Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %0,92
  • ALTIN
    %1,32
  • BIST
    %-0,42
Vertigo nedir baş dönmesiyle beraber kulak çınlamasına neden oluyor!

Vertigo nedir baş dönmesiyle beraber kulak çınlamasına neden oluyor!

Baş dönmesi öteki bir ismiyle vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak belirleniyor. Vertigo genellikle hareket ederken ya da eğilip, kalkarken süratli hareket etmeye bağlı vaziyetlerde sıklıkla kendini gösteriyor. Hareketten bağımsız olarak da ortaya çıkabiliyor. Baş dönmesi vertigo, kendi başına bir hastalık değildir fakat bir hastalığın habercisi olabiliyor. Peki vertigo nedir? Rehabilitasyonu nasıl olur? Ayrıntılar haberimizde… Vertigo […]

Baş dönmesi öteki bir ismiyle vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak belirleniyor. Vertigo genellikle hareket ederken ya da eğilip, kalkarken süratli hareket etmeye bağlı vaziyetlerde sıklıkla kendini gösteriyor. Hareketten bağımsız olarak da ortaya çıkabiliyor. Baş dönmesi vertigo, kendi başına bir hastalık değildir fakat bir hastalığın habercisi olabiliyor. Peki vertigo nedir? Rehabilitasyonu nasıl olur? Ayrıntılar haberimizde…

Vertigo Nedir?

Vertigo genel olarak iç kulak hastalıkları, daha ender olarak da beyin ve beyincikle alakalı rahatsızlıkların neticeyi olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle İç kulaktaki denge uzuvları bedenin balansının sağlanmasında ehemmiyetli bir rol oynar. Duyma uzuvları ile yan yana bulunan denge uzuvları, labirent ismi verilen 3 yarım daire kanalı ve iki keseden alana kazanç. Her iki kulakta da bu labirent yapısı mevcuttur. İleri ve geri hareket etme ve yer çekimi keseler tarafından, dönme ise yarım daire kanalları tarafına idrak edilir. Bu denge sistemi bedenin hareketini kavramamızı sağlar. Hareketsiz olarak durulduğunda ise her iki kulaktan da beyne denk ve geçimli duyumlar kazanç. Vertigonun sebebi olarak görülebilecek iç kulaktaki ya da başka uzuvlardaki bazı meseleler bu iletilerin gelmesini aksatabilir ve bu gidişatta hareketsiz olduğumuz halde çevremizdeki her şey hareket ediyor gibi görünür. Bu baş dönmesi gidişatına vertigo hastalığı ismi verilir.

Periferik vertigo

İç kulak ya da orta kulaktaki denge merkezinin etkilenmesine bağlı olarak balansın bozulmasına denir. Periferik vertigoya boyun sızıları gibi adale iskelet sistemindeki rastgele bir kasvet ya da hipotiroidi, hipertiroidi ya da hipoglisemi gibi metabolik hastalıklarda neden olabiliyor. Fertler, vertigo şikayetiyle geldiği zaman ilk olarak kulakla alakalı bir kasveti olup olmadığına bakılır. Hastalardan genel metabolik muayeneleri istenmektedir. Şeker, kolesterol, trioit, karaciğer ve böbrek işlev testleri ayrıca şahsın tansiyonuna kadar tam muayenelerine bakılmaktadır. Zira bunların hepsi vertigo hamlelerini tetikleyebilmektedir. Bedendeki her hangi bir balanssızlık vertigo hücumlarıyla kendini gösterebilmektedir.

Santral vertigo

Beyinden kaynaklanan rahatsızlıklar neticeyi alana gelmektedir. Santral vertigolar, beyinde ur, kanama, damarlarda anevrizma ya da beyin damarlarının değişik bozukluklarından kaynaklanabilmektedir. Bu gidişatta hastalar Nöroloji Kısmı’ne yönlendirilmektedir.

Vertigo bulguları 

Vertigonun apaçık bulgusu baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir meseleden kaynaklanır.
Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi birliktesi kulakta tazyik hissi,
Kulak çınlaması,
Denge kaybı,
Bulantı-kusma,
Kulak akıntısı,
Gözlerde anormal hareketler gözlemlenebilir.

Vertigo rehabilitasyonu

Vertigo rehabilitasyonunda ehemmiyetli olan sualin kaynağının bulunmasıdır. Vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç rehabilitasyonu, ilaç rehabilitasyonu yeterli olmadığı vaziyetlerde özel operasyonlar yapılabilir. Vertigonun sebebi ur ise operasyon lüzumludur. Enfeksiyona bağlı vertigo yaradılışı için hekimler tarafından önerilen rehabilitasyon usulü kumpaslı istirahat ve ilaç rehabilitasyonudur. Kafein, sigara, içki, stres, tuz tüketimi vb. tetikleyici etmenler hastanın hayatından uzak yakalanmalıdır. Denge egzersizleri vertigo teşhisi konulan hastalar için tesirli bir usuldür. Aynı zamanda denge merkezini güçleştiren hareketlerden de sakınılmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN