Konutta yoğurt yapamıyorsunuz zorunlu olarak yoğurdu satın alıyorsanız üzülmeyin. Doğru adımları izleyerek marketlerde satılan sıhhatli ve probiyotikten zengin yoğurtlara erişmeniz de muhtemel. Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, yoğurt alırken dikkat edilmesi gereken şeyleri elmaelma.com için anlattı. İşte Güzin Oğuz Yıldırım’ın yoğurt alımına ait teklifleri ve probiyotiklerin sıhhatimiz için bereketlerini anlattığı o haberimiz… Çoğu vaziyette, yoğurt […]
Konutta yoğurt yapamıyorsunuz zorunlu olarak yoğurdu satın alıyorsanız üzülmeyin. Doğru adımları izleyerek marketlerde satılan sıhhatli ve probiyotikten zengin yoğurtlara erişmeniz de muhtemel. Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, yoğurt alırken dikkat edilmesi gereken şeyleri elmaelma.com için anlattı. İşte Güzin Oğuz Yıldırım’ın yoğurt alımına ait teklifleri ve probiyotiklerin sıhhatimiz için bereketlerini anlattığı o haberimiz…
Çoğu vaziyette, yoğurt çiğ, ham beslenen hayvanlardan geliyorsa probiyotik besinlerin doruğunda olabilir. Mesele şu ki; piyasadaki yoğurtların niteliği üzerinde büyük bir farklılık var. Yoğurt satın alırken 3 şey arayın: Birincisi; keçi, koyun sütü veya A2 inek sütünden yapılması, ikincisi; otlarla beslenen hayvan kaynaklı olması ve üçüncüsü de organik olması çok ehemmiyetli.
PROBİYOTİK NEDİR?
“Beden için fayda sağlayan mikro canlılar” olarak belirlenen probiyotikler; bir hayli hastalığın rehabilitasyon edilmesinde takviyeci vazifeyi görüyor. Cılız bağışıklık sisteminden, diyabete; kilo vermeden, diş sıhhatine; idrar yolu enfeksiyonlarından, kan tazyikinin tertip edilmesine kadar bir hayli hastalığın rehabilitasyonunda rol alan probiyotiklerin, ruhsal hastalıkların rehabilitasyonuna takviyeci olması öngörülüyor.
Yunanca/ Latince bir kelime olan ‘pro’ başka bir deyişle ‘için’ kelimeyi ile, Yunanca ‘biotikos’ başka bir deyişle ‘canlı’ sözcüğünün toplanması ile alana gelen “probiyotik” sözcüğü “yaşam için, canlı’ anlamına gelmektedir. Probiyotikler, ‘Beden için fayda sağlayan mikro canlılar’ olarak belirlenebilir” diyen Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “En popüler probiyotik yiyecek, canlı kültürlü yoğurt ya da inek, keçi veya koyun sütünden yapılır” diyerek, probiyotik kapsayan besinler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
KEFİRİN VERİMLERİ
Kefir,3 bin seneden fazla bir müddettir harcanıyor. ‘Kefir’ terimi Rusya ve Türkiye’de başladı ve ‘iyi sezmek’ anlamına geliyordu. Hafif asidik ve ekşili bir tada sahiptir ve 10 ila 34 suşlu probiyotik kapsar. Kefir yoğurda eş, ancak maya ve daha fazla bakteri ile mayalanmasından dolayı, probiyotikler bakımından daha zengindir.
LAHANA TURŞUSU DEYİP GEÇME
Lahana turşusu, Lactobacillus gibi iyi bir natürel laktik asit bakterisi kaynağıdır. Fermente lahana ve öbür sebzelerden yapılmıştır veiyi bakteri üremesini destekleyen organik asitler de ekşi tat veren yiyecekler yüksektir. Lahana turşusunda C vitamini ve sindirim enzimleri de yüksektir.
YÜKSEK NİTELİKLİ HAM SÜT KULLANIN
Çiğ inek, keçi, koyun sütü ve A2 peynirler probiyotikler bakımından zengindir. Tüm pastörize sütler sıhhatli bakteriler kapsamamaktadır, bu surattan probiyotik almak için yalnızca yüksek nitelikli ham süt mahsullerini kullanılmalıdır. Ayrıca Uzakdoğu nebat örtüsü ve kültüründe bulunan Kimchi isimli bir çeşit turşu, japon yemeği Natto, makrobiyotik Kvass, Kombu çayı da probiyotik kapsayan besinler arasında bulunmaktadır.”
Probiyotiklerin verimleri saymakla bitmiyor!
Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, ruhsal hastalıkları iyileştirme potansiyeli incelenen probiyotiklerin bereketlerini şöyle sıraladı: “Sindirim sıhhati, antibiyotik mukavemetinde eksilme, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi & cerahatin eksilmesi, sıhhatli cilt, yiyecek alerjisinden korunma, bebeklerde ciddi hastalıkları rehabilitasyonu, kan tazyikinin düşmesi, diyabet rehabilitasyonu, içkiye bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı rehabilitasyonu, anti-kanser, diş sıhhati, idrar yolu enfeksiyonları, romatoid artrit, böbrek taşı, kilo verme.”
“Bağışıklık sistemi cılızlığı olan hasta grupları ve özel suş tercihi için kesinlikle hekime danışılmalı” diyen Uzm. Dr. Yıldırım, “Hasta lüzumlu değerlendirmeden geçirildikten sonra tetkik ile birey için uygun tercih hekim tarafından yapılmalıdır” ihtarında bulundu.
BAĞIRSAKLAR İKİNCİ BEYNİMİZ
“Bağırsakların ‘ikinci beyin’ olarak görülmesi, bilim adamlarının bağırsak-beyin irtibatının ehemmiyetini keşfettiği için ehemmiyetli bir araştırma noktası olmuştur” diyen Yıldırım,
“2015’teki bir araştırma, bağırsak ve beyin arasındaki karışık etkileşimlerin altını çizdi. Muhtelif bağırsak-beyin etkileşimleri, duygudurumu bozukluğu, otizm spektrum bozuklukları, dikkat yetersizliği hipersensitivite bozukluğu, çoklu skleroz ve obezite gibi inflamasyonun rol oynadığı bir hayli bozukluğun altyapısına tesir etmektedir. Tahlilciler, bu vaziyetlerin gelişimini ele almada “psiobiyotik” beyin işlevlerini etkileyen probiyotikler belirleme altında çalışmalarını sürdürmektedirler. Henüz insanlar üzerine yapılmamış olmasına rağmen hayvanlar üzerine yapılan çalışmalar, probiyotiklerin zarar eksiltici tesiri sayesinde endişe bozukluklarını eksiltmeye katkı sağlayacağını düşündürmektedir” biçiminde konuştu.
PROBİYOTİKLER NASIL HARCANMALI?
Uzm. Dr. Yıldırım, “Natürel probiyotikleri genel olarak seçim etmek daha doğru olur. Ya da güvenilen markaların probiyotik suş üreticileri seçim edilmelidir. Kesinlikle ayrıntılı prospektüs bilgisine sahip mahsuller arz edilmelidir” diyerek, laflarını şöyle bitirdi:
“Elma sirkesi ve fermente sebzeler gibi ekşi gıdalar probiyotiklerin işlevini destekleyen sıhhatli asitleri de kapsamakta ve bazı vaziyetlerde probiyotik işlevi görmektedir. Kahvaltı, öğle yemeği ya da akşam yemeğinde yemeğinize bir yemek kaşığı elma sirkesi ilave edebilirsiniz. Günde 2 defa 1 er su kadehi kefir harcanabilir. Beslenmenizde iyi, yüksek nitelikli lifler almak gerçeğinde probiyotiklerin bedeninizde çoğalmasına neden olabilir. Enyüksek lifli gıdalardan kimileri chia tohumları ve keten tohumlarıdır. Sıhhatli bir yüksek lifli beslenme de öbür büyük eklemeler arasında organik meyveler, sebzeler ve tatlı patates sayılabilir.”
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..