Kış mevsimine rakamlı günler kala havalar iyiden iyiye soğurken hastalıklar da giderek yaygınlaşıyor. Beden mukavemetinin eksilmeye başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalık hem erişkinleri hem çocukları tesirine alıyor. Özellikle de kapalı ve kalabalık civarlarda hastalıkların solunum ve yakın temas neticeyi daha kolay bulaştığını bu sebeple süratle yaygınlaştığını belirten Acıbadem Kadıköy Sağlık […]
Kış mevsimine rakamlı günler kala havalar iyiden iyiye soğurken hastalıklar da giderek yaygınlaşıyor. Beden mukavemetinin eksilmeye başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalık hem erişkinleri hem çocukları tesirine alıyor.
Özellikle de kapalı ve kalabalık civarlarda hastalıkların solunum ve yakın temas neticeyi daha kolay bulaştığını bu sebeple süratle yaygınlaştığını belirten Acıbadem Kadıköy Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Erdönmez, “Oysa kolay ve tesirli usullerle çocuklarımızı kış hastalıklarından kolayca gözetmemiz olası” diyor. Dr. Dilek Erdönmez çocuklarda en sık görülen 8 kış hastalığını ve alınabilecek tesirli temkinleri anlattı, önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.
HASTALIKLARA KARŞI ALINABİLECEK TEMKİNLER!
– Balanslı ve sıhhatli beslenmek,
– Uyku kumpasına dikkat etmek, yeterince yatmak,
– Özellikle su başta olmak üzere yeterli akışkan harcamak, gazlı meşrubatlardan sakınmak,
– Meyve ve sebzenin yanında haftada iki defa balık yemek,
– Demir, çinko, D vitamini gibi mineral ve vitamin seviyelerini hakimiyet ettirmek,
– Ihlamur gibi nebat çayları, posası içine ilave edilmiş meyve suları, pekmez ve bal harcamak,
– Kış hastalıkları en çok solunum yolu ile bulaştığından öpmek yerine karşınızdakine başınızla selam vermek,
– Kapalı ve kalabalık etraflardan olası olduğunca sakınmak,
– Elleri sık sık yıkamak ve ağıza, buruna, gözlere sürmemek; çocuklara hijyen kaidelerini öğretmek,
– Mikroplar sıcakta kolayca ürediklerinden civarı fazla ısıtmamak,
– Konutu, sınıfları ve bulunulan civarı kumpaslı havalandırmak,
– Etrafta kullanılan klimaların kumpaslı bakım ve pakliğini yaptırmak,
– Süt çocukluğu yarıyılında kesinlikle bebeğinizi emzirmek ve bağışıklığını ‘natürel antibiyotik’ olan anne sütü ile kuvvetlendirmek,
– Etrafta kullanılan klimaların kumpaslı bakım ve pakliğini yaptırmak
– Çok kalın veya inci elbiseler giymemek, çocuklara da giydirmemek. Etrafa uygun katlı giysiler giyip, sıcaklığa göre artırıp eksiltmek,
– Çocuğunuzu sigara dumanının bulunduğu etrafa sokmamak,
– İstirahat etmek beden mukavemetini artıracağından gerekirse mektebe yollamamak,
– Hekiminiz zorunlu görürse grip aşısını yaptırmak.
GRİP: Yüksek ateşle başlayıp adale, boğaz ve baş sızısıyla izleyen gribe, burun akıntısı/ burun tıkanıklığı, bazen de öksürük eşlik ediyor. Yoğun bir bitkinlik hissine neden olan grip rehabilitasyon edilmezse ölümcül de olabilen ciddi neticelere yol açabiliyor. Grip aşısı ile yüzde 70-90 oranında önlenebilen gripte istirahat etmek ve bol su içmek çok ehemmiyetli.
BOĞAZ ENFEKSİYONLARI: Boğaz enfeksiyonları farenjit, tonsillit yüksek ateş, yutma meseleyi, boğaz-baş sızısı ve bazen de öksürük, kusma ve karın sızısına neden oluyor. Beta mikrobu varsa antibiyotik koşul. Aksi halde beta enfeksiyonları, kalpten böbreğe ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
ZATÜRRE: Yüksek ateş ve balgamlı öksürükle ortaya çıkan zatürre, tek veya iki taraflı olarak akciğer dokusunu tutarak alt solunum yolu enfeksiyonuna neden oluyor. Çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası alana geliyor. Bir Hayli virüs ve bakteri bu hastalığa neden olabiliyor. Rehabilitasyon edilmezse hayatı tehdit edebiliyor.
BRONŞİT VE BRONŞİOLİT: Alt solunum yolu hastalıkları olan bronşit ve bronşiolit, ‘Akciğer ağacı’ denilen, solunum yolları dalcıklarının virüs ve bakteriler tarafından iltihaplanması ile oluşuyor. Akciğerlerin ufak hava yollarının hastalığına bronşiolit, büyük hava yollarının hastalığına bronşit deniliyor. Öksürük ve hışıltılı solunuma yol açarken, rehabilitasyon edilmezlerse zatürreye yol açabiliyorlar.
NEZLE: Nezleye soğuk algınlığı virüsler yol açıyor. Salgı, yakın temas ve solunumla bulaşırken, sarih renkli burun akıntısı / tıkanıklığı, boğaz ve burunda kaşıntı hissi, hapşırık ve bazen öksürükle ateş olabiliyor. Soğuk algınlığı için rastgele bir aşı bulunmuyor.
ORTA KULAK İLTİHABI OTİT: Özellikle soğuk algınlığı, grip, farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında veya sonrasında bakteri ve virüsler, boğaz ile kulak arasında uzanan östaki kanalı aracı ile boğazdan orta kulağa geçerek burada enfeksiyona neden oluyor. Kulak sızısı, ateş ve duyma azlığı ile kendini gösteriyor. Çocuğunuzu en kısa vakitte doktora götürmeniz koşul.
SİNÜZİT: Kafatasını oluşturan kemiklerin arasında sinüs sınan boşlukların iç yüzeyini kaplayan dokunun enfeksiyonu sinüzit olarak adlandırılıyor. Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası geçmeyen koyu kıvamlı burun akıntısı/tıkanıklığı, sabaha karşı artan öksürük ve giderek artan baş-adale-eklem sızıları, mide bulantısı, iştahsızlık gibi şikayetler olurken ateş de eşlik edebiliyor. Bütün rehabilitasyon edilmezse kronikleşebiliyor.
İSHAL VEYA DİYARE GASTROENTERİT: Bir Hayli bakteri ve virüs ishal tablosuna neden olabiliyor. Hastalık hafiften ağır dereceye kadar izleyebiliyor. Hafif izleyebildiği gibi, bazen inatçı kusma ve ateş de ilave edilerek, sağlık kurumuna yatış dahi gerekebiliyor. Kış aylarında özellikle kusma, ishal ve ateş ile izleyen bağırsak enfeksiyonu olan rotavirüs çok sık görülüyor.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..