Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,00
  • EURO
    %0,01
  • ALTIN
    %-0,05
  • BIST
    %-2,49
C vitamini mide kanserini önlüyor mu ek desteklerden değil gıdalardan alın!

C vitamini mide kanserini önlüyor mu ek desteklerden değil gıdalardan alın!

“Günde 100 miligram C vitamini tüketiminin mide kanseri tehlikesini yüzde 26 oranında düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Kivi, çilek, narenciye, brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. Bir tatlı kırmızı biberde 95 miligram C vitamini var” dedi.” Mide kanserinin erkeklerde 5’inci bayanlarda ise 6’ıncı en sık görülen kanser cinsidir. Mide kanseri çoğunlukla ileri düzeyde […]

“Günde 100 miligram C vitamini tüketiminin mide kanseri tehlikesini yüzde 26 oranında düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Kivi, çilek, narenciye, brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. Bir tatlı kırmızı biberde 95 miligram C vitamini var” dedi.”

Mide kanserinin erkeklerde 5’inci bayanlarda ise 6’ıncı en sık görülen kanser cinsidir. Mide kanseri çoğunlukla ileri düzeyde tanı alır. Vefat oranları yüksek kanser cinslerinden olduğundan korunmaya müteveccih yaklaşımlar ehemmiyet teşkil etmektedir. Mide kanserinde öncelikle tehlike etkenlerinin farkında olmak gerekir. Bu cinsin gelişiminde genetik etmenlerin yanı gizeme etrafsal tesirlerde kilit vazifeyi üstlenir.

Erkek cinsiyet, tütün kullanımı, obezite, fazla tuz tüketimi ve midede yaşayan Helikobakter Pylori bakterisinin varlığı başlıca tehlike etkenleridir. Ağırlıklı olarak et ve işlenmiş et mamüllerini harcayanlarda, midede ‘nitrozaminler’ olarak belirlenen kanserojen maddeler de çoğalır. Perhizle alınan her 20 gram doymuş yağ, mide kanseri tehlikesini yüzde 8 artırıyor.

Bakteri ve kanserojen madde savaşçısı

 Vitamin C’nin değişik ismi ile askorbik asit insan bedeninde birleşim edilemiyor. Bu sebeple dışarıdan gıdalar yoluyla alınması gerekir. C vitamini güçlü antioksidan tesirli vitaminlerdendir. Bedende oluşan hasarlı maddeleri toplar ve etraftan uzaklaştırır. Bu tesir ile hücre Deoksirübo Nükleik Asit’sını bu maddelerin hasarlı tesirlerinden korur. Ayrıca kanserojen bakterilerden olan Helikobakter Pylori’nin üremesini ve kanserojen ‘nitrozaminlerin’ oluşmasını maniler. Mide kanseri tanısı alan ve midesinde Helikobakter Pylori bulunanların mide akışkanındaki C vitamini seviyelerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar C vitamininden zengin besinlerden beslenenlerde mide kanseri tehlikesinin eksildiğini ortaya koyuyor.

Ek desteklerden değil gıdalardan alın

Günlük 100 mg c vitamini alımı, mide kanserini yüzde 26 oranında eksiltiyor. Bunun gıdalar yoluyla alımı yeterlidir, ek vitamin yardımlarına lüzum yoktur. C vitamini ısı ile tesirini kaybedeceğinden yiyeceklerin tercihen taze veya buğuda pişirilmiş olarak harcanması ehemmiyetlidir. Meyvelerden kivi, çilek, portakal, limon mandalina gibi narenciye, sebzelerden ise brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. 1 orta boy kivi 90 mg, 1 kase çilek 85 mg ve 1 tatlı kırmızı biber ise 95 mg kadar C vitamini kapsar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN