Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,23
  • EURO
    %0,17
  • ALTIN
    %0,26
  • BIST
    %2,35
Yazın nasıl beslenmek gerekir serinletici yiyecek ve içecekler nelerdir?

Yazın nasıl beslenmek gerekir serinletici yiyecek ve içecekler nelerdir?

Yaz aylarında nasıl beslenmek gerekir? Yazın kilo verilir mi? Yaz aylarında ferahlatıcı meşrubat önerileri nelerdir? Yaz aylarında hava sıcaklıklarının çoğalması ile beraber her yaştan insan için bedenin temel ihtiyaçları da değişiyor. Havaların ısınmasıyla artan akışkan lüzumu gibi genel beslenme kaidelerinde de farklılık yapılması gerekiyor. Memorial Bahçelievler Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Aslıhan Altuntaş, sıcak havanın […]

Yaz aylarında nasıl beslenmek gerekir? Yazın kilo verilir mi? Yaz aylarında ferahlatıcı meşrubat önerileri nelerdir? Yaz aylarında hava sıcaklıklarının çoğalması ile beraber her yaştan insan için bedenin temel ihtiyaçları da değişiyor. Havaların ısınmasıyla artan akışkan lüzumu gibi genel beslenme kaidelerinde de farklılık yapılması gerekiyor. Memorial Bahçelievler Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Aslıhan Altuntaş, sıcak havanın tesirlerine karşın sıhhatli kalmak için alınması gereken ihtiyatlar hakkında bilgi verdi.

AKIŞKAN KAYBINA DİKKAT

Erişkinlerin akışkan lüzumu asgari 2 litredir. Sıcaklığın çoğalması ile beraber akışkan kaybı da çoğaldığından 2,5-3 litre kadar akışkan alınmalıdır. Kahve ve çaylar akışkan tüketimi sağlarken aynı zamanda diüretik tesir yapabileceğinden akışkan kaybını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle akışkan lüzumunu karşılamak için su ile beraber ayran, günde en fazla iki adet soda taze meyve sularını harcamak gerekmektedir.

BU HASTALIĞA SAHİP OLANLAR DİKKAT

Yüksek sıcaklıklar; metabolizmayı değiştirdiği için kalp atım rakamında çoğalış, uzuvlara iletilen oksijenin eksilmesi gibi metabolik hadiseler, bu süreçte yüksek tansiyon, koroner kalp hastalıklarında çoğalışa neden olmaktadır. Ayrıca akışkan ve mineral kaybı için temkin alınmaması halinde bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi vaziyetler de ortaya çıkabilmektedir. Diyabet, tansiyon ve kalp hastaları bu yarıyılda tehlike altındadır.

YUMURTA, ET VE BALIĞA SICAKTA…

Fazla sıcaklar, gıda zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların artmasına neden olduğundan, harcanan besinlere 2 kat daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle yumurta, tavuk, et, hindi, balık gibi yiyeceklerin saklanma sıcaklıkları çok ehemmiyetlidir.

UYULMASI GEREKEN KAİDELER

1.Güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda, yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri, süt, ıhlamur, kuşburnu gibi nebat çayları, bütün hububatlı ekmek harcanmalıdır.

2.Kızartmadan uzak durmalıdır; yemekler ızgara, sote, buğuda pişirilerek yenmelidir.

3.Vitamin ve mineral lüzumu için 5 porsiyon meyve-sebze harcanmalıdır.

4.Basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, bütün hububatlı ekmek, müsli, yulaf ezmesi, bulgur gibi sıhhatli karbonhidratlar seçim edilmelidir.

5.Et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek besinler öğlen harcanmalıdır.

6.Akşam yemeklerinde sebze, salata, çorba seçim edilebilir.

7.Akşam yemekleri geç saatte vazgeçilmemelidir. Acıkmayı önlemek için akşam öğünü akşam 18.30 ve 20.30 gibi saatlere ayrılınabilir.

8.Dondurma yaz için iyi bir tatlıdır ama dozu kaçırılmamalıdır. Hamur tatlıları ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Bunların yerine sütlü tatlılar ve mevsim meyveleri seçim edilebilir.

FERAHLATICI MEŞRUBAT TARİFİ

250 gr karpuz çekirdeksiz

100 gr çilek

Yarım limon suyu

1 çorba kaşığı 10 gr chia tohumu

1 su kadehi

200 ml badem sütü

Hepsini blenderdan geçirin ve istediğiniz kadar buz katarak harcayın.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN