamamaya dikkat edilmeli, özellikle de işlenmiş kırmızı et tüketiminden bağırsak sıhhatimiz için uzak durulmalıdır.

KAYNAK:PEMBENAR

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN