Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,27
  • EURO
    %-0,07
  • ALTIN
    %0,40
  • BIST
    %1,46
Adet neden gecikir eğer 7 günü geçtiyse…

Adet neden gecikir eğer 7 günü geçtiyse…

Millet arasında öğrenilen ismiyle adeti regl ergenlik çağına girmiş olan her sağlıklı kadın kumpaslı bir döngü içerisinde görmektedir. Bu döngü 28- 35 gün aralığında olduğu taktirde kumpaslı bir regl döngüsünden söz edilebilir. Şayet 28 den az 35 den fazla gün aralığında adet görüyorsanız ve bu kumpassızlık bir keze mahsus değilse kesinlikle hekiminize görünmenizi nasihat ediyoruz. […]

Millet arasında öğrenilen ismiyle adeti regl ergenlik çağına girmiş olan her sağlıklı kadın kumpaslı bir döngü içerisinde görmektedir. Bu döngü 28- 35 gün aralığında olduğu taktirde kumpaslı bir regl döngüsünden söz edilebilir. Şayet 28 den az 35 den fazla gün aralığında adet görüyorsanız ve bu kumpassızlık bir keze mahsus değilse kesinlikle hekiminize görünmenizi nasihat ediyoruz. Altta sıraladığımız üzere bir çok etmen adetin gecikmesine neden olduğu gibi değişik sağlık meselelerinizin de olduğunun göstergesi olabilir.

STRES ALTINDA OLMAK

Adet gecikmesine yol açan en büyük nedenlerden biri strestir. Stres, adet gecikmesine yol açtığı gibi bir hayli sağlık meselesine de davetiye çıkarabilir. Fazla stresli yarıyıllarda beden yumurtlamayı sağlayan hormonu eksiltir, yumurtlama olmadığında veyahut geciktiğinde adet de gecikir.

HASTALIK GEÇİRMEK

En minik bir hastalık hali, bedenin tümünü etkilemektedir. Bununla beraber yumurtlamanın gecikmesine neden olur. Yumurtlamanın gecikmesiyle beraber adet de gecikebilir. Birkaç hafta evvel tutulduğunuz grip, adetinizin gecikmesine yol açabilir. 

TİROİD BOZUKLUKLARI

Östrojen ve progesteron hormonlarındaki farklılıklar yumurtlama zamanını etkileyebilir. Bu hormonların kumpaslı bir biçimde salgılanması ise hipofiz bezi ile alakalıdır. Aynı zamanda hipofiz bezi, tiroid bezinin işlevlerini de hakimiyet eder. Tiroid bezinin salgıladığı tiroksin hormonu, uzuvların çalışmasını sağlayan bir işlev görür ve hipofiz bezinin çalışmasını da tesirler. Bu anlamda tiroid bezindeki balanssızlık metabolizmanın tamamını bozabilir. Buna adet gecikmesi de dahil!

FAZLA EGZERSİZ YAPMAK

Özellikle profesyonel sporcuların yaşadığı bu mesele, egzersizlerini çoğaldırdığın ve buna karşın günlük harcadığın kalori ölçüsünü eksilttiğin vaziyette senin için de geçerli olabilir.

İLAÇ KULLANMAK

Kullanılan ilaçlar, adet balansını bozabilir. Bununla beraber, yeni bir ilaca başlamak, var olan ilacın dozunu değiştirmek, adet gecikmesine yol açabilir. Özellikle doğum hakimiyet hapları, antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet kumpassızlığı nedenleri arasında yer alabilir. 

KUMPASSIZ KİLO ALIP VERMEK

Kilo almak veyahut kilo vermek, beden kitle indeksi; regl gecikmesine neden olabilir. Özellikle anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluklarında adet gecikmesi kaçınılmazdır. Beden kitle indeksinin 18’in altında olduğu şahıslar, ani kilo farklılığı yaşadıysa regl de gecikme yaşayabilir.

POLİKİSTİK OVER BELİRTİYİ

Polikistik over belirtiyi yumurtalıklarda kistler gibi vaziyetler ve tiroit bozuklukları da adet kumpassızlıklarına davetiye çıkarabilir.Grip gibi tez geçen hastalıkların dışında, plikistik over belirtiyi ismi verilen hastalık da adetin gecikme sebeplerinden biri! Uzun zaman yumurtlayamama gidişatında ortaya çıkabilen bu hastalıkta adet döngülerinin bitirilmesi daha uzun sürer. Polikistik over hastalığı; uzun yarıyılda şeker hastalığı, hipertansiyon, rahim kanseri, kalp ve damar hastalıklarına neden olabildiği için fark edilmesi gereken bir meseledir. Polikistik over bulguları için şunları sıralayabiliriz:

-Adet döngülerinin 35 günden uzun bir vakitte bitirilmesi,

-Tüylenme,

-Saç dökülmesi,

-Sivilce meseleyi.

FAZLA ZAYIF VEYAHUT OBEZ OLMAK

Düşük veyahut fazla kilo, metabolizmanın çalışma şeklini değiştirerek yumurtlamanı yavaşlatabilir. Bu surattan fazla veyahut düşük kilolu olduğun vaziyette sağlıklı beslenerek ideal kilona erişmen,adet kumpassızlığıyla başa çıkma usullerinden biri olabilir.

Ayrıca fazla derecede düşük kilolu olan ve buna karşın ince kalma mevzusunda son derece ısrarlı bireylerde görülebilen anoreksiya hastalığı da regl gecikmesi sebeplerinden biridir.

Bu arada düşük kilo gibi fazla kilo da yumurtlamanı negatif etkileyecektir. Bu surattan obezitenin de anoreksiya gibi hormonal farklılıklara neden olarak adet kumpassızlığına yol açabileceğini söyleyelim.

 YAŞIN İLERLEMESİ

Yaş ilerlemesine bağlı olarak menopoz yarıyılına yanaşmak, menopozdan evvelki ilk zamanlar adet kumpasını bozabilir. Zira ovulasyon yavaş yavaş kapanır. Öte yandan yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda da birkaç sene kumpassızlıklar görülebilir. Bu kumpassızlık zamanla düzelecektir.

GEBELİK

Adet gecikmesinin en çok görülen sebeplerinden biri de gebeliktir. Gebelik süreci içine girildiğinde regl, 9 ay süresince gecikebilir. Ancak istisnai gidişatlarda mevcuttur.

Tüm bu saydığımız faktörlerin dışında günlük rutininizi ehemmiyetli miktarda değiştirdiğiniz taktirde de adet gecikmesi yaşayabilirsiniz.Örneğin şehir değiştirmek, hava metamorfozlar… Böyle gidişatlarda evham etmenize gerek yoktur zira bu vaziyet geçicidir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN