Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,28
  • EURO
    %-0,37
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,37
Akciğer kanseri nasıl belirti verir öksürük sayısı artmışsa…

Akciğer kanseri nasıl belirti verir öksürük sayısı artmışsa…

Oldukça sık görülen ve geç bulgu veren akciğer kanserinin en ehemmiyetli bulgularından birinin öksürük olduğuna dikkat toplayan uzmanlar bu bulgulara karşı uyarıyor! Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan mevzu ile alakalı öğrenilmesi gerekenleri anlatarak,” Akciğer kanseri için sinsi bir kanser belirlemesi yapıyoruz ama insanlar belirli başlı bulgulara karşı cingöz olup zamanında ihtiyat alabilir. Misalin […]

Oldukça sık görülen ve geç bulgu veren akciğer kanserinin en ehemmiyetli bulgularından birinin öksürük olduğuna dikkat toplayan uzmanlar bu bulgulara karşı uyarıyor! Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan mevzu ile alakalı öğrenilmesi gerekenleri anlatarak,” Akciğer kanseri için sinsi bir kanser belirlemesi yapıyoruz ama insanlar belirli başlı bulgulara karşı cingöz olup zamanında ihtiyat alabilir. Misalin öksürüğün çok iyi takip edilmesi gerekir. Öksürük şahsiyetinin değişmesi ehemmiyetli bir bulgu olabilir.

Öksürük rakamı çoğalmıştır ya da birey yalnızca gündüz öksürürken gece de öksürmeye başlamıştır. İnsanlar genelde kan gördükleri zaman korkarlar ama öksürünce aldırışsızlar. “Öksürüyorum sigarandır” derler. Oysa öksürüğün kalple mi akciğerle mi ilişkili olduğunun incelenmesi gerekir. Balgamda kanama veya çok lekeli balgam çıkarma da akciğer kanserinin bir başka bulgusu olabilir. Öte yandan akciğer kanseri çok muhtelif muayenehane bulgular verebilir ancak en sık görülen bulguları sıklık sırasına göre şöyle sıralayabiliriz. Uzun süren ve şahsiyeti değişen öksürük, kilo kaybı, soluk darlığı, göğüs ağrısı, hemoptizi kanlı balgam çıkarma, kemiklerde lokalize ağrı, ses kısıklığı, parmakların bombeli hale gelmesi çomaklaşması, ateş, halsizlik, vena cava superior belirtiyi VCSS-surat ve boyunda şişlik oluşur, disfaji yutma eforluğu.” dedi.

 Erken teşhis için öğrenilmesi gerekenler!

Demirhan, erken teşhisin öteki kanser cinslerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de büyük ehemmiyet taşıdığına dikkat toplayarak, “Akciğer kanserini erken düzeyde tutmak için şuurlu ve şahsa uygun checkup yapılması ve bunun da akciğer filmi ve düşük doz akciğer tomografisi ile yapılması gerekir. Özellikle uzun vakittir tütün ve tütün mahsulü kullanan 40 yaş üstü bireyler, ailesinde akciğer kanseri öyküsü olanlar kumpaslı olarak hekim hakimiyetinde olmak zorundalar. Tehlike altında oldukları için bu bireylere netlikle düşük doz akciğer tomografisi öneririm. Şayet çok minik ebatta bir lezyon tespit edilirse genellikle bunu akciğerde nodül olarak tanımlarız 3 ayda bir veya gidişata göre 6 ayda bir akciğeri düşük doz tomografi ile takip ederiz. Ama düşük doz tomografi olması büyük ehemmiyet taşıyor zira hastalar ışınıma maruz kalıyor. Tomografi ilaçsız çekilse dahi hasta ışınım alır. Erken tanıda bize yol gösteren beynelmilel bir yöntem vardır bu yöntem yüzde 100 olmasa da bizlere bir fikir vermekte. Filmde patoloji tespit etildiği zaman sigara içimi ve yaş gidişatı da göz önünde bulundurulur. Külfetli vaziyetleri erken tespit etmek için PET CT de önerilebilir. Lezyon tanısı için biyopsiye kadar giden bir sürece de gidebilir şayet operasyona uygunsa kesinlikle cerrahi rehabilitasyon seçim edilmelidir.” biçiminde konuştu.

 “Akdeniz usulü beslenin!”

 Doç. Dr. Özkan Demirhan, kanserden ve özellikle akciğer kanserinden korunmak için beslenmenin de ehemmiyetine dikkat toplayarak şu önerilerde bulundu:

“-Tütün ve tütün mahsullerinden uzak durmak özellikle pasif içici gibi tehlike gruplarının dikkatli olması gerekiyor 

 – Mübalağalı yemekten kaçının.

– Şeker, tuz tüketimini çok aza indirin.

– Beyaz et ağırlıklı beslenin. Beyaz et seçiminizi kesinlikle balıktan yana kullanın.

– Haftada bir kere kesinlikle kırmızı et harcamaya dikkat edin. Ancak etin çok pişmiş ve yanmış halini değil orta pişmiş halini seçim edin.

– Öğünlerde bol ölçüde yeşillik harcayın.

– C vitamininden zengin yiyecekleri seçim edin.

– Akdeniz usulü beslenmeyi yaşam biçimi haline getirin.

– Zeytinyağını sofranızın ve mutfağınızın baş tacı yapın. Katı yağlardan uzak durun.

– Kumpaslı spor yapın”.

 “Rehabilitasyonlar şahsa özel olmalıdır.”

 Akciğer kanseri rehabilitasyonunda şahsa özel rehabilitasyon modelini anlatan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan,“ Akciğer kanseri her zaman şahsa özel olmalıdır. Cerrahi rehabilitasyon da cerrahi sonrası onkolojik rehabilitasyonlar da şahsa özel olarak tasarlanır. Standart gibi görünse de bu rehabilitasyonlar, şahsa özel bazı etkenler vardır. Bu etmenleri sıralamak gerekirse; akciğer kanserinin düzeyi, kanserin hücre tipi Minik hücreli akciğer kanserinin cerrahi rehabilitasyonu çok çok hudutludur, moleküler genetik testlerin gidişatı, bireyin performansı bireyin beslenme biçimi ve hayat koşulları, bireyin psikolojisi gibi gidişatlar biçimindedir.  Son senelerde tüm cerrahi dallarda olduğu gibi göğüs cerrahisinde de minimal invazif Minik kesi ile yapılan operasyonlar yöntemler seçim edilmektedir. Bunlar videotorakoskopik VATS ve robotik RATS operasyonlarıdır. Ancak burada öğrenilmesi gereken hangi yöntemle operasyon edilirse edilsin kanser rehabilitasyonunun zaferi kanseri tamamen arınmaktır. Miniml invazif  operasyonların en büyük avantajı karmaşıklıkları asgariye indirmesidir. Öte yandan operasyon sonrası hasta daha az ağrı sezer, sağlık kurumunda kalış süresi eksilir. Onkolojik rehabilitasyon gerekse dahi bu hastaların rehabilitasyona cevabı daha galibiyetli oluyor. Akciğer kanserinin çoğalışında etrafsal etmenlerin günden güne bozulması, hava lekeliğinin çoğalması, tütün ve tütün mahsullerinin daha özendirici hale getirilmesi akciğer kanseri oranlarını çoğaldırmaktadır.” dedi.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN