Ağız yaraları çoğu zaman kendiliğinden geçtiği için üzerinde durmadığımız meseleler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bir cinsli iyileşmeyen ağız yaralarında nedeninin ne olduğunu kavramak için kesinlikle doktora müracaat etmek gerekiyor. Dudak ve ağızdaki iyileşmeyen yaraların nedenlerinden biri de ağız kanseri. Ağız kanserinin en büyük tehlike grubu ise sigara ve içki harcayanlar. İşte ağız kanseri hakkında tüm […]
Ağız yaraları çoğu zaman kendiliğinden geçtiği için üzerinde durmadığımız meseleler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bir cinsli iyileşmeyen ağız yaralarında nedeninin ne olduğunu kavramak için kesinlikle doktora müracaat etmek gerekiyor. Dudak ve ağızdaki iyileşmeyen yaraların nedenlerinden biri de ağız kanseri. Ağız kanserinin en büyük tehlike grubu ise sigara ve içki harcayanlar. İşte ağız kanseri hakkında tüm merak edilenler…
Ağız kanseri nedir?
Ağız kanseri, ağız veya boğaz dokularında büyüyen kanserdir. Baş ve boyun kanseri olarak adlandırılan daha büyük bir kanser grubuna aittir. Çoğu ağız, dil ve dudakta bulunan skuamöz hücrelerde büyür.
Tütün kullananlar büyük tehlike altında
Ağız kanseri için en büyük tehlike altında olanlar tütün kullananlar oluyor. Çok ölçüde içki ve tütün harcayan insanlar, özellikle her iki mahsulü de kumpaslı olarak kullananlar daha büyük bir tehlike altında. Ağız kanseri bulguları şunlardır:
İyileşmeyen dudak veya ağız yarası
Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler
Gevşek dişler
Ağzınızın içinde bir sihrime veya şişlik
Ağız ağrısı
Kulak ağrısı
Çiğneme veya yutma güçlüğü
Ağzınızın rastgele bir kısmında his kaybı veya miskinlik
Ağız kanseri rehabilitasyonu
Ağız kanseri rehabilitasyonu, teşhis sırasında kanserin tipine, yerine ve aşamasına bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Cerrahi rehabilitasyon
Ağız kanserinin erken aşamalarında genellikle uru ve kanserli lenf düğümlerini çıkarmayı kapsayan bir rehabilitasyondur. Ek olarak, ağız ve boyun etrafındaki öteki dokular çıkarılabilir.
Radyoterapi
Ağız ve boğaz bölgesine uygulanan yüksek enerjili ışınların kanser hücrelerini ortadan kaldırarak kanserin yayılımının önüne geçilmesi olarak belirlenebilir. Radyoterapide en sık görülen yan tesirler; ağız kuruluğu, diş kayıpları, boğaz ağrısı, diş etlerinde kanama ve ağrı, ağız içi yaralarında gecikme, yerel enfeksiyonlar, çene ekleminde sertlikler, koku ve tat duyusunda farklılıklar, ciltte hafif yanıklar ve bitkinliktir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyevileri kullanan bir rehabilitasyon usulüdür. Kemoterapi ilaçları tek başlarına, öteki kemoterapi ilaçları ile kombinasyon halinde veya öteki kanser rehabilitasyonları ile kombinasyon halinde verilebilir. Kemoterapi ışınım terapisinin faalliğini artırabilir, bu surattan ikisi sıklıkla birleştirilir. Kemoterapinin yan tesirleri hangi ilaçları aldığınıza bağlıdır. Sık görülen yan tesirler bulantı, kusma ve saç dökülmesini kapsar. Hekiminize, alacağınız kemoterapi ilaçları için hangi yan tesirlerin mümkün olduğunu mesele.
Ağız kanserinden korunmak için;
Sigara ve içki gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durulmalı, kumpaslı hekim ve diş doktoru tetkikinden geçilmeli ve ağızda mevcut ise yaraya neden olabilecek diş ve takmaları kesinlikle rehabilitasyon ettirmelisiniz.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..