Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,25
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %0,25
  • BIST
    %0,50
Bahar yorgunluğuna iyi gelen yiyecek ve içecekler nelerdir?

Bahar yorgunluğuna iyi gelen yiyecek ve içecekler nelerdir?

Baharın gelmesiyle canlanan tabiata inat, çoğumuz kendimizi bir hayli bitkin seziyoruz. Siz de erken uyuyup yatsanız dahi sabahları bitkin mi kalkıyorsunuz? Gün süresince kendinizi yorgun ve uykusuz seziyor, dikkatinizi bir cinsli derleyemiyor musunuz? Cevabınız “evet” ise bahar bitkinliğine tutulmuş olabilirsiniz. Acıbadem Bakırköy Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şeyda Sıla Akıllı baharla beraber ısı ve nem oranının […]

Baharın gelmesiyle canlanan tabiata inat, çoğumuz kendimizi bir hayli bitkin seziyoruz. Siz de erken uyuyup yatsanız dahi sabahları bitkin mi kalkıyorsunuz? Gün süresince kendinizi yorgun ve uykusuz seziyor, dikkatinizi bir cinsli derleyemiyor musunuz? Cevabınız “evet” ise bahar bitkinliğine tutulmuş olabilirsiniz. Acıbadem Bakırköy Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şeyda Sıla Akıllı baharla beraber ısı ve nem oranının çoğalmaya başladığını, bu vaziyetin de hormonlar üzerindeki başkalaşımlarla metabolizma süratini, iştahını ve kiloyu etkileyebileceğini tanımlatarak “Kışın yavaşlayan metabolizma bahara geçişe hemen adapte olamayabiliyor. Ayrıca vitamin ve mineral ambarlarının noksanlığı da bahara geçişi güçleştiriyor. Buna bir de kışın sıkça görülen D vitamini yetersizliği ilave edilince bahar bitkinliği kaçınılmaz hale geliyor” diyor.

Oysa ciddi bir sağlık problemi yoksa baharı devingen ve pozitif bir ruh haliyle geçirmek hiç de güç değil gerçeğinde. Bunun için yapılması gereken ilk şey, hiç şüphesiz bazı gıdaları kumpaslı harcamak olmalı. Acıbadem Bakırköy Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şeyda Sıla Akıllı baharı zinde geçirmenizi sağlayacak gıdaları anlattı, ehemmiyetli tekliflerde bulundu.

KİVİ

Kivi, kapsadığı C vitaminiyle dikkat toplayan bir meyve. Sabahları veya gün içinde harcanan bir adet kivi enerji vererek metabolizmayı canlandırıyor. Kışın yavaşlamış metabolizma süratlenerek bahar bitkinliğiyle daha kolay baş etmenizi sağlıyor. Kapsadığı C vitamini sayesinde demir içeriği yüksek yiyeceklerle beraber yenildiğinde bedenin demir emilimini de artırıyor. Misalin; sabah kahvaltıda yumurtayla beraber kivi harcayabilirsiniz.

ÇİLEK

Çilek su ve lif oranı yüksek olduğu için hem tok yakalıyor, hem de kan şekerini süratli yükseltmiyor. Aynı zamanda bahar bitkinliğinin önlenmesinde de tesirli olan potasyumdan ve beden mukavemetinin artırılmasını sağlayan antioksidanlardan da zengin bir meyve. Düşük kalorisi ve enerji verici tesiriyle beslenme listenizde sıklıkla yer alabilir. Günlük 1 porsiyon meyve olarak 12 adet ufak çilek harcayabilirsiniz.

ANANAS

Ananas hem bitkinliğe yol açan ödemin atılmasında fayda sağlıyor, hem de perhiz yapanlar için iyi bir meyve. Kalorisi az, su içeriği yüksektir. Lifli yapısından dolayı bağırsakları çalıştırıyor ve tok yakalıyor. C vitamini ve lif oranı oldukça yüksek olan ananası günde 2 halkayı geçmeyecek biçimde harcayarak, gün içinde lüzumlu olan enerjiyi depolayabilirsiniz.

CEVİZ, FINDIK, BADEM

Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şeyda Sıla Akıllı kapsadıkları E vitamini, lif, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri sayesinde ceviz, fındık ve bademin bitkinliğin düşmanı olan yiyecekler arasında yer aldıklarına işaret ederek, “Özellikle antioksidan tesiri olan E vitamini bağışıklık sisteminin korunmasında ehemmiyetli bir rol üstleniyor. Günde 10 fındık veya 6-8 adet badem ya da 3 bütün ceviz harcamak, baharı devingen geçirmeniz için çok ehemmiyetli” diyor.

YUMURTA

Yüksek protein niteliği, selenyum, çinko, iyot ve demir içeriğiyle her mevsimin en kıymetli yiyeceğidir yumurta. İyi bir demir ambarıdır. Şayet demir noksanlığının mümkün neticeleri olan bitkinlik, uykuya meyil ve halsizlik gibi semptomlarınız varsa buların ortadan kaldırılmasına dayanakçı oluyor. Ayrıca sağladığı adale aktivasyonuyla daha devingen sezmenize katkıda bulunuyor. Beynin en ehemmiyetli yapı malzemesi, bir cins vitamin olan ‘paketin’dir. Günde bir veya 2 yumurta yediğinizde güne zinde başladığınız gibi, beyninizdeki paketin oranını artırarak hafıza kaybı ve erken bunama gibi meselelerin büyüme tehlikesini de düşürebilirsiniz.

MUZ

Muz, potasyum kaynağı olması sayesinde adale krampları ve adale eforsuzluğuna karşı çok tesirli olmasının yanı gizeme beyin hücrelerinin ölmesini yasaklayabiliyor. Kumpaslı olarak gün içerisinde yenildiğinde, beyinde seratonin denilen mutluluk hormonu düzeyini çoğaldırabiliyor. Karanlıkta salgılanan uykuya geçişi kolaylaştıran melatonin hormonunun salgısını da çoğaldırarak nitelikli bir uyku sağlayabiliyor. Günde bir adet yerli muzu ara öğün olarak harcayabilirsiniz.

ENGİNAR

Enginar, kapsadığı A vitamini, C vitamini, niasin, potasyum ve posa sayesinde bedeni dinlendiriyor, enerjiklik sağlıyor. Zehirli Maddelerin bedenden uzaklaştırılmasını kolaylaştırıyor. Bu sayede de bahar bitkinliğine karşı çaba ederek, devingen sezmenize katkıda bulunuyor. Enginarı ham olarak salatalarda veya pişmiş olarak haftada 2 kere harcamanız sıhhatiniz açısından bereketli olacaktır.

SEMİZOTU

Kapsadığı yüksek su oranıyla baharla beraber artan su gereksinimine katkı sağlıyor. Sebzeler arasında omega 3 yağ asitlerinden en zengin sebze olan semizotu, bu sayede bağışıklığın kuvvetlendirilmesinde çok büyük ehemmiyet taşıyor. Bedenimizde demir ve kalsiyum ambarlarının dolu olmasına takviye ediyor. Böylece bahar bitkinliğini sezmez veya çok kısa zamanda atlatabilirsiniz. Haftada 2 kere yoğurtlu semizotu salatası yapabilir veya zeytinyağlı sebze yemeği olarak pişirebilirsiniz.

KEFİR

Kefir, kapsadığı probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine dayanakçı oluyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bahar bitkinliğini daha kolay atlatmanızı sağlıyor. Bilimsel araştırmalara göre probiyotik yiyecekler, tertip edici işlevi olan T hücre yüzdesini çoğaldırarak, mevsim geçişlerine karşı hoşgörüyü yükseltiyor. Her gece bir kadeh kefir harcamanız bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecektir.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Roka, tere, nane, maydanoz, reyhan gibi taze yeşillikler kapsadıkları yüksek klorofil ile iyi birer antioksidanlar. Yüksek Lif oranları ile bağırsak hareketlerini artırıyorlar. C vitamini içerikleri de yüksek oluyor. Bu sebeple yeşil yapraklı sebzeleri ham olarak da bol bol harcamayı alışkanlık haline getirmeniz çok ehemmiyetli. Potasyum ve folik asit açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler bitkinliği önleyip, baharı devingen geçirmenize dayanakçı oluyor. Sofranızda her öğünde koyu yeşil yapraklı sebzelere yer vermeyi bakımsızlık etmeyin.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN