Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,05
  • EURO
    %-0,15
  • ALTIN
    %0,07
  • BIST
    %0,01
Trigeminal Nevralji nedir belirtileri nelerdir tedavisi var mıdır Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa açıkladı

Trigeminal Nevralji nedir belirtileri nelerdir tedavisi var mıdır Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa açıkladı

Türk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek’e konulan teşhisle gündeme gelen Trigeminal Nevralji, surat bölgesinin duyusunu sağlayan asabın dallarının yakalanmasıyla ortaya çıkıyor. Hastanın suratında çok kısa süreli, bariz ve ıstırap verici dayanılmaz ağrılar oluşuyor. Millet arasında “Çıldırtan hastalık” ya da “intihar hastalığı” olarak da öğrenilen hastalık, ilaç rehabilitasyonundan mikrocerrahi olarak asabın özgürleştirilmesine kadar çok değişik usullerle […]

Türk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek’e konulan teşhisle gündeme gelen Trigeminal Nevralji, surat bölgesinin duyusunu sağlayan asabın dallarının yakalanmasıyla ortaya çıkıyor. Hastanın suratında çok kısa süreli, bariz ve ıstırap verici dayanılmaz ağrılar oluşuyor. Millet arasında “Çıldırtan hastalık” ya da “intihar hastalığı” olarak da öğrenilen hastalık, ilaç rehabilitasyonundan mikrocerrahi olarak asabın özgürleştirilmesine kadar çok değişik usullerle rehabilitasyon edilebiliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Sağlık Kurumu Beyin ve Asap Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “trigeminal nevralji” hastalığının hastanın suratında tek taraflı aniden oluşan, çok kısa süreli, bariz ve ıstırap verici dayanılmaz ağrılarla ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, Trigeminal Nevralji’nin kafa asap çiftlerinden biri olan “Trigeminal Asap” V. Kranyal Asap’in beyin sapından çıktıktan hemen sonra -DREZ segmentinde-, genellikle bir arter tarafından basıya uğraması neticeyi büyüdüğünü söyledi. Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Trigeminal Nevralji, hastanın suratında tek taraflı aniden ortaya çıkan, çok kısa süreli, bariz, ıstırap verici dayanılmaz ağrıların olmasıdır” diye konuştu.

Trigeminal Nevraljinin bulguları ile alakalı bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, şunları söyledi: “Trigeminal Nevralji, birkaç saniye süren, sanki elektrik çarpması gibi bariz, ıstırap verici dayanılmaz ağrılar ile karakterizedir; ağrılar kumpassız aralarla kendiliğinden olabildiği gibi yemek yemek, su içmek, soğuk rüzgara maruz kalmak, traş olmak, konuşmak gibi muhtelif sebeplerle de tetiklenebilir. Trigeminal asap, suratın duyusunu üç dalı 1. dal: göz ve etrafı dalı, 2. dal: üst çene/maksiller dalı, 3. dal: alt yanak-çene/mandibüler dalı aracılığı ile sağlar. Trigeminal Nevraljide bu dallardan biri ya da birkaçı yakalanır ya da başlangıçta sadece bir dalı yakalanmışken hastalık zaman içinde ilerleyerek öteki dallar da yakalanır.

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Trigeminal Nevraljinin yaygın olarak kabul edilen sebebi, trigeminal asabın beyin sapından çıktıktan hemen sonra -DREZ segmentinde- basıya uğramasıdır. Bu bası, asabın çevresindeki yapışkanlık – sıkışıklık ve sıklıkla bir arterin en çok görüleni üst beyincik arteridir her kalp atışı ile asap üzerine vurmasından kaynaklanır; ayrıca, ur basısı neticeyi ya da beynin dejeneratif hastalıklarında, misalin Multipl Skleroz/MS’te de büyüyebilir” diye konuştu.

REHABİLİTASYONU

Trigeminal Nevraljide, ilaç rehabilitasyonundan mikrocerrahi olarak asabın özgürleştirilmesine kadar çok değişik rehabilitasyon imkânları olduğunu beliren Prof. Dr. Bozbuğa, “Trigeminal nevraljide spesifik olarak tesirli olan muhtelif ilaçlar vardır; bu ilaçlar, hastalığın bulgusu olan ağrıyı eksiltmek ya da ortadan kaldırmakla beraber hastalığa yol açan yapısal meseleyi düzenlememekte ve zaman içinde aktiflikleri de eksilmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, Trigeminal Nevraljide Mikrovasküler Dekompresyon/MVD operasyonunun, yüksek oranda ve çoğunlukla kalıcı ve bütün bir rehabilitasyon sağladığını belirterek laflarını şöyle bitirdi: “Trigeminal asapta muhtelif lezyonlar/zarar asabın belli noktalarında ve muhakkak bölümlerinde mesajı

yasaklayan pek çok teşebbüs yapılarak ağrı ortadan kaldırılabilir; bu lezyonlar ise ilaç enjeksiyonu ya da özel geliştirilmiş balon uygulaması, radyofrekans ya da ışınım verilmesi gibi değişik usullerle asıllaştırılabilir. Hastalığın sebebi olan yapışkanlık/sıkışıklık ve bası durumunu düzeltmeye müteveccih doğrudan rehabilitasyon ise mikrocerrahi usulle yapılan asabı hafifletme operasyonudur. Trigeminal Nevraljide Mikrovasküler Dekompresyon/MVD operasyonu”, yüksek oranda ve çoğunlukla kalıcı ve bütün bir rehabilitasyon sağlamaktadır, ek bir rehabilitasyona lüzum vazgeçmemektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN