Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,04
  • EURO
    %-0,02
  • ALTIN
    %0,08
  • BIST
    %2,63
Ülser hastalığı olanlar dikkat Ramazan’ın ikinci yarısında bu tehlike başınıza gelebilir

Ülser hastalığı olanlar dikkat Ramazan’ın ikinci yarısında bu tehlike başınıza gelebilir

Ramazan ayında oruç yakalayan reflü, ülser gibi hastaığı olan bireylerin çok dikkatlı olması gerekiyor. Öncelikle hekiminize kesinlikle müracaat etmelisiniz. Zira Ramazan’ın ikinci yarısında ülsere bağlı kanamalar ve delinmelerde çoğalış kollanıyor. REFLÜ HASTALIĞI ŞİDDETLENEBİLİR Ramazan’da iftar ve sahur zamanı yemeğe fazla yüklenme ve yanlış beslenme neticeyi mide rahatsızlıkları oluşabilir. Uzun süren açlığı takiben fazla ölçüde ve […]

Ramazan ayında oruç yakalayan reflü, ülser gibi hastaığı olan bireylerin çok dikkatlı olması gerekiyor. Öncelikle hekiminize kesinlikle müracaat etmelisiniz. Zira Ramazan’ın ikinci yarısında ülsere bağlı kanamalar ve delinmelerde çoğalış kollanıyor.

REFLÜ HASTALIĞI ŞİDDETLENEBİLİR

Ramazan’da iftar ve sahur zamanı yemeğe fazla yüklenme ve yanlış beslenme neticeyi mide rahatsızlıkları oluşabilir. Uzun süren açlığı takiben fazla ölçüde ve hazmı efor gıdaların süratli bir şekilde harcanması neticeyi, mide boşalma zamanı uzar ve midenin sindirim için ürettiği asit ölçüsünde çoğalış alana kazanç. Günü yoğun bir çalışma temposu içerisinde ve oruçlu geçiren ve bu biçimde yanlış beslenenlerde yemek gereksinimi de kaçınılmaz olur ve yemek yer yemez uzanmak lüzumu sezerler. Tam bunların neticesinde ise reflü ortaya çıkması veya var olan reflü hastalığının şiddetlenmesi kaçınılmazdır! Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek reflü hastalarına tekliflerde bulundu.

 ÇORBADAN SONRA 15-20 DAKİKA BEKLEYİN

Günlük kalori gereksiniminin çok üzerinde beslenmemeli. İftar ve sahur arasında ek öğünler alınmalı, tek öğünde fazla yemekten sakınılmalıdır. İftar su veya çorba gibi akışkan gıdalarla açılmalı. Bunları tamamladıktan sonra 15-20 dakika beklenerek öbür yiyeceklere geçilmelidir.

SÜRATLİ YEMEKTEN KAÇININ

Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve süratli yemekten sakınılmalıdır. Çiğneme tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç suratını döşeyen örtüyü mide asidine karşı gözetmektedir. İftar veya sahurda yemeği takiben hemen uyunmamalı, 2-3 saat beklenmelidir.

BAHARATLI GIDALARA DİKKAT 

Reflüyü artıran veya basitleştiren gıdalardan yağlı besinler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, fazla kahve ve demli çay, gazlı meşrubatlar, sigara, içki vb sakınılmalıdır. Reflü hastalığı için hekiminizin önerdiği mide asit salgılanmasını eksilten ilaçlar iftar ve sahurda alınmalıdır.

MİDE ÜLSERİ OLANLAR ORUÇ TUTMALI MI?

Evvelden mide ülseri olanların Ramazan ayı evvelinde doktorlarına müracaat etmeleri verimli olacaktır. Bu hastalar, geçirdikleri ülser hastalığına bağlı mide veya on iki parmak bağırsağında kalıcı bir zarar yoksa ve ülser tamamıyla iyileştiyse oruç yakalayabilirler. Ülserin yinelemesini önlemek için günde bir adet mide gözetici olarak öğrenilen ve mide asit salgısının eksiltilmesini sağlayan ilaçlar alınmaya devam edilmelidir. Ramazan ayının özellikle ikinci yarısında ülseri olan bireylerin sızılarında çoğalma veya ülsere bağlı kanama veya delinme gibi istenmeyen gidişatların sıklığında çoğalış görülür. Yemekten vasati 1.5 -2 saat sonra alana gelen ve yineleyen kusma şikayeti olan şahıslarla, özellikle geceleri uykudan uyandıran, sırta yayılımı olan karın sızısı, yanma, kabarıklık, dolgunluk yakınmaları olan şahıslar ülser açısından değerlendirilmelidir. Aksi takdirde ülsere bağlı kanama ve delinme gibi istenmeyen gidişatların büyüme tehlikeyi çoğalacaktır.

AKIŞKAN TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Oldukça uzun süren açlık süresi ve mevsim sebebiyle artan hava sıcaklığı oruç yakalamayı güçleştirmekte ve bazı ihtiyatlar almayı lüzumlu hale getirmektedir. Beslenme açısından dikkat edilecek en ehemmiyetli noktalar ise; akışkan tüketimini çoğaldırmak, az baharatlı gıdalar harcamak, yoğun tuz kapsayan salamura yiyecekler ve şarküteri mahsullerinden ve kızartmalardan sakınmak, çay ve kahve tüketimini eksiltmek, bol sebze, meyve, komposto ve yoğurt harcanmaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN