Masabaşında uzun saatler aynı pozisyonda çalışmak, duruş bozuklukları, stres gibi etkenler boyun ağrılarını tetikliyor. Boyun ağrılarının bir kısmı ise altında uyuyan tıbbi rahatsızlık sonrası büyüyor. Bu sebeple hafife alınmaması gereken bu rahatsızlığın şikayetleri görüldüğünde kesinlikle bir doktora müracaat etmek gerekiyor. Boyun ağrıları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri biraraya getirdik… Boyun ağrısı bulguları Boynun farklı noktalarında ve farklı […]
Masabaşında uzun saatler aynı pozisyonda çalışmak, duruş bozuklukları, stres gibi etkenler boyun ağrılarını tetikliyor. Boyun ağrılarının bir kısmı ise altında uyuyan tıbbi rahatsızlık sonrası büyüyor. Bu sebeple hafife alınmaması gereken bu rahatsızlığın şikayetleri görüldüğünde kesinlikle bir doktora müracaat etmek gerekiyor. Boyun ağrıları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri biraraya getirdik…
Boyun ağrısı bulguları
Boynun farklı noktalarında ve farklı biçimlerde boyun ağrıları olabilir. Boyun ağrısı bulguları ilerlerse yatmak güçleşebilir. Bunun yanı gizeme; giyinme, işe gitme veya araba sürüşü gibi günlük yaşamın gerektirdiği eylemleri yapmak güçleşir. Cılızlık, tembellik ve karıncalanma ile beraber boyun ağrısının çoğalması altta uyuyan ciddi bir sualin göstergesi olabileceği için şipşak hekime müracaat etilmelidir.
Boyun ağrısı neden olur?
Boyun ağrısı sebepleri şu biçimdedir:
Adale gerilmeleri: Bilgisayarınızda veya uslu telefonunuzda çok fazla zaman geçirmek gibi fazla kullanım, genellikle adale gerginliklerini tetikler. Uyuyarak kitap okumak veya dişlerinizi sıkmak gibi ufak şeyler dahi boyun adalelerinizi zorlayabilir.
Eklem ve kıkırdak eskimeleri: Bedeninizdeki değişik eklemler gibi, boyun eklemleriniz de ihtiyarladıkça yıpranma meylindedir. Osteoartrit, omurlarınız vertebra arasındaki minderlerin kıkırdak bozulmasına neden olur. Bedeniniz ihtiyarladıkça eklem hareketini etkileyen ve ağrıya neden olan kemik mahmuzları uzantıları oluşturur.
Asap sıkışması: Boynunuzda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler veya kemik mahmuzları omurilikten dağılan asaplara baskı yapabilir.
Yaralanmalar: Araba kazalarında arkadan darbe almak, genellikle kırbaç hareketi yaralanması sınan bir vaziyete neden olur. Bu gidişatta baş evvel geriye doğru daha sonra da öne doğru süratle sarsılır ve yumuşak doku yaralanması yaşanır.
Hastalıklar: Romatoid artrit, menenjit veya kanser gibi bazı hastalıklar boyun ağrıdene neden olabilir.
Boyun ağrısı nasıl geçer?
Buz ve/veya ısı
Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı eksiltmek için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun sebebi soğuk uygulamaların ufak kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi yasaklamasıdır. Birkaç gün sonra, seçenek olarak buz veya ısı uygulanabilir. Kesintisiz ısı uygulamak, şişliğin çoğalmasına neden olabilir.
Masaj
Çoğunlukla buz veya ısı uygulandıktan sonra seçim edilmelidir. Derinlemesine bir masaj, adale gerginliği ile spazmları yatıştırır ve ağrıyı eksiltir.
Duruşu düzenlemek
Makûs duruş boyun ağrıdene neden oluyorsa, kolay farklılıklar ağrıya çözüm olabilir. Çalışırken doğru biçimde konumlandırılmış sandalye, monitör ve klavye kullanmak, yatarken doğru yatış pozisyonu almak sırt üstü ve boynu destekleyen yastıklar kullanmak ağrıları eksiltebilir.
Yaşam stili farklılıkları
Bazı etkinliklerin boyun ağrısını tetiklediği tespit edilirse, bu etkinliklerin hudutlandırılması veya önlenmesi gerekebilir. Misalin, uslu telefonda zaman geçirildikten sonra boyun ağrıyorsa bu faaliyet eksiltilmelidir. Ayrıca telefona bakarken boynu daha dik yakalamak için telefonun göz hizasına yakın yakalanması gerekir.
Reçetesiz ilaçlar
Bir Hayli reçetesiz ağrı kesici irini eksiltmek veya ağrı sinyallerinin beyne erişmesini yasaklamak için kullanılabilir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..