Ellerde, bacaklarda ve bedenin muhtelif yerlerinde görülen titreme, tıpta ‘tremor’ olarak adlandırılıyor. Parkinson hastalığı ile kafamızda ilişkilendirdiğimiz el titremesi, genellikle ciddi bir gidişatın göstergesi değildir ve rastgele bir rehabilitasyona gerek olmadan kendiliğindene kaybolur. Ancak ender olarak, ciddi bir hastalığın habercisi de olabiliyor. Peki el titremesi neden olur? Titreme nasıl geçer? Ayrıntılar haberimizde… Tremor hastalığı neden olur? Titreme bazı […]
Ellerde, bacaklarda ve bedenin muhtelif yerlerinde görülen titreme, tıpta ‘tremor’ olarak adlandırılıyor. Parkinson hastalığı ile kafamızda ilişkilendirdiğimiz el titremesi, genellikle ciddi bir gidişatın göstergesi değildir ve rastgele bir rehabilitasyona gerek olmadan kendiliğindene kaybolur. Ancak ender olarak, ciddi bir hastalığın habercisi de olabiliyor. Peki el titremesi neden olur? Titreme nasıl geçer? Ayrıntılar haberimizde…
Tremor hastalığı neden olur?
Titreme bazı gidişatlarda olağan olarak kabul edilir. Çok fazla stres altında olmak, evham veya fobi yaşamak titremeye yol açabilir. Duygusal yoğunluk eksildiğinde titreme de genellikle durur. Tremor, aynı zamanda beyni, asap sistemini veya adaleleri etkileyen tıbbi bozuklukların bir parçası da olabilir. Bu sebeple açıklanamayan titreme büyürse kesinlikle bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz. Titremelerin en yaygın sebepleri arasında şunlar bulunur:
Adale bitkinliği,
Çok fazla kafein tüketimi,
Stres,
İhtiyarlama,
Düşük kan şekeri seviyeleri.
Ellerdeki titremenin altında uyuyan faktörler
Esansiyel Tremor: Esansiyel tremor, en sık görülen hareket bozukluğu tipidir. Kısaca, sebebi belirsiz titreme hastalığı olarak belirlenebilir. En sık olarak ellerde ve baş-boyun bölgesinde görülür.
Parkinson Tremoru: Parkinson tremoru, istirahat halinde ortaya çıkar. Sıklıkla Parkinson’un ilk bulgusudur ve hareketle kaybolur. Bir uzuvda veya bedenin bir tarafında başlar ve sonra öteki tarafa doğru ilerler.
Serebellar TremorBeyincikle ilişkili: Cerebellum başka bir deyişle beyincik, hareket ve balansı hakimiyet eden arka beyin kısmıdır. Serebellar tremor, beyincikte zarar sebebiyle ortaya çıkan bir cins titremedir.
Fizyolojik Tremor: Fizyolojik tremor genellikle bazı ilaçlar, içki yoksunluğu, hipoglisemi düşük kan şekeri veya fazla faal tiroid gibi tıbbi şartlar sebebiyle ortaya çıkar. Altta uyuyan neden rehabilitasyon edilirse fizyolojik tremor da büyük olasılıkla ortadan kalkar.
Psikojenik Tremor: Psikolojik sebeplerle ortaya çıkan tremor cinsidir. Bireyin dikkati dağıtıldığı zaman, titreme büyük miktarda kaybolur. Bu bireylerde sıklıkla bir psikiyatrik hastalık bulunur.
Titreme hastalığı nasıl geçer?
Kafein ve eşi uyarıcılardan sakınmak: Kafein ve öteki uyarıcılar titremeleri artırabilir.
Stresten sakınmak: Stres ve anksiyete, titremeleri daha makûs hale getirme meylindedir ve gevşemek titremeleri iyileştirebilir. Yaşamdaki tüm stresler ortadan kaldırılamasa da masaj, yoga, meditasyon gibi muhtelif gevşeme teknikleri kullanarak stresli vaziyetlerle başa çıkmayı bilmek muhtemeldir.
Yaşam stili farklılıkları: Misalin titremenin daha az olduğu eli daha sık kullanmak destekçi olabilir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..