Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,04
  • EURO
    %-0,02
  • ALTIN
    %0,08
  • BIST
    %2,63
Burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir?

Burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir?

Burun tıkanıklığı kış aylarında sıkça yaşadığımız bir rahatsızlıktır. Genelde grip ve soğuk algınlığı gibi nedenlerle yaşanan bu gidişat reelinde apayrı şeylerin bir göstergeside olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Topdağ burun tıkanıklığının nedenlerini anlattı…   BURUNDA KEMİK VEYAHUT KIKIRDAK ÇARPIKLIĞI Burun tıkanmasında yapısal faktörlerin yetişkinlerde görülen en sık sebebi, burun kemiği ve kıkırdak […]

Burun tıkanıklığı kış aylarında sıkça yaşadığımız bir rahatsızlıktır. Genelde grip ve soğuk algınlığı gibi nedenlerle yaşanan bu gidişat reelinde apayrı şeylerin bir göstergeside olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Topdağ burun tıkanıklığının nedenlerini anlattı…

 

BURUNDA KEMİK VEYAHUT KIKIRDAK ÇARPIKLIĞI

Burun tıkanmasında yapısal faktörlerin yetişkinlerde görülen en sık sebebi, burun kemiği ve kıkırdak çarpıklığı oluyor. Genellikle de geçirilen rastgele bir kaza neticeyi oluşuyor. Ayrıca yenidoğan bebeklerde de doğum sırasında burun yaralanabiliyor. Bu sebeple burun deformiteleri ve septum deviasyonları çok sık görülüyor. Şayet bu gidişat soluk almayı eforlaştırırsa cerrahi olarak rehabilitasyon edilebiliyor.

BURUN ETİ

Burnumuzun içinde “konka” ismi verilen etler bulunuyor. Bu etlerin görevi burundan geçen havayı soğuksa ısıtmak, sıcaksa soğutmak, kuruysa ıslatmak. Konkalar, burnun klasik işleyişine göre bazen gelişip bazen de küçülüyorlar. Burun tıkanıklığı yapacak kadar gelişmeleri genellikle alerjik veya iltihabi nedenlere bağlı olarak büyüyor. Doç. Dr. Murat Topdağ, burun eti kaynaklı tıkanmalarda, konkaların küçülmesi için başlangıçta ilaç rehabilitasyonu uygulandığını belirterek, “Alerjiye bağlı konka gelişmelerinde alerjinin rehabilitasyonu konkanın küçülmesini sağlayabiliyor. İlaç rehabilitasyonunun yeterli olmadığı gidişatlarda ise operasyon gerekebiliyor” dedi.

ENFEKSİYON

Soğuk algınlığı virüsler tarafından oluşturulan bir hastalık. Soğuk algınlığında burun mukozaları ödemleniyor ve akışkan salgılaması çoğalıyor. Virüs enfeksiyonları sırasında burnun ve sinüslerin bakteri enfeksiyonlarına olan mukavemeti eksiliyor. Burun akıntısı berrak görünümünden sarı veya yeşile dönerse bu bakteriyel enfeksiyona işaret ediyor ve kesinlikle hekime müracaat etilmesi gerekiyor. Kronik sinüs enfeksiyonlarında ağrı büyümeyebiliyor. Fakat burun tıkanıklığı ve burun akıntısı kesintisiz devam ediyor. Bazı hastalarda sinüslerden polip denilen yapılar büyüyor. Hastalık alt havayollarına da dağılarak kronik öksürük, bronşit ve astıma neden olabiliyor. Akut sinüzit genellikle antibiyotik rehabilitasyonuna cevap veriyor, kronik sinüzitte ise çözüm çoğunlukla cerrahi rehabilitasyon oluyor.

ALERJİK RİNİT

Alerji, bağışıklık sistemimizin polen, ev tozu akarı, hayvan tüyleri ve bazı gıdalar gibi yabancı bir maddeyi bedenimiz için riskli bir madde gibi idrak ederek fazla tepkin göstermesi sebebiyle oluşuyor. Alerjiye hedef olan ehemmiyetli uzuvlardan biri ise burundur. Alerjik tepkin neticesinde burun tıkanıklığı, peş peşe aksırma ve burun akıntısı oluşuyor. Polenler ilkbaharda ve güzde mesele oluştururken, ev tozu ise tam bir sene süresince rahatsız edebiliyor. Alerjik rinit için en ideal rehabilitasyon, muhtemelse şikayetlere neden olan etmenlerden uzak durmak. Muhtelif medikal rehabilitasyonlarla hastada görülen yakınmaları büyük oranda rehabilitasyon etmek muhtemel olabiliyor.

VAZOMOTOR RİNİT

Burundaki kan damarlarıyla alakalı burun tıkanıklığı nedenidir. Alerji, enfeksiyonlar ve bunlara bağlı nedenler, burun damarlarının genişlemesine ve vazomotor rinite yol açabiliyor. Bunların yanı gizeme stres, tiroit işlevlerinde noksanlık, gebelik, bazı tansiyon ilaçları, doğum hakimiyet hapları ve bazı burun açıcı damlalarının fazla ve uzun vakit kullanımı değişik nedenler arasında yer alıyor. Medikal rehabilitasyondan netice alınamayan gidişatlarda cerrahi alternatifler düşünülebiliyor.

URLAR

Burnun içerisinde bulunan urlar, acil olarak rehabilitasyon uygulanması gereken ve ciddi burun tıkanıklıkları yaratan gidişatları oluşturuyor. Daha evvel burun tıkanıklığı şikayetleri olmayan, rastgele bir enfeksiyon veyahut travma hikayesi bulunmayan bireylerde, sonradan ortaya çıkan, özellikle tek taraflı burun tıkanıklıklarında ve tek taraflı yineleyen burun kanaması vaziyetlerinde bir an evvel doktora müracaat etmek çok ehemmiyetli. Doç. Dr. Murat Topdağ, öncelikle endoskopik tetkik ve ileri görüntüleme usulleriyle ve zorunlu görüldüğünde yapılan biyopsi ile kesin tanıya erişilerek zorunlu rehabilitasyonların süratlice uygulanması gerektiği ihtarında bulundu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN