Sabahları bitkin uyanmak, gün içinde yaşanan halsizlik, günlük işleri yaparken yaşanan gönülsüzlük ve genel bir yorgunluk hali… Çoğu zaman yüksek iş temposu ve şehir yaşamının süratinden kaynaklandığı düşünülen bu bulgular reelinde ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Tiroitten kansere bir hayli hastalığın işareti olabilen bitkinliğiniz geçmiyorsa altında uyuyan sebeplerin kesinlikle incelenmesi gerekir. Memorial Ataşehir Sağlık Kurumu Dahiliye […]
Sabahları bitkin uyanmak, gün içinde yaşanan halsizlik, günlük işleri yaparken yaşanan gönülsüzlük ve genel bir yorgunluk hali… Çoğu zaman yüksek iş temposu ve şehir yaşamının süratinden kaynaklandığı düşünülen bu bulgular reelinde ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Tiroitten kansere bir hayli hastalığın işareti olabilen bitkinliğiniz geçmiyorsa altında uyuyan sebeplerin kesinlikle incelenmesi gerekir. Memorial Ataşehir Sağlık Kurumu Dahiliye Kısmı’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, bitkinliğin en sık görülen sebepleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Bitkinlik, bayağıda bir insanın günlük işlerini yaparken kendini bitkin sezmesi, beceriksiz sezmesi olarak belirlenebilir. Kimi insanlar yaşından hiç beklenmedik bir biçimde hücum olabilir ya da genç yaşta birey yemek yemeye, uyumaya hatta dinlenmeye dahi erinir halde olabilir. Bu vaziyet bir miskinlik mi, enerji düşüklüğü mü ya da hastalıktan mı kaynaklanıyor bunun tanımlanması çok ehemmiyetlidir.
ENERJİNİZİ DOĞRU KULLANMAYI BİLİN!
Çalışma ve dinlenme periyotları doğru ayarlanmalıdır. Kısa ve sık dinlenme aralıkları verilerek bitkinliğin ortaya çıkması önlenebilir. Çalışma etrafının iyi havalandığından emin olunmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk etraflar bedenimizde ekstra bir stres yaratır. Bedenin çok hafif seviyede susuz kalması bile metabolizmayı yavaşlatır. Bu sebeple günde en az 8-10 kadeh su içilmesi, kahve ve çayın olası olduğunca az harcanması gerekir. Kumpaslı uyku ile yeterli ve balanslı beslenme, bağışıklık sisteminin güçlü olması için zorunludur. Kumpaslı yapılan 30 dakikalık yürüyüş, beden ağırlığının dengelenmesine, kemik sıhhatinin korunması ve geliştirilmesine takviyeci olmaktadır. Kumpaslı egzersiz ile metabolizma süratlenir, daha fazla enerji yaradılışı sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun tertip edilmesini, dokulara yeterli seviyeyle oksijen taşınmasını sağlar.
1. Anemi: Bitkinliğin en sık görüldüğü hastalık grubu kansızlıktır. Zira oksijen taşıyan hemoglobinin eksikliği bireyin kendini bitkin ve halsiz sezmesine neden olur. Bu gidişatta bireye kesinlikle bir uzman hekim tetkiki ve zorunlu muayeneler yaptırılmalıdır. Zorunlu rehabilitasyon tasarılaması anemi giderildikten sonra bitkinlik hissinin de kaybolduğu görülecektir.
2. Bunalım ve stres: Bitkinliğe yol açan hastalıklardan ikinci sırada bunalım gibi psikosomotik hastalıklar kazanç. Bunalım da şahısların kendisini bitkin sezmesine neden olabilir.
3. Tiroit hastalıkları: Hipotiroidi başta olmak üzere endokrin hastalıklar da bireyin kendisini çok bitkin sezmesine neden olur. Hatta hipotiroidi* hastalarının çevrelerinde uyuşuk olarak belirlenen bireyler olduğu söylenir. İş yapmak istemeyen, yerinden kalkmakta zorlanan, iş yapma eforunu kendinde sezmeyen insanlardır bunlar genelde. Yeniden endokrin hastalıklarından şeker hastaları da aralıksız bitkindirler. Bu insanlar kendilerini bitkin, bezgin ve eforsuz sezerler. Şeker seviyeleri yüksek olduğu zaman günlük yaşamları dahi kesintiye uğrayabilir.
4. Kanser: Bitkinlik, bir ekip erken onkolojik hastalıkların bulgusu da olabilir. Kanser hücreleri hastanın tüm beden sistemlerini bozarak bitkinliğe neden olabilir. Misalin anemi yapmışsa, beslenmeyi bozuyorsa bitkinlik yaratabilir. Bir de urlar insan organizmasına göre çok süratli metabolik etkinliğe sahiptir. Başka Bir Deyişle şekeri daha süratli harcar, bireyin kan şekerini düşürür ve oksijeni daha çok tüketirler. Zira urlar süratli gelişen dokulardır. ihtiyaçları da çok fazladır ve bireyin aleyhine alıp bunları tükettikleri için de birey kendini bitkin sezebilir.
5. Kalp hastalıkları: Kalp yetmezliklerinin de en ehemmiyetli bulgularından birisidir bitkinlik. Hatta kalp hastalıklarının en erken belirtilerinden birisidir. İster kapak lezyonu olsun, ister kalp damar hastalıkları olsun, bunlar kalbin oksijen lüzumunu karşılamasına mani oldukları için bitkinlik yaratırlar. Birey bir kat merdiven dahi çıksa yorulur, bacakları kesilir, soluksuz kalır.
6. Enfeksiyon hastalıkları: Bedende muhtelif sebeplerle ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları da bitkinliğin sık görülen sebeplerini oluşturmaktadır.
Bunlar;
7. Metabolik hastalıklar: Böbrek yetmezliği, karaciğer beceriksizliği, kalsiyum yüksekliği ve potasyum düşüklüğü gibi gidişatlarda da bedendeki kan tuzları ve minerallerdeki eksilmeler bitkinliğin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu hastalık ve vaziyetlerin erken yarıyılda rehabilitasyonu çok ehemmiyetlidir.
8. Uyku apnesi: Yaşam niteliğini bozan en ehemmiyetli meselelerden olan uyku apnesi de bitkinliğin ehemmiyetli nedenlerinden birisidir. Yeterli zamanda, nitelikli bir uyku yatamayan bireyler kendisini ertesi gün fazla bitkin sezecektir. Bu vaziyet gün içerisindeki tüm faaliyetlere yansır.
9. Fiziksel eforsuzluk: Bitkinlik, fiziksel efor ve kondisyonla da çok alakalıdır. Kondisyonlu ve güçlü bir birey daha geç yorulur. Yaşa göre sıhhatli beslenerek ve kumpaslı fiziksel etkinlik ile adale gücünü artırmak ve gözetmek bitkinliğin önüne geçebilir.
-Hepatit başka bir deyişle karaciğer iltihaplanması
– Kalbin iç suratının cerahati
– Kalp çeper cerahatleri
– Tüberküloz verem
– Asalak hastalıkları
– AIDS biçiminde sıralanabilir.
BİTKİNLİK SEBEBİYLE HEKİME GİTMELİ Mİ?
Birey, daha evvel yorulmadan rahatlıkla yapabildiği işleri artık yorularak yapıyorsa bir hekime müracaat etmeli, bitkinliğin nedeni incelenmelidir. Hatta bireyin özgüveninin eksilmesi, kendine daha öncekisi kadar iyi bakmaması da bir meseleye işaret olabilir. Geçici bitkinlikler çok ehemmiyetli sayılmamaktadır ancak kronik bitkinlik olduğunda bu vaziyet kesinlikle önem verilmelidir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..