Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,01
  • EURO
    %0,55
  • ALTIN
    %0,12
  • BIST
    %-1,79
Adet gecikmesi neden olur regl olamayan kadının ilk yapması gereken şey!

Adet gecikmesi neden olur regl olamayan kadının ilk yapması gereken şey!

Vasati bir kadın ergenlik yarıyılı ile menopoz arasında suratlarca defa regl olur. Bu da kolilerce ped yada tampon demek. Peki ya regliniz başlamazsa? Kadın Doğum Uzmanı Alex Eskander’e göre adeti geciken bir kadının ilk yapması gereken şey ‘gebelik testi.’ Şayet hamile değilseniz bu azıcık sıkıntılı edici olabilir ve adetinizin gecikmesinin bir çok sebebi olabilir. Hormonlar, […]

Vasati bir kadın ergenlik yarıyılı ile menopoz arasında suratlarca defa regl olur. Bu da kolilerce ped yada tampon demek.

Peki ya regliniz başlamazsa? Kadın Doğum Uzmanı Alex Eskander’e göre adeti geciken bir kadının ilk yapması gereken şey ‘gebelik testi.’

Şayet hamile değilseniz bu azıcık sıkıntılı edici olabilir ve adetinizin gecikmesinin bir çok sebebi olabilir. Hormonlar, kullanılan ilaçlar, yaşam stilinizdeki farklılık, sağlık vaziyetinde bozulma ve değişikleri…

Sizin için uzmanların menopoz evveli bir kadının adet gecikmesinin sebeplerini ve ne zaman tıbbı destek alması gerektiğine ait önerilerini derledik. 

ADET GECİKMESİNİN EN YAYIN SEBEBİ: HORMONLAR!

Öncelikle anımsamanız gereken nokta, şayet adetiniz geciktiyse ve hormonal kontraseptif başka bir deyişle doğum hakimiyet ilacı kullanmıyorsanzı hala hamile kalmanız muhtemel. Hemen panik yapmayın. 

Adet gecikmesinin yaygın sebeplerinin başında hipotalamus, hipofiz ve yumurtalık bezlerinin ürettiği hormonlardır.  Londra’daki King Edward Hastanesi’ndeki danışman jinekolog Michael Doomley, tüm mekanizmayı “ince ayarlı saat” e benzetiyor.

Misalin, yine besleme, hipotalamusa bağlıdır. Bir kadın bebeğini emzirmeye başladığında, yarıyılı durdurduğunu fark edebilir – bu evham kaynağı olmamalıdır.

Doomley, “Emzirmenin hormonları, hipotalamusta, hipofizde ve yumurtalıklarda rahatsızlık yaratabilir ve bu da bir kadının yumurtlamasını durdurabilir” diyor.

Bunun sebebi de çok kolaydır: Beden, o kadının yeni doğan bebeğine gıda tedarik etmesi gerektiğinden hamile kalmasını istemez – bu sebeple menstruasyonun durması için hormonları değiştirir.

Emzirmek bir doğum hakimiyet usulü olmasa da, bütün emzirme, hamilelik talihini ehemmiyetli miktarda eksiltir. 

SÜRATLİ KİLO KAYBI ADETİ KESEBİLİR

Şiddetle düşük beden ağırlığına sahip olmak yada süratli kilo vermek ve donakaltıcı bir biçimde stres, bir kadının hormon işlevini bozabilir ve adet yarıyıllarını durdurabilir.

Dooley, “Düşük beden ağırlığı ile fazla ölçüde egzersiz, iştahsızlık ya da bulimia görülen beden hamile kalmak istemez” dedi.

İngiltere’deki Gynae Merkezi’ndeki danışman olan kadın doğum uzmanı Dr. Alex Eskander’e göre yoğun egzersiz yapan kadınların hormon salgılarında bozulma olabileceğini ve yumurtlama kumpasının değişebileceğini söylüyor. 

Amerikan Kısırlık Derneği idareyici direktörü Pamela Madsen ise bayağı yumurtlama ve faize yetkinliği için asgari yüzde 22 beden yağı gerektiğinin altını çiziyor.

SAĞLIK KOŞULLARI

Bir kadının hormon balansını bozan ve adetini durduran yaygın bir kaç sağlık meseleyi var. Bunların arasında şunlar sayılabilir:

Tiroid bezinin fazla veya düşük işleviyle sonuçlanan tiroid hastalığı ve polikistik over belirtiyi PCOS.  Dooley’e göre, bu gidişatla ilişkili insülin mukavemeti hormonları bozan yayıngın bir neden. 

Ayrıca bazı antidepresanlar, radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser rehabilitasyonları da adet kumpassızlığı sebebi olabilir. 

Cushing Belirtiyi ve rahim astarını etkileyen Asherman Belirtiyi gibi temel rahatsızlıklar da adet kumpasına hasar verebilir. Bu vaziyette uzmana müracaat etmek koşul!

Son olarak, yumurtalık, adrenal bez veya pituiter bezinde urların gelişmesi de bu nedenler arasında sayılabilir. Bunların hepsi aylık döngüsünü bozabilir ve acilen tıbbı destek almayı zorunlu kılabilir. 

ADET OLAMAYANLAR NE ZAMAN BİR UZMANA BAŞVURMALI?

Dr Alex Eskander, adet yarıyılları geciken kadınlara öncelikle hamilelik testi yaptırmalarını öneriyor. Daha sonra, netice olumsuz kazanç ve yarıyılınız hala görünmüyorsa, hekiminize gitmelisiniz.

“Stres gibi ortak etmenlerden dolayı bir ile üç ay arasında gecikmeyi görmek enteresan değildir” diyor Dr Eksander ve ilave ediyor:

“Çoğu zaman basmakalıpa dönecektir. Fakat yarıyıllarınız üç ayına kadar gecikiyorsa hekiminizi veya jinekoloğunuzu gecikmeden görmelisiniz.”

Hekiminizin adet gecikmesinin sebebini bulması için fiziki muayene, vajinal ultrason ve hormon ölçümleri yapması muhtemel. Dr. Eksander’a göre adet yokluğun ön rehabilitasyonlara rağman devam etmesi halinde daha detaylı analiz gerekebilir.

Özetlesi, periyotlarınız durursa, bunun neden olduğunu süratlice bilin ve rehabilitasyonu uygulayın!

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN