Yılbaşı akşamında şık sunumlarla hazırlanacak sofralar için çeşit çeşit yemekler, salatalar, hamur işleri ve tatlılarla alakalı hazırlıklar günler evvelinden başlıyor. Ancak menüler ne kadar zengin ve kalorili besinlerle tasarlanmış olursa kilo ve mide problemleri de o kadar kaçınılmaz oluyor. Yılbaşında doğru yiyecekleri uygun miktarlarda seçim etmek yıla sıhhatli bir başlangıç yapılmasını sağlıyor. Memorial Şişli Sağlık […]
Yılbaşı akşamında şık sunumlarla hazırlanacak sofralar için çeşit çeşit yemekler, salatalar, hamur işleri ve tatlılarla alakalı hazırlıklar günler evvelinden başlıyor. Ancak menüler ne kadar zengin ve kalorili besinlerle tasarlanmış olursa kilo ve mide problemleri de o kadar kaçınılmaz oluyor. Yılbaşında doğru yiyecekleri uygun miktarlarda seçim etmek yıla sıhhatli bir başlangıç yapılmasını sağlıyor.
Memorial Şişli Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Kısmı’nden Uz. Dyt. Sena Nazlı, yeni sene akşamı için beslenme tekliflerinde bulundu.
İŞTAHINIZI AKŞAMA SAKLAMAYIN
Yılbaşı akşamı, rahat yemek yiyebilmek için gün içinde hiçbir şey yememek doğru bir yaklaşım değildir. Uzun müddet aç kalmak, kan şekerinin gün sonuna doğru olağanda olduğundan daha düşük izlemesine neden olmaktadır. Bu vaziyet de akşam yemek masasına oturulduğunda daha fazla yemek yeme isteği ile sonuçlanmaktadır.
YENİ YILDA BAĞIRSAKLARINIZI MUTLU EDİN
Uzun müddet aç kalmak lif alımına mani olacağından bağırsakların düzgün çalışmasını da önlemektedir. Bu vaziyet, tam gün rahatsızlık vererek, akşam yemeğinde de bireyin kendini hakimiyet etmekte zorlanmasına neden olmaktadır. Sabah aç karnına 1 çay kadehi ılık su içerisine azıcık limon,1 çay kaşığı organik bal ve 1 tatlı kaşığı taze vurulmuş havan takviyeyi ile keten tohumu ilave edilerek içilmelidir.
BAĞIRSAK ARKADAŞI OMLET TARİFİ
Malzemeler:
– 2 adet yumurta
– 2-3 adet mantar
– 1 çay kaşığı kimyon
– 1 adet yeşil biber
– 2 yemek kaşığı kefir
– 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-Tadımlık dil peyniri
-1 çay kaşığı ucu ile tuz, karabiber, pulbiber
Yapılışı:
Ayrı bir kapta kefir, yumurta, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu iyice karıştırın.
Mantarları, yeşil biberi incecik dilimleyin, zeytinyağında soteleyin. Isıyı orta ateşe getirerek kefirli karışımı tavaya dökün.
Omlet olmaya başladığında dil peynirini üzerine atın ve pişirmeye vazgeçin. Omletin daha kabarık olması için üzerini kapatarak pişirin.
Bu karışımın ardından güne lif alımını artıracak, kan şekerini daha balanslı izlemesini sağlayacak ‘Bağırsak arkadaşı omlet’ ile devam edilebilir.
Süt ve süt mahsullerini tokluk verir
Gün içinde aralarda muhtelif karbonhidratlar ile süt ve süt mahsullerini seçim ederek ufak atıştırmalıklar harcanması, akşam saatlerinde daha balanslı bir kan şekerine sahip olunmasını sağlamaktadır. Bu da sofradaki sıhhatsiz besinlere yönelimin eksilmesine dayanakçı olmaktadır. Ayrıca süt ve süt mahsullerinin içindeki proteinler tokluk hormonu salınımını artırmaktadır.
Misalin; peynir ile 2-3 adet kepekli galeta, ayran ile kepek ekmeğinde beyaz peynirli tost, sütlü kahve ile 2-3 adet gün kurusu, kefir ile 5-6 adet ham badem/ham fındık ya da 2 adet tüm ceviz gibi seçenekler seçim edilmelidir.
YILBAŞI YEMEĞİNDEN EVVEL KESİNLİKLE 1.5 LİTRE SU İÇMİŞ OLUN!
Bedeni aç vazgeçmek kadar, susuz vazgeçmek de akşam saatlerinde fazla yeme tutumunun büyümesine neden olmaktadır. Bu nedenle akşam yemeğine kadar su tüketimine önemsenerek, 1-1.5 litre suyun kesinlikle içilmiş olması gerekmektedir.
YENİ SENE İÇİN RENKLİ SU TARİFİ
-Yarım limon dilimlenmiş
-2 adet taze nane yaprağı
Yapılışı
1 çorba kaşığı taze rendelenmiş zencefili sırça sürahiye ilave edilip, üzerine su koyulur. Bu biçimde değişik bir aroma sağlanan su akşam yemeğine kadar içilmelidir. Bazen sınanan değişik usuller, motivasyon sağlayıp, bireyin pozitif bir tutum kazanmasına katkı sağlayabilmektedir.
Su içme de eforluk yaşayan bireyler, suyun tadını değiştirip, aroma vererek bu meseleyi aşabilmektedirler.
EVVEL GÖZÜNÜZ DOYSUN
Masaya oturulduğu zaman yapılması gereken ilk şey göz doygunluğuna erişmeye çalışmak olmalıdır. Göz doygunluğuna erişilince yemek yemek daha hakimiyetli ve yavaş biçimde olmaktadır. Bu nedenle tabak evvel çoğunluklu olarak yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebzeler ile doldurulmalıdır. Bu vaziyet hem lif alımını artırmakta, hem de süt mahsullerindeki proteinden faydalanıp tokluk hormonunun salgılanmasına dayanakçı olmaktadır.
ÖDEMİ ATMAK İÇİN TUZSUZ KURUYEMİŞ
Yağ yakan yağlar da kapsayan kuruyemişlerin sıhhate pek çok verimi olsa da hakikatinde ufak hacimde yüksek enerji kapsayan yiyeceklerdir. Bu nedenle hakimiyetli harcamakta fayda vardır. 5-6 adet ham badem, 5-6 adet ham fındık veya 2 adet tüm ceviz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağına 45kcal eş değer kalori kapsamaktadır. Porsiyon hakimiyeti kadar, harcanan kuruyemişlerin tuz oranları da ehemmiyetlidir; bu nedenle kuruyemişlerin tuzluları yerine, ham olanlarını seçim etmek ertesi gün oluşacak olan ödemin eksilmesine katkı sağlamaktadır.
KARBONHİDRAT MİKTARINA DİKKAT EDİN
Genelde yılbaşı sofralarında ana yemek olarak hindi eti yenilmektedir. Hindi etini yerken yanında pilav seçim edilirse, yenilen öbür yemeklerdeki karbonhidrat ölçüsünde dikkatli olmak gerekmektedir. Bunlar, ekmek ve türevleri, börek çeşitleri, çorba biçiminde sıralanabilir.
TAZE ZENCEFİL ÇAYI TARİFİ
15- 20 gram taze zencefili iyice yıkadıktan sonra sert kabuğunu arının. 1 fincan kaynamış su içerisine ince ince dilimlenmiş zencefili atın; bekleyin. Süzüp, içebilirsiniz. Tatlanması için içerisine 1 adet ince kesilmiş limon dilimi koyabilirsiniz.
YENİ YILIN İLK GÜNÜNDE ZİNDE OLMAK İÇİN…
Sabah kalkınca, mideyi hafiflemek ismine zencefil çayı seçim edilebilir. Mide rahatsızlığı sezilen her an midenizi bastırmak ismine kuru yiyecekler olan ekmek, galeta gibi karbonhidrat kaynaklarına müracaat etilmesi, farkında olmadan gereğinden fazla kalori alımına neden olmaktadır.
-Sindirim sistemini azıcık daha hafifletmek ismine kahvaltı dışında ham sebze yenmemelidir.
-Kafein alımını 2 gün süresince en az seviyede yakalanıp; su alımına önemsenmelidir.
-Günlük su tüketimini banal ölçüsünden 1 litre kadar daha artırılmalıdır.
-Öğünlerde akışkan alımına destek olmak ismine, kalorisi az, unsuz mevsim sebzelerinden yapılmış çorbalar harcanmalıdır.
UNSUZ SEBZE ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
1 adet kırmızı biber, 1 adet sivri biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı,1 tatlı kaşığı zerdeçal, 6 su kadehi sıcak su, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 demet semizotu, 1 diş sarımsak, tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Zerdeçal-zeytinyağı-biberleri ilave edin kaynar suyu dökün, kaynamaya vazgeçin.
Kaynamaya başladığı anda bulgurları ilave edin. Baharatları ilave edin. Ardından semizotunu ilave edin. Semizotunun pişmesine yakın rendelenmiş sarımsağı ilave ederek çorbayı karıştırın.
BUNLARA DİKKAT EDİN!
-Bireyin tansiyon problemi yok ise günde 2 fincan yeşil çay ile de akışkan alımına destek sağlayabilmektedir.
-Ara öğünlerde kesinlikle yoğurt, ayran gibi süt mahsulleri ile C vitamininden zengin 1 porsiyona denk gelecek biçimde portakal ya da mandalina gibi meyveler seçim edilmelidir.
-Öğle ve akşam yemeklerinin rastgele birinde sebze çorbasının yanında fırında pişirilmiş mevsim sebzeleri ile harmanlanan et, köfte, tavuk ya da balık yenilebilir.
-Öğle ve akşam yemeklerinin rastgele birinde sebze çorbasının yanında, etsiz- az yağlı mevsiminde bir sebze yemeği ile yoğurt seçim edilmelidir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..