Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığına ne iyi kazanç? Ses kısıklığı için ne yapılmalı? Her ne kadar oldukça kolay bir rahatsızlıkmış gibi görünsede yeterli temkin alınmadığı taktirde ciddi meselelere ve sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ses, şahsa özgü olan, insanlar arası bağlantıyı sağlayan bir yaradılış olarak ortaya çıkıyor. Bazı iş gruplarında çalışanlar başta olmak üzere bir […]
Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığına ne iyi kazanç? Ses kısıklığı için ne yapılmalı? Her ne kadar oldukça kolay bir rahatsızlıkmış gibi görünsede yeterli temkin alınmadığı taktirde ciddi meselelere ve sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ses, şahsa özgü olan, insanlar arası bağlantıyı sağlayan bir yaradılış olarak ortaya çıkıyor. Bazı iş gruplarında çalışanlar başta olmak üzere bir hayli şahıs ses hastalıklarından dolayı meseleler yaşayabiliyor. Memorial Diyarbakır Sağlık Kurumu Kulak Burun Boğaz Kısmı’nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, ses kısıklığı, sebepleri ve rehabilitasyon alternatifleri hakkında bilgi verdi.
BİR HAYLİ NEDEN SES KISIKLIĞINA NEDEN OLABİLİR!
Enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, öksürük, yüksek ses ile konuşma gibi nedenler ses kısıklığına neden olabilir. Guatr cerrahisi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi sonrası da ses kısıklığı büyüyebilir. Dahası Nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik belirtiler, ergenlik yarıyılı, hipotiroid, hamilelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum hakimiyet hapları, nodüller, polipler, makûs mizaçlı urlar ile de görülebilir.
SES KISIKLIĞININ SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI!
Ses kısıklığının başlangıcı, süresi, uygulanan rehabilitasyonları, daha evvel ses kısıklığının olup olmadığı, sigara kullanımı, hastanın işi, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, geçirdiği cerrahi teşebbüsleri, hastanın psikolojik vaziyeti değerlendirilmelidir. Seste farklılığa neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, ses tellerinde patolojiye neden olabilen farenjit, sinüzit, alerjik rinit incelenmelidir. Poliklinik koşullarında endoskopik olarak ses tellerinde nodul, polip, kanser, reflü ya da ses yaradılışı sırasında kapanma bozukluğu olup olmadığı değerlendirilir.
SEBEBİNE GÖRE UYGUN REHABİLİTASYON ALTERNATİFİ TANIMLANMALI!
Ses kısıklığında, istirahat ehemmiyetlidir. Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi vaziyetlerde ilaç rehabilitasyonu verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin rehabilitasyonunda, tek taraflı ses telinin çalışmadığı vaziyetlerde, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi evvelinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir. Ses teline cerrahi harekât lüzumluysa geciktirilmemelidir. Hastalığın gidişatına göre botoks rehabilitasyonda kullanılabilir.
İleri safha ses teli kanserlerine müteveccih rehabilitasyonlar safhaya göre sarih yada kapalı teknik cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olarak değişmektedir. Ses kısıklığınız 10 günden uzun sürüyorsa kesinlikle KBB hekiminize tetkik olun.
SES KISIKLIĞI YAŞAMAMAK İÇİN BU TEKLİFLERE DİKKAT!
Ses kısıklığı ortaya çıktığında konuşmaktan çekinin.
Sigara içmeyin, bol su harcayın, acılı, baharatlı, ekşi yiyeceklerden ve asitli meşrubatlardan kaçının, yüksek ses ile uzun sureli konuşmalar yapmamaya çalışın, içkili ve kafeinli yiyeceklerden uzak durun, tok olarak yatmayın.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..