Yeme bozukluğu günümüzde anksiyete bozukluğu gibi pek çok hastalığı da birliktesi getiriyor. Özellkle günümüzde görünümün ön tasarıda oldu cılızlık isteği sebebiyle bir çok estetik endişeye neden olmaktadır. Pek çok şahıs ince ve fit görünmek için yeme davranışlarını değiştimeye çalışarak ortaya yeme bozukluklarının çıkmasına neden olmaktadır. Ancak görünüm için sıhhatinizden olabilirsiniz! Özellikle genç kızların ergenlik yarıyıllarındaki […]
Yeme bozukluğu günümüzde anksiyete bozukluğu gibi pek çok hastalığı da birliktesi getiriyor. Özellkle günümüzde görünümün ön tasarıda oldu cılızlık isteği sebebiyle bir çok estetik endişeye neden olmaktadır. Pek çok şahıs ince ve fit görünmek için yeme davranışlarını değiştimeye çalışarak ortaya yeme bozukluklarının çıkmasına neden olmaktadır. Ancak görünüm için sıhhatinizden olabilirsiniz! Özellikle genç kızların ergenlik yarıyıllarındaki kilo takıtıları elmaelma.com okurları için Acıbadem Üniversitesi Atakent Sağlık Kurumu’nden Psikolog Simay Arslan, yeme bozukluklarının yol açtığı 3 ciddi riski anlattı, önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.
ANKSİYETE BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
Ergenlik yarıyılında kilolu olmaktan fazla seviyede endişe dinleme ve beden algısındaki bozulmalarla beraber izleyen kilo kaybı, yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Yeme bozukluğu olan gençler endişeli olduklarında fazla yiyerek evhamlarını eksiltmeye çalışıyor, ancak yedikten sonra pişmanlık seziyor. Yeme eylemi neticeyi sezilen pişmanlık, tedirginlik duygusu ve estetik imaj endişesi gelişerek konsantrasyon bozukluğu, makûs bir şey olacakmış gibi sezme, uyku problemleri, endişeyi hakimiyet edememe vaziyeti ve muhtelif fiziksel bulgulara neden oluyor.
Yapılan araştırmalar eksik beslenmenin bir şahsın şahsiyetini bozabilecek tesire sahip olduğunu gösteriyor. Anksiyete bozukluğu altta uyuyan tıbbi meselelerden kaynaklanabiliyor. Anksiyete bozukluğu yaşayan şahıs duygularını hakimiyet etmekte daha eforsuz olduğundan yeme hamleleri ile baş etmesi eforlaşıyor.
PSİKOLOJİK MESELELER GÖRÜLEBİLİYOR!
Yeme bozuklukları ile beraber en sık görülen psikiyatrik rahatsızlık bunalım. Bazen bunalımda olan gençlerde yeme bozukluklarına tesadüfülüyor, bazen de yeme bozukluğu bunalıma yol açabiliyor. Şahsın kendini trajik, bitkin, umutsuz, tereddüt sezmesi, az ya da çok geçime, daha evvel zevk aldığı etkinliklerden sevinç alamama vaziyeti, konsantrasyon bozukluğu gibi bir çok bulguları olan bunalım kısa ya da uzun süreli olabiliyor. Ergenlik yarıyılında yaşanan bunalımın şahsın gelişimi üzerinde olumsuz tesire sahip olduğu unutulmamalı. Ayrıca bunalım rehabilitasyon edilmeden yeme bozukluğunun rehabilitasyonu güç oluyor. Öyle ki bunalım metabolizma süratini yavaşlatıp, perhiz yapmayı daha efor kılıyor.
HAYATINIZ TEHLİKE ALTINDA OLABİLİR!
Yeme bozuklukları bedendeki pek çok uzvu ve bu uzuvların işleyişini negatif bir biçimde etkiliyor. Bu nedenle tıbbi meseleler ortaya çıkıyor. Sindirim, kalp damar sisteminde bozukluklar, adet kumpassızlıkları, anemi, kemik erimesi, diş çürükleri gibi rahatsızlıklar oluşuyor. Yeme bozuklukları hayati tehlikeye de yol açabiliyor! Hayati tehlike noktasına gelmeden evvel rehabilitasyona başlamak koşul. Ebeveynler kesinlikle ergenlik yarıyılındaki çocuklarının tutumlarını, yeme davranışlarını takip etmeli ve şayet bir değişiklik gözlemliyorlarsa psikolojik bir rahatsızlığa dönüşmeden uygun dayanağı almalarını sağlamalılardır.
YEME BOZUKLUKLARINDAN KAYNAKLI SIKLIKLA TESADÜFÜLEN HASTALIKLAR…
•Anoreksiya Nervoza’da genç kendini aç vazgeçip kilo veriyor ama fazla kilo kaybetmesine rağmen kendini hala kilolu olarak görüp açlığı yalanlıyor.
•Bulimiya Nervoza’da yemek yeme yaşamın merkezi haline geliyor. Fazla yeme eylemi sonrasında pişmanlık dinleyip, kusma, ilaç kullanma, kendini aç vazgeçme görülüyor. Bu şahısların kiloları genelde klasik oluyor.
•Tıkanırcasına yeme bozukluğu ise haftada en az bir defa, üç aylık bir zaman dilimi içinde devam ediyor ve bireyi hakimiyetten çıkararak, kısa zamanda fazla yeme tavrı göstermesini sağlıyor. Kilodaki bu balanssız çoğalış ya da kayıplar ciddi risklere zemin hazırlıyor.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..