Uyku apnesi günümüzde en sık görülen hastalıklardan biridir. Stresli bir iş hayatı, sosyal hayat derken bedenimiz bu tesirlere karşı bir tepki oluşturabiliyor. Herkesin bedeni değişik bir biçimde alarm verebiliyor. Uyku apnesi bunlardan biri. Son bilgilere göre ülkemizde görülme sıklığı %5-10 etrafındadır. Apne, en az 10 saniye vakitle soluğun durması olarak belirlenmektedir. Uyku apnesi de bu soluk durmasının uyku sırasında […]
Uyku apnesi günümüzde en sık görülen hastalıklardan biridir. Stresli bir iş hayatı, sosyal hayat derken bedenimiz bu tesirlere karşı bir tepki oluşturabiliyor. Herkesin bedeni değişik bir biçimde alarm verebiliyor. Uyku apnesi bunlardan biri. Son bilgilere göre ülkemizde görülme sıklığı %5-10 etrafındadır. Apne, en az 10 saniye vakitle soluğun durması olarak belirlenmektedir. Uyku apnesi de bu soluk durmasının uyku sırasında alana gelmesidir.
En ehemmiyetli tehlike etmenlerinden biri de kiloluluktur. Genel olarak; kısa boylu, boynu kısa, kilolu ve bariz gıdı gibi özellikleri taşıması şahsı hastalığın en büyük adayı yapabilir. Ancak zayıf insanlarda da görülebileceği unutulmamalıdır.
GÜN İÇİNDE DEVAMLI UYKUNUZ GELİYORSA
Hastalığın en ehemmiyetli bulgusu sabah bitkin kalkmadır. Bireyin uyku sırasında 10 saniye süresince soluğu durduğu için devamlı çırpınarak uyanmak zorunda kalır. Hastada uyku niteliği bozulduğu için, ne kadar yatarsa yatsın sabah kalktığında tamamiyle bitkin sezmeye ve her an uykuya meyil görülmeye başlar. Uykusuzluğun bireyde yarattığı bitkinlik iş hayatına ve sosyal hayatına yansıyabilmektedir.
YÜKSEK SESLİ HORLAYAN BİREYLER DE HASTALIĞA ADAY OLABİLİR
Erişkin insanların yüzde 30 ile 40’ı uyku esnasında horlar. Fakat her horlayan şahıs uyku apnesidir demek oldukça yanlış bir deyimdir. Uyku apnesindeki horlama oldukça değişik bir vaziyettir. Uyku apnesi yaşayan bireylerde horlama oldukça yüksek sesli alana gelmektedir.
NASIL REHABİLİTASYON EDİLİR?
Uyku apnesi rehabilitasyonu tamamiyle bireyin rehabilitasyona cevabına göre değişmektedir. Vasati asgari 6 ay rehabilitasyon süresi vardır. Bu vakit süresince her gece makine kullanılmalıdır. Daha sonrasında rehabilitasyonda muhakkak bir iyileşme alana geldiğinde ise hasta makineyi gün fazla veya haftada 1-2 gün kullanmaya başlıyor. Rehabilitasyon pozitif ilerlediğinde ise hasta artık makine olmadan uyumaya başlıyor.
Kilo problemi yaşayan bireyler rehabilitasyonun zafere erişmesi için kesinlikle bir diyetisyen veya endokrin uzmanına müracaat etmelidir. Bu rehabilitasyonlar neticesinde hasta hem kilo vermiş ve kıymetleri basmakalıpa dönmüş olabiliyor hem de uyku apnesi hastalığı rehabilitasyonunda zafere erişmiş olabiliyor.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..