Kış aylarında hava şartlarının değişmesi ve soğuk havanın suratınıza çarpmasıyla suratınızda bir ekip şeylerin yolunda gitmediğini hissetiğinizde surat felci ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir. Kaşlarınızı bütün anlamıyla oynatamadığınızda, gözlerinizi bütün anlamıyla kapatamadığınız gidişatlara dikkat! Memorial Bahçelievler Sağlık Kurumu Nöroloji Kısmı’nden Uz. Dr. Hale Tüzün soğuk ve rüzgarlı havalarda surat felcine karşı alınması gereken tedbirleri sizler […]
Kış aylarında hava şartlarının değişmesi ve soğuk havanın suratınıza çarpmasıyla suratınızda bir ekip şeylerin yolunda gitmediğini hissetiğinizde surat felci ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir. Kaşlarınızı bütün anlamıyla oynatamadığınızda, gözlerinizi bütün anlamıyla kapatamadığınız gidişatlara dikkat! Memorial Bahçelievler Sağlık Kurumu Nöroloji Kısmı’nden Uz. Dr. Hale Tüzün soğuk ve rüzgarlı havalarda surat felcine karşı alınması gereken tedbirleri sizler için şu biçimde anlattı.
KIŞ AYLARINDA VE SOĞUK HAVALARDA ÇOĞALIŞ GÖSTERİYOR!
Surat adalelerinde rastgele bir eforsuzluk olması vaziyeti, surat felci olarak belirlenebilir. 7. asap olarak da adlandırılan ”fasial asap” yüzde kaş, alın, burun kanadı, ağız kenarı gibi mimik adalelerini hareket ettirmektedir. Bu asabın beyin sapından çıktıktan sonra ilerlediği yol süresince soğuk hava, travma ve muhtelif enfeksiyonlar gibi sebeplerle zararlanması surat felcine neden olabilir.
Surat felci hadiseleri özellikle kış aylarında çoğalış göstermektedir. Bireyin soğuk ve rüzgarlı hava ile karşılaşması neticeyi, söz mevzusu asap kulak kemikleri içerisinden geçerken şişmekte, ödemlenmekte ve kemik kanalı içerisinde sıkışmaktadır. Bu biçimde surat felci ortaya çıkmaktadır. Asaptaki zararlanmanın derecesine bağlı olarak bulguların şiddeti ve ortaya çıkma süresi değişmektedir.
SURAT FELCİ BULGULARINI UMURSAYIN!
Bireyin kaşını kaldıramaması, tebessümürken ağzının bir tarafa sürüklemesi, yutma eforluğu, ağız bölgesini düzgün yakalayamaması, alnını kırıştıramaması, gözünü kapatamaması, ıslık çalamaması ve balon şişirememesi gibi bulgular görülebilmektedir. Surat felci soğuğa maruz kaldıktan birkaç gün sonra yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Evvelinde kulak arttaki asabın sıkışmasına bağlı olarak zonklayıcı bir kulak sızısı görülebilir. Bu vaziyette müddet kaybedilmeden bir uzmantık danışılmalıdır.
DUDAK UÇUĞUDA SURAT FELCİNE GÖTÜREBİLİR!
Dudak ve etrafında çıkan uçuk sonrasında da surat felci görülebilmektedir. Uçuğun surattan asaba ve asap köküne yayılmasıyla surat felci ile alakalı şikayetler ortaya çıkabilir. Genellikle bağışıklık sistemi ile alakalı bir mesele olduğunu düşündüren herpes enfeksiyonu ile kendini gösteren uçuklar surat felcinin sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Uçuk çıktıktan sonra rehabilitasyonu bakımsızlık edilmemeli, surat felci tehlikesine de dikkat edilmelidir. Bunun dışında kulak enfeksiyonlarının yayılması da surat felcine yol açabilir.
SURAT FELCİNİN GEÇMESİ İÇİN ERKEN MÜDAHALE EHEMMİYETLİ!
Asabın ne kadar zarar gördüğüne bağlı olarak bulguların ortaya çıkma zamanı da değişir. Öncelikle surat felcinin sebebi doğru tespit edilmelidir. Hastanın hikayesi ile beraber muayenede surat felci ile alakalı belirtiler tespit etilir ve tanı konur. Ancak surat felcine neden olabilecek başka hastalıkların ekarte edilmesi için bir ekip görüntüleme usulleri ile tahlil yapılması gerekebilir. Surat felcinin kalıcı ya da geçici olması asabın etkilenme derecesine bağlıdır.
Rehabilitasyonda birtakım ilaçlar kullanılmaktadır ve ne kadar erken yarıyılda başlanırsa rehabilitasyon zaferinin de o kadar yüksek olduğu görülmektedir. Çoğunlukla ilk 3- 8 hafta düzelmenin maksimum olduğu yarıyıldır. 3-6 ay içinde düzelme süreci devam eder. Surat felcinin 6. aydan sonra da geçmeyip kalıcı hale gelmesi vaziyetinde, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlarıyla vaziyet değerlendirmesi yapılır ve cerrahi usullerle asabın hafifletilmesi muhtemel olabilir. Surat felci tekrarlayıcı olabilmektedir. Özellikle altta uyuyan diyabet, tiroit hastalığı gibi nedenler varsa yineleme tehlikeyi çoğalır.
SURAT FELCİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
-Soğuk havalarda rüzgara maruz kalmamak ehemmiyetlidir. Kulak bölgesi ve surat, kaşkol, kalın bir şal, bere, kapüşonlu montlar ya da kulaklıkla korunmalıdır.
-Banyo sonrası hemen dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle saçlar ıslak vazgeçilmemeli ve diplerine kadar iyi kurutulduğundan emin olunmalıdır.
-Şahısta tiroit veya diyabet gibi hastalıklar varsa hakimiyet altına alınması ehemmiyetlidir.
-Bebeklikten itibaren her yaş grubunda görülebileceği için özellikle çocukların soğuktan doğru korunması lüzumludur.
-Deniz kenarı ya da yüksek alanlar gibi rüzgarın yoğun bir biçimde sezildiği bölgelerde kulak ve surat bölgesinin korunmasına daha çok dikkat edilmelidir.
-Soğuk havalarda araba kullanırken ya da seyahat ederken sırçayı açmak da surat felcine yol açabilir. O sebeple etrafın havalandırması doğru yapılmalıdır.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..