Şeker tüketiminin hasarlarını artık konuşmaya gerek yok. Hepimiz şeker tüketimini eksiltmenin ne kadar lüzumlu olduğunu öğreniyoruz. Ancak şeker tüketimini eksiltmek her zaman kolay değil. Yediğimiz hemen her şeyin içinde şeker varken şeker tüketimini nasıl eksiltebilirim diyenlere Diyetisyen Sibel Mumcu kolay ama tesirli yolları anlattı. Dünya Sağlık Teşkilatı’nün en yaygın hastalık olarak değerlendirdiği ve “bulaşıcı olmayan […]
Şeker tüketiminin hasarlarını artık konuşmaya gerek yok. Hepimiz şeker tüketimini eksiltmenin ne kadar lüzumlu olduğunu öğreniyoruz. Ancak şeker tüketimini eksiltmek her zaman kolay değil. Yediğimiz hemen her şeyin içinde şeker varken şeker tüketimini nasıl eksiltebilirim diyenlere Diyetisyen Sibel Mumcu kolay ama tesirli yolları anlattı.
Dünya Sağlık Teşkilatı’nün en yaygın hastalık olarak değerlendirdiği ve “bulaşıcı olmayan salgın hastalıklar” arasında gösterdiği diyabet tüm dünyada 415 milyon erişkinde görülüyor. Dünya Diyabet Günü kapsamında fazla şeker tüketimi ile alakalı açıklamalar yapan Mumcu, “Şeker tüketimini sınırlamak dendiğinde akla ilk gelen, besinlere ilave edilen şeker olsa da meyve şekeri olan fruktoz ya da süt şekeri olan laktoz da reelinde kolay yapıdaki şekerlerdendir. Sofra şekeri, bal, reçel gibi besinlerdeki şekerler de yeniden süratlice kana geçebilen kolay şeker yapısındadırlar. Şeker tüketimi tasarlanırken bu yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yiyecek çeşitleri düşünülerek hareket edilmelidir” dedi.
ŞUURLU ŞEKER TÜKETİMİ HASTALIKLARI ÖNLER
Dışarıdan şeker ilave edildiğinde gıdaların enerji yoğunluğunun çoğaldığını anlatan Diyetisyen Mumcu, “Şeker ve ilave şeker içeriği yüksek olan reçel, marmelat, hamur ve süt tatlıları ile asitli ve gazlı meşrubatlar, hazır meyve suları, şekerlemeler, dondurma, kek ve kurabiyeler, çikolata, bisküvi gibi sanayi mahsullerinin fazla ölçüde harcanması, diş çürükleri, kiloluluk, diyabet, kalp-damar hastalıkları, katarakt gibi pek çok sağlık meselesinin görülmesine neden olur” dedi. Diyetisyen Mumcu, şeker tüketimini hudutlandırmanın bir hayli hastalığın önüne geçmeye dayanakçı olacağını anımsattı.
ŞEKER VE DİYABET
Diyabette beslenmenin ferdin beden ağırlığı ve fiziksel etkinliği dikkate alınarak gereksinime göre tasarlanması gerektiğini de anlatan Diyetisyen Mumcu, “Diyabette vaziyet şekerin genel sıhhate olan negatif tesirleri yanında daha değişiktir. Bu hastalardaki İnsülin hormonu eksikliği kandaki şekerin kullanılmasına mani olur. Bu sebeple yalnızca kolay ve ilave şeker kaynaklarını değiş tüm beslenme ve yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekir. Fert kiloluysa uygun ağırlığa inmesini sağlayacak bir perhiz programı tertip etmeli, genel olarak karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral açısından balanslı ve yüksek posalı gıdaların seçim edildiği bir beslenme programı uygulamalıdır. Beslenmede glisemik indeksi düşük olan yiyecekler seçilmeli, şeker ve şeker ilave edilen gıda ve meşrubatlar bal, pekmez, reçel, marmelat, tahin helvası, çikolata, hazır meyve suları, gazlı meşrubatlar, içecekler vb., hamur işleri, börek, çörek, pasta, kek, kurabiye gibi gıdalar ve cips, gofret, bisküvi gibi hazır besinler ve her türlü tatlılar beslenmeden çıkarılmalıdır” dedi.
ŞEKER TÜKETİMİ NASIL EKSİLTİLİR?
Diyetisyen Mumcu genel olarak şeker tüketimini hakimiyet etmek için ipuçları da verdi:
– Enerji lüzumunuzu karşılamak için yeterli ve balanslı beslenme modeli uygulayın.
– Lüzumunuza uygun olarak bütün hububat mahsulleri, kuru baklagiller, taze meyve ve sebzeler, az yağlı veya yağı eksiltilmiş süt, yağsız et gibi gıdaları seçim edin.
– Tatlı isteğini karşılamak için taze sebze ve meyveleri seçim edin.
– Şekerli ve asitli meşrubatlar yerine süt, ayran, taze meyve sularına yönelin.
– Çay, kahve ve nebatsal çayları da şeker ilave etmeden içmeye başlamanın, şeker tüketimini hakimiyet etmek için ehemmiyetli bir adım olduğunu unutmayın.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..